XS
SM
MD
LG

Da li su nekome smetala tri kluba iz Republike Srpske u Ligi za prvaka ?

Foto: KK Borac

Košarka je najljepši sport na svijetu. Bila utakmica efikasna, bila tvrda, može se podjednako u njoj uživati. Pogotovo ako ste dublje u samoj materiji i neke stvari gledate iz analitičkog ugla. I kakav god meč bio, na kraju je jedino bitno da igrači svojim majstorijama sve odluče i da jedino mjerilo bude teren. Nažalost, nije uvijek tako.

Završnica regularnog dijela košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine, pokazala je da teren nažalost ne odlučuje uvijek nego da su nekada bitne i radnje iza kulisa. Pokazala je to utakmica i u Trebinju između Leotara i Slobode ali i naredne utakmice Sparsa. Radi svih tih dešavanja, Borac će vrlo vjerovatno ostati bez plasmana u Ligu 6 za prvaka BiH. Jedini način da uđu jeste da Čapljina u petak dobije Slobodu a Čapljina faktički igra sa juniorima već neko vrijeme i nije najrealnije da dobiju.

Prije bilo kakve analize moramo napomenuti jednu stvar. To što će Borac vjerovatno ostati bez Lige 6 je najviše krivica upravo Banjalučana. Loše su ušli u sezonu, izgubili prve četiri utakmice imali i omjer 5-9 a onda su napravili seriju i došli do 14-10. Međutim, ima i stvari koje se nisu smjele desiti i koje su krajnje sumnive.

O utakmici u Trebinju je već bilo govora ali u podsjetićemo se ključnih stvari u najkraćim crtama. Leotar je vodio 74-62 a onda je došlo do tuče koju su izazvali gosti ali i loše sudijske odluke do tada. Uslijedio je prekid a u nastavku susreta, sudijska trojka na čelu sa Miličevićem, vodila je svojim odlukama Slobodu do pobjede. Da je Leotar dobio, a vjerovatno bi dobio uz fer suđenje, Borac bi već sada bio u Ligi za prvaka.

Na sve to nadovezale su se utakmice Sparsa protiv Slobode i Čelika. Jedna pobjeda Sparsa, značila bi plasman Borca u Ligu 6. Međutim, izgubili su obje utakmice. A oko obje postoji dosta sumnji da je sve bilo kako treba.

Prvo su Sparsi protiv Slobode igrali u Tuzli. Na 100 sekundi do kraja, vodili su 81-75 ali su to vodstvo prosuli. Njihovi napadi su bili čudni. Jer kako drugačije opisati napade ekipe koja vodi u poslednjem minutu u neizvjesnom meču a šutira trojke ? Umjesto da su išli na prodor, ulazili u kontakt i tražili bacanja ili spuštali loptu za dominantnog Kamenjaša, birali su nelogična rešenja.

Vrhunac svega je bio ofanzivni skok Lelića. Sloboda je promašila šut za tri a Lelić je došao do lopte iako je njegov čuvar bio bliži lopti. Međutim, nije skočio i faktički je prepustio skok Leliću. Iz te akcije Strong je dao trojku koja će se ispostaviti kao trojka za pobjedu. Inače, takvo puštanje skoka nisam vidio a gledao sam svašta, bar ne protivniku. Tako su jedino saigrači znali pustiti Vestbruku skok kad juri tripl-dabl kao sumanut.

A nije tu bio kraj ''čudnih'' i ''sumnjivih'' radnji Sparsa. Potom su dočekali Čelik i izgubili 14 razlike. Ekipa koja je druga u regularnom dijelu Dvaba lige izgubila je tako lagano meč od ekipe koja zaslužuje poštovanje ali nije nikakva sila od ekipe da tako lako dobije Sparse u gostima.

A da je dosta toga sumnjivog bilo, pokazao je i start drugog poluvremena u Banjaluci na meču Borca i Leotara. I jedni i drugi su odbili odigrati po jedan napad te su pustili da vrijeme protekne. Tim potezom poslali su klubovi jasnu poruku da sumnjaju u regularnost određenih utakmica u završnici sezone.

I pored lošeg starta Borca, da nije bilo svega i svačega u završnici sezone, vjerovatno bi Banjalučani igrali Ligu 6. To bi značilo da bi u Ligi 6 bili Igokea, Borac i Leotar odnosno tri kluba iz Republike Srpske. Nekome je izgleda to bilo previše pa su se krenule sklapati razne igre i igrice da bi se Borac izbacio iz te priče. I nije ovo prvi put da se nešto radi na štetu nekog kluba iz Republike Srpske. Pa samo Igokea je bila na udaru KS BiH nebrojano puta a uvijek je krivica bila u samim prostorijama KS BiH i neradu pojedinaca u pomenutoj instituciji.

Međutim, ono što raduje jeste jedinstvo klubova iz Republike Srpske koje polako prelazi u redovnu pojavu. Na startu sezone, svi klubovi iz Republike Srpske stali su uz Igokeu i rekli da neće igrati ligu ako Igokea ne bude oslobođena regularnog dijela prvenstva. Sada su Borac i Leotar poslali opet jedinstvenu poruku. Dugo su klubovi iz Republike Srpske poginjali glavu i dugo su ćutali o nekim stvarima ali valjda su konačno došli pameti.

I nisam ja za ratove i podjele klubova po nacionalnom ključu. Nisam ni neko ko osporava nečiji rad i rezultat. Nisam ni neko ko želi širiti mržnju i bilo kakve ratove i dodatne podjele. Ali jasno je da dosta toga smrdi u završnici Lige 13 a da će Borac dijelom radi toga, jer ponavljam ima i krivice samog Borca radi lošeg starta, vjerovatno ostati bez Lige za prvaka......


26 .kolo Prvenstvo BiH
Sloboda 81 : 88 Čapljina
Mladost 97 : 72 Kakanj
Promo 85 : 67 Bosna Royal
Široki 86 : 81 Zrinjski
Spars 64 : 78 Čelik
Borac 88 : 63 Leotar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Spars 24 18 6 42
2 Široki 24 17 7 41
3 Čelik 24 15 9 39
4 Borac 24 14 10 38
5 Leotar 24 14 10 38
6 Sloboda 24 13 11 37
7 Mladost 24 12 12 36
8 Promo 24 11 13 35
9 Bosna Royal 24 10 14 34
10 Zrinjski 24 10 14 34
11 Čapljina 24 10 14 34
12 Bratunac 24 8 16 32
13 Kakanj 24 4 20 28