XS
SM
MD
LG

Ko će u finale Zapada ?

Foto: Denver Stiffs

Zapadna konferencija NBA lige došla je do polufinala. U polufinalu ćemo imati dva veoma interesantna duela pa hajde da ih najavimo.

FINIKS vs DENVER

Finiks je u prvoj rundi eliminisao šampione, ekipu Los Anđeles Lejkersa. Iskoristili su svoje šanse, Buker je igrao sjajno te su sa 4-2 prošli dalje. Sa druge strane, Denver je istim rezultatom eliminisao ekipu Portlanda a najviše zahvaljujući maestralnom Jokiću.

Za ovu seriju biće nekoliko stvari bitno. Sansi moraju naći načina kako sačuvati Jokića. Ako ga budu branili bez udvajanja, Jokić bi mogao imati još brutalniju seriju nego protiv Porllanda. Zašto ? Prosto Ejton ga ne može sačuvati. Ukoliko bi udvajali Jokića, rizikovali bi da ih dobije ostatak Denvera. Svakako da morate rizikovati kada protiv sebe imate takvog igrača a nekako je bolje rizikovati tako što ćete ga udvajati. Jokić je pokazao da može sam nositi ekipu do pobjeda ali ima dosta upitnika oko nekih igrača Denvera. Dosta njih jeste sposobno pogoditi u datom trenutku ali je nekima problem kontinuitet.

Sa druge strane, Denver će morati naći rešenje za Bukera. Buker je odigrao genijalno protiv Lejkersa a Denver mora naći načina bar da ga uspori. Vjerovatno će se na njemu mijenjati čuvari. Međutim, najrealnije je da ga preuzima Gordon jer je nekako najbolji posao protiv Lilarda baš on radio. Sigurno će i Rivers i Kampaco imati na momente zadatak da čuvaku Bukera ali Gordon bi najviše vremena trebao biti zadužen za njega.

Biće važna takođe dva duela. Jedan je duel Portera i Kraudera. Porter je napadački bolji dok je Krauder defanzivno bolji. Neće vjerovatno toliko koristiti Sansi baš Kraudera kako bi napali lošu Porterovu stranu koliko će pokušati preko Kraudera da ga zaustave. Nekako je logičnije da koriste Porterovu lošu odbranu tako što će iznuditi preuzimanja gdje bi on ostao protiv nekog od bekova Sansa. Btian duel biće i duel dva genijalca, Krisa Pola i Fakua Kampaca. Obojica genijalni ali u isto vrijeme znaju igrati i prljavo u odbrani. Problem za Sanse jeste taj što Pol sogurno neće biti 100% spreman i vidjećemo koliko će moći pružiti.

Bitna će biti i širina ekipa i doprinos igrača iz drugog plana. U prvim rundama sjajan doprinos ekipama su dali Pejn i Moris i sada će biti važno kako će oni igrati ovu seriju. Bridžis bi mogao uraditi posao za Sanse u oba smjera dok bi takav sa klupe za Denver mogao biti Grin. Dobra vijest za Denver je ta što će se Barton sigurno vratiti a vidjećemo da li će biti spreman za sam start serije.

Kada se sve sabere i oduzme, čeka nas sigurno sjajna serija. Fizički, Denver je mnogo snažniji tim s obzirom da su pravili ekipu za eventualnu serijus a Lejkersima. Tu fizičku prednost oni moraju iskoristiti i moraju se nametnuti u skoku. Ako gledamo kako ko može čuvati protivničkog najboljeg igrača, Denver će lakše neutralisati Bukera nego Finiks Jokića.

Iz tih razloga, prednost bih dao Denveru ali teško da serija može završiti bez bar šest mečeva.

JUTA vs KLIPERSI

Juta je veoma sigurno došla do polufinala. Jesu izgubili prvi meč od Memfisa ali su vezali četiri pobjede i prošli dalje. Klipersi su prošli golgotu protiv Dalas. Tri brejka su uspjeli nadoknaditi i u majstorici proći dalje.

Za ovu seriju biće veoma bitno kako će Lu uopšte vrtiti petorke. Ako bude forsirao niže petorke, a realno je da hoće, Rudi Gober bi vrlo lako mogao imati brutalnu seriju. Kažem, vjerovatno će igrati sa nižim petorkama kako bi probao isparirati šuterski Juti. Generalno, ovo će biti duel ekipe koja daje najviše trojki po meču (Juta) i ekipe koja ima najbolje procente šuta za tri (Klipersi). Ne treba ni napominjati koliko će biti važno šutersko raspoloženje ekipa za ishod same serije.

Za Jutu je mnogo bitno u kakvom će stanju biti Konli. Navodno bi rebao biti spreman već za prvi meč ali njegova povreda može predstavljati bitan problem za Jutu jer radi posao u oba smjera. Biće zanimljivo vidjeti kako će Klipersi braniti Mičela. Nekako je realno da Lenard bude na njemu u onim najbitnijim momentima a svakako će posao morati raditi i Džordž prije svih.

S obzirom na to da će fokus odbrane Klipersa biti na Mičelu i Konliju, šutersko raspoloženje Babe Bogdanovića može biti ključ uspjeha Jute. Dobiće sigurno prostor samo je bitno da pogađa u velikim procentima. Takođe, za Jutu je važno i koliko će Ingls dobro puniti sve kolone. Generalno, i jedni i drugi igraju sa kraćim rotacijama ali nekako djeluje da je, bar od igrača koji igraju, kvalitetnija rotacija Jute.

Međutim, Juta će imati problem kako zaustaviti Lenard. Dobra stvar za njih jeste faktor Gobera koji će sigurno spriječiti dobar dio poena na obruču za Kliperse. Međutim, moraće smisliti način kako čuvati Lenarda. Nekako je za očekivati da za njega bude zadužen Rojs O'Nili a da Babo Bogdanović pokuša odigrati odbranu na Polu Džordžu. Poenterski doprinos Klarksona sa jedne te Džeksona sa druge strane, može dosta uticati na ishod same serije.

Ako bi gledali igrački kvalitet, Klipersi bi čak bili i favoriti u ovoj seriji. Međutim, teško možete vjerovati ekipi koju vodi Taj Lu. Dalas je pa bar dva puta slabije kvalitete od Klipersa pa ih je skoro izbacio. Juta je jača od Mavsa i zato mislim da prolaze u ovoj seriji a najviše radi sjajnog Kvina Snajdera. U koliko utakmica prolaze ? Pa recimo u šest.