XS
SM
MD
LG

Kup Banja Luke Željezničaru

Fudbaleri Želkezničar Sport Tima

Fudbaleri Željezničara osvojili su pehar Kupa Grada Banjaluka jer su u finalu, koje se tradicionalno igra na dan Vaznesenja Gospodnjeg, u narodu poznatog kao Spasovdan, na Gradskom stadion s rezultatom 2:1 pobedili Borac. Oba tima su nastupala u juniorskim sastavima, pobedničku ekipu je s klupe predvodio bivši golman Borca Asmir Avdukić, a crveno-plave Željko Vranješ.

Prva prilika viđena je u 16. minutu, Amar Cerić je šutirao sa ivice šesnaesterca u donji desni ugao Veljka Tamidžije, koji je uspeo da odbrani neugodnu i preciznu loptu. Pet minuta kasnije, iz slobodnog udarca sa 25 metara gađao je David Vuković, golman Željezničara je ponovo bio na visini zadatka.

Uzvratio je Željezničar u 28. minutu, Đorđe Đogić je centrirao iz slobodnog udarca u visini šesnaesterca, Marko Blanuša “uhvatio” volej, ali je lopta otišla preko gola. Sjajnu priliku za vođstvo Željezničara u 44. minutu imao je Đorđe Janković kada je išao sam prema golu Borca, bila je to situacija “jedan na jedan” sa golmanom Lukom Damjanovićem koji je iz ovog duela izašao kao pobednik. Bilo je to sve vredno pomena u prvom delu finalnog susreta.

Drugo poluvreme je počelo oprezno kao i prvo, sa obe strane, a onda je nakon deset minuta igre Borac poveo. Lopta se dugo “šetala” keznenim prostorom Željezničara da bi došla do do Cerića koji ju je sa metra ugurao u mrežu – 1:0. Radost crveno-plavih nije dugo trajala jer je Stefan Kerezović izjednačio u 59. minutu, igrač želje je umakao svom čuvaru i iskosa sa desne strane, sa nekih 13-14 metara pogodio je dalji ugao Damjanovićevog gola.

U 68. minutu rezervista Vukašin Daničić je bio u izglednoj prilici, ali je izblokiran u poslednjem momentu i lopta je završila u korneru. Željezničar je poveo u 72. minutu, bila je to odlična kombinacija, tačnije dupli pas Kerezovića i Jankovića, koji je postgao gol – 1:2. Iz izgledne situacije u 79. minutu Daničić je loše šutirao glavom, pa je tako otišla u nepovrat sjajna prilika da Borac dođe do izjednačenja. Kada su svi očekivali kraj u 90. minutu Cerić je imao stoodstotnu šansu za izjednačenje, a možda i titulu igrača utakmice, međutim promašio je, golman Tamidžija mu je skinuo “zicer”, pa je pehar otišao na banjalučko Predgrađe.

Pehar i medalje poraženom timu u finalu uručio je Ljubiša Bosančić, član Izvršnog odbora Područnog FS Banjaluka, a pehar i odličja pobedničkoj ekipi uručio je predsednik PFS Banjaluka Darko Ljubojević. U ime organizatora finala poklone službenim licima uručio je Dragan Predić.

Borac – Željezničar 1:2 (0:0)

Gradski stadion u Banjaluci. Gledalaca: 1.200. Sudija: Nemanja Šestić (Banjaluka) . Strelci: Cerić u 55. minutu za Borac, a Kerezović u 59. i Janković u 72. minutu za Željezničar. Žuti kartoni: Pušić, Božić (Borac).

BORAC: Damjanović , Janjetović  (od 76. Nikolić), Batos  (od 83. Dragoljić ), Bobić , Drča , Božić  (od 76. Jotić ), Vuković , Javorac, Erić  (od 68. Dakić ), Cerić , Pušić  (od 46. Daničić ).

ŽELjEZNIČAR: Tamidžija , Marković , Kerezović  (od 74. Jagodić ), Golić , Savanović  (od 90+1. Milošević ), Janković  (od 88. Pilipović ), Đogić , Kalabić , Blanuša , Ćurguz  (od 74. Šuput ), Jević .

Igrač utakmice: Sergej Kalabić (Željezničar).