XS
SM
MD
LG

Velika pobjeda rukometaša BiH

Reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je danas u Bugojnu veliku pobjedu protiv Austrije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Konačan rezultat glasio je 27-21, što je svakako uvjerljiva i značajna pobjeda koja ulijeva povjerenje pred preostale dvije utakmice kvalifikacija.

Utakmica je počela odlično za BiH, do 10. minute ostvarena je prednost od 5-1. Ipak nakon toga Austrijanci su zaigrali dosta bolje i uspjeli okrenuti rezultat, a odbrane sjajnog Benjamina Burića spriječile su tom trenutku Austrijance da ostvare možda i prednost od 3 ili 4 gola razlike. Na poluvrijeme se otišlo sa minimalnom prednošću BiH od 11-10, te se i u nastavku očekivala prava bitka na terenu. No u drugom poluvremenu gledali smo rapsodiju u igri reprezentacije BiH, koja je bila vođena nekom novom energijom pod vodstvom Ivice Obrvana. Hrvatskom stručnjaku ovo je bio prvi zvanični meč na mjestu selektora i čini se da se promjene u igri i pristupu već primjećuju. 

Od samog početka drugog poluvremena BiH je ostvarila rezultatsku prednost, koja se do kraja meča samo povećavala. Najefikasniji bili su Perić sa 5 pogodaka, Prce, Haseljić i Vranješ sa po 4, ali svoj doprinos u ovome meču dali su svi igrači koji su bili na raspolaganju. Upravo širina u igri donijela je prevagu u drugom poluvremenu, te su raspoloženi sa klupe ulazili Herceg i Grujić i svoijim pogotcima ovjerili veliku pobjedu. Treba spomenuti i veliki dobitak na golmanskoj poziciji u vidu Ahmetaševića koji se sa odbranjenim sedmercom, samo doprinio i onako sjajnoj golmanskoj partiji u kojoj je Burić zabilježio 9 intervencija. Kod Austrije sjajan je bio krilni dvojac, Weber sa 6 i Frimmel sa 5 pogodaka. 

Bosna i Hercegovina trenutno se nalazi na drugoj poziciji kvalifikacione grupe za odlazak na Euro. Preostala su još dva susreta, kući sa Njemačkom koja je već osigurala prvo mjesto u grupi, te uzvratna utakmica sa Austrijancima u gostima.

Bosna i Hercegovina - Austrija 27 - 21 (11 - 10)