XS
SM
MD
LG

Počeo prelazni rok u Premijer ženskoj ligi BiH

Počeo prelazni rok za dame

Prelazni rok u Bosni i Hercegovini za ženske fudbalske klubove počeo je zvanično danas i trajaće do 14. marta. I prije zvaničnog početka klubovi su većinu igračkog kadra već formirali i počeli sa njima pripreme, pa se tako uveliko zna i ko će gdje, kako i sa kim u nastavak sezone najvišeg ranga takmičenja bh. fudbala za žene.

Za sada što se tiče dolazaka, Banja Luka je angažovala Vesnu Railić iz Sane 2014 iz Sanskog Mosta, a u narednim danima očekuje se dolazak još nekih fudbalerki. Fortuna je, barem za sada, dovela Aminu Mujanović (Austrija), Esmeralda Osmanović (Rosa Brandis Travnik).

Iskra Bugojno je pojačana od strane Sare Brkić (Švedska), Sajra Kulalić i Aida Šeper (obe Čelik Zenica). U Emini iz Mostara nova imena su Helena Perić (Donat Zadar) i Merima Gradinović (Breznica Pljevlja). Nova imena u Lokomotivi iz Brčkog, SFK 2000 Sarajevo, Modriči i Radniku Bijeljini za sada nema, što naravno ne znači da ih neće biti. 

Kada su u pitanju odlasci, Banja Luku je napustila Jovana Milinković koja se vratila na Island, a takođe i Biljana Srdić je sporazumno raskinula ugovor sa bh. premijerligašem. Iz Mostara je otišla golgeterka Minela Gačanica, a karijeru će nastaviti u Breznici iz Pljevalja. Fortunu je napustila Amila Delić i pojačala redove Federalnog prvoligaša Slobode Tuzle.

Najviše odlazaka ima iz ekipe Modriče: Senada Muratović prešla u Ljuboten iz Tetova (Makedonija), Emina Karić u Viktoriju Slavonski Brod (Hrvatska), Đurđina Lazić (Borac Šamac), Ines Obradović vratila se u Crvenu zvezdu sa posudbe, a prema posljednjim informacijama iz kluba je otišla i Vanja Milošević.

Pored svega treba napomenuti da je novi šef stručnog štaba Modriče, iskusni pedestogodišnji Marko Stojić. U ostalim klubovima nema odlazaka za sada, a vidjećemo da li će ih biti u narednom periodu. Bilo, kako bilo, očekuje nas sigurno zanimljiv prelazni rok u naredne tri sedmice.

Bilo je evidentno da će doći do određenih promjena i u igračkom kadru za timove koji se bore za opstanak u Premijer ženskoj ligi Bosne i Hercegovine. Podsjećamo, pored ovog takmičenja u nastavku će ovih osam timova čekati i borba u Kupu BiH.


Lokomotiva 9 : 0 Modriča
Radnik Bumerang 3 : 1 Iskra
Fortuna 2 : 4 Emina
Banja Luka 0 : 10 SFK 2000
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 21 20 1 0 61
2 Emina 21 17 1 3 52
3 Radnik Bumerang 21 11 0 10 33
4 Iskra 21 10 3 8 33
5 Lokomotiva 21 9 2 10 29
6 Fortuna 21 5 5 11 20
7 Banja Luka 21 4 3 14 15
8 Modriča 21 0 1 20 1