XS
SM
MD
LG

Jubilej KKI „Vrbas“: Trofeji najljepši poklon

KKI Vrbas, Banja Luka

Košarkaški klub invalida „Vrbas“ u ponedjeljak, 12. jula obilježiće 19. godina uspješnog postojanja. Istorija ovog trofejnog kluba počela je da se ispisuje na Petrovdan sad već pomalo i davne 2002. godine u kultnom etno bifeu „Medo“ na Starčevici. Priču o formiranju kluba košarke u kolicima pokrenuo je Marinko Umičević uz podršku Slavka Šimića i dvojice velikih ljudi koji nažalost nisu više među živima: dugogodišnji kapiten Goran Krsmanović i potpredsjednik kluba Luka Jeličić.

Za sve ove godine postojanja klub je dobio nekoliko značajnih priznanja. Jedno od njih je „Zlatni grb“ grada Banjaluka kao i nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalidna lica u 2020. godini u izboru Nezavisnih novina i Radio - televizije BiH

- Svaki početak je težak, tako je bilo i sa našim klubom koji prošao trnovit put do zvjezdanih visina. Znali smo da je to prilično skup sport, ali smo zasukali rukave i danas poslije 19 godina mogu da kažem da smo postali jedna od najuspješnijih sportskih ekipa u Republici Srpskoj BiH kao i regionu. Trofeji koji su igrači osvojili za ovaj period su najljepši poklon za naš istinski jubilej, a treba istaći kako smo nedavno po sedmi put osvojili regionalnu NLB ligu dok smo sedmu godinu uzastopno postali i šampioni BiH. Svim igračima od kapitena Igora Ignjatovića, pa sve do naše Biljane Nedić želim da čestitam na 19. rođendanu kao i na svim dosadašnjim rezultatskim uspjesima – rekao je Marinko Umičević, predsjednik KKI „Vrbas“.

Klub je u minulom vremenu bilježio i sjajne rezultate na međunarodnoj sceni, odnosno u Čelendž kupu, te u „Evroligi 3“, i u „Evroligi 2“.

– Bili smo peti u „Evroligi 3“, a potom sedmi u „Evroligi 2“ i moram biti zadovoljni, jer smo igrali protiv timova koji imaju astronomske budžete. Vjerujem da će moji igrači i dalje igrati značajnu ulogu na evropskoj sceni, a mogu slobodno da kažem kako je Košarkaški klub invalida „Vrbas“ na pravi način reprezentovao Banjaluku, Republiku Srpsku i BiH na svim velikim takmičenjima i da imamo dobar rejting u IWBF-u. Takođe, bili smo domaćini nekoliko značajnih međunarodnih takmičenja za čiju smo organizaciju dobijali čistu desetku - dodao je Umičević.

Kada je u pitanju finansiranje treba naglasiti da je najviše novca u klub uložio Marinko Umičević, dok je KKI „Vrbas“ imao značajnu podršku od Tvornice obuće „Bema“ i još nekoliko sponzora. Ne treba zaboraviti ni pomoć koju su imali od predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Vlade Republike Srpske kao i od gradske vlasti i treba očekivati da će oni i dalje pomagati rad ovog trofejnog sportskog kolektiva.