XS
SM
MD
LG

Finale Lige Evrope

Foto / Fejsbuk

Prvo od dva evropska finala na programu je večeras (21 h) na stadionu „Mjejski” u Gdanjsku, gdje će se za trofej Lige Evrope boriti Mančester junajted i Viljareal.

Junajted u Poljsku stiže nakon dobre sezone u Premijer ligi, gdje je ekipa Ole Gunara Solskjera osvojila drugo mjesto i izborila učešće u Ligi šampiona, bez obzira na večerašnji ishod. Za razliku od „đavola”, Viljareal je u Španiji završio na 7. mjestu, pa će samo u slučaju trijumfa igrati u Ligi šampiona. Ako izgubi, španski tim biće učesnik premijernog izdanja Lige konferencija naredne sezone.

Učešće u finalu Lige Evrope je od istorijskog značaja za mali španski klub. Klupske vitrine su prazne od osnivanja, Viljareal je bez trofeja i eventualni uspjeh protiv engleskog giganta imaće istorijski značaj.

- Zaslužili smo da igramo u finalu. Daćemo sve od sebe i pokazati da želimo da se borimo sa Junajtedom za ovu titulu - kazao je trener Viljareala, Unai Emeri, inače ekspert za osvajanje Lige Evrope, jer je tri puta bio najbolji sa Seviljom.

 Za razliku od Emerija, Ole Gunar Solskjer prvi put u menadžerskoj karijeri vodi Junajted u finalu jednog takmičenja.

- Specijalno veče. Morate da budete ponosni što imate mogućnost da u finalu sjedite na klupi ovog tima. Ovo je samo korak ka tome da vratimo Mančester junajted na stari put - kazao je Norvežanin.

Solskjer je u posljednjem kolu Premijer lige odmarao prvotimce. Hari Megvajer je povrijeđen i njegov nastup je pod znakom pitanja.

- Bitna utakmica za nas. Blizu smo da postanemo ekipa, koja može da osvaja trofeje svake sezone. Možda će nam eventualna titula u Ligi Evrope dati podstrek za dalje - kazao je Markus Rašford.

Junajted je do finala Lige Evrope stigao preko Lige šampiona. Englezi su u grupi sa PSŽ-om, Lajpcigom i Istanbul Bašakšehirom osvojili treće mjesto.

- Igramo protiv ekipe, koja je od momenta ispadanja iz Lige šampiona bila favorit za osvajanje ovog takmičenja. Radi se o timu sa sjajnim igračima, pogotvo u napadu. Mi se za ovaj meč pripremamo kao za svaki drugi - da izađemo i odigramo kao tim - poručio je fudbaler Viljaerala, Dani Pareho.

Junajted je osvojio trofej Lige Evrope.