XS
SM
MD
LG

Prvi se zna, ostali se redajte

Novak je pobedom nad Beretinijem u finalu Vimbldona osvojio 20. grend slem titulu u karijeri i izjednačio se sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom na vrhu večne liste. Broj grend slem pobeda bio je glavni kriterijum kojim su pojedinci osporavali Đokovićevu titulu GOAT (najbolji svih vremena). Novak se pobrinuo i za to.

Novak Đoković najbolji je teniser u istoriji. Većina nas to je znala i pre trijumfa nad Beretinijem i osvajanja šeste titule na Vimbldonu, 20. grend slem u karijeri.

Ali je "istorijski" trofej na terenima Ol Ingland klaba doneo potvrdu i zapušio usta svima onima koji su u poslednjoj deceniji osporavali veličinu, a samim tim lik i delo Novaka Đokovića.

Novak najbolji teniser u istoriji

Novak je trijumfom nad Beretinijem šesti put osvojio Vimbldon, 20. put u karijeri okitio se lovorom na nekom grend slem turniru, čime se izjednačio sa Federerom i Nadalom.

Daleko iza na listi su Pit Sampras sa 14, Roj Emerson sa 12 i Bjern Borg i Rod Lejver (po 11 osvojenih grend slemova u karijeri).

Đoković je sa Nadalom izjednačen i po broju Masters titula - obojica imaju po 36, dok je Federer na trećem mestu sa 28.

Razlika je što je srpski teniser u karijeri osvojio svih devet masters turnira, dok Špancu nedostaju dva.

Đoković je svaki turnir na kojem je trijumfovao, osvajao barem po dva puta u karijeri, što se odnosi i na grend slemove i na masterse, što niko nikada nije učinio.

Nedavno je Novak savladao Rafu u finalu "njegovog" Rolan Garosa, u verovatno najboljem meču na šljaci u istoriji tenisa.

Na Federerovom omiljenom turniru, Vimbldonu, tri puta je u finalima bio bolji od Švajcarca.

Sve su to pokazatelji koji čine Đokovića najboljim teniserom svih vremena, uz dužno poštovanje za Rafu i Rodžera.

Srbin drži jedno važno dostignuće - broj sedmica provedenih na prvom mestu ATP liste. Novak će u ponedeljak početi 329. sedmicu na čelu teniskog karavana, rekord koji će teško ko dostići, makar u narednoj deceniji.

Takođe, Novak ima bolji međusobni skor od dvojice najvećih konkurenata za titulu GOAT - protiv Nadala vodi 30:28, protiv Švajcarca 27:23.

Posle pobede u Londonu, Novak ima priliku da osvoji sva četiri grend slema u jednoj sezoni, što je poslednji put pošlo za rukom Rodu Lejveru davne 1969. godine.

Takođe, najbolji svetski teniser će se za dve sedmice u Tokiju boriti i za olimpijsko zlato. Đoković ima "samo" bronzu iz Pekinga, pa bi zlato za Srbiju bila kruna karijere, posle osvajanja Dejvis kupa i ATP kupa.

Ako se u obzir uzmu činjenice da je Federer uveliko na zalasku karijere, pojedini mediji preneli su da je već odigrao poslednji meč na Vimbldonu, a da Rafa ima velikih povreda sa povredama poslednjih godina, jasno je da trenutna situacija ide u korist srpskom teniseru.

Tokio i olimpijsko zlato sledeća su stanica, a krajem avgusta Novaka očekuje učešće na Ju-Es openu, poslednjem grend slemu u sezoni.

Đoković je već sada najbolji teniser u istoriji, ali nema razloga da se srpski Džoker tu zaustavi.

Samo nebo je granica.