XS
SM
MD
LG

Napustio nas zauvek pre 14 godina - Gospodin predsednik za sva vremena

Milan Jelić, Miljan Miljanić i tomo Marić

Doktor Milan Jelić, predsednik Republike Srpske, te predsednik fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH preminuo je na današnji dan, pre 14 godina, od posledica srčanog udara. Smrt ga je zatekla dok se rekreirao na stadionu u Modriči, koji danas nosi ime po njemu. Od ove sezone i fudbalski Kup Republike Srpske nosi ime po ovom istinskom fudbalofilu i uglednom privredniku. Na tradicionalnoj akciji “Dan fudbala Republike Srpske” koju već deset godina organizuju FSRS i Sportski žurnal dodeljuje se nagrada za Životno delo “Doktor Milan Jelić” koja čuva uspomenu na ovog izuzetnog čoveka.
Bio je omiljen, ne samo u regionu, već i u UEFA i FIFA. Jedan je od najzaslužnijih funkcionera što je fudbal u “Dejtonskoj zemlji” ujedinjen 23. maja 2002. godine i što su klubovi iz Republike Srpske, posle desetogodišnje izolacije, konačno dobili priliku da se kroz takmičenja na nivou BiH bore za plasman na međunarodnu scenu.
Voleli su ga, cenili i poštovali: Miljan Miljanić, Branko Bulatović, Zvezdan Terzić, Vlatko Marković, Zdravko Mamić, Rudi Zavrl, Nenad Bjeković, Žarko Zečević, Dragan Džajić, Tomo Marić, Dobrivoje Bobi Janković, Slađan Jeremić, Dragiša Ćorsović, Slobodan Tešić, Mišel Platini, Jozef Sep Blater… gde god se pojavio izmamiljvao je oduševljenje, imao je neverovatnu energiju i šarm, bio istinski autoritet, čovek od poverenja. Sa svima njima bio je lični prijatelj.


Zajedno sa Jusufom Pušinom i Iljom Dominkovićem činio je tročlano Predsedništvo Fudbalskog saveza BiH koje je posle njegove smrti srušeno i uvedena je institucija jednog predsednika, 2011. godine inauguracijom Komiteta za normalizaciju. Da je tada bio živ verovatno bi tročlano Predsedništvo i danas bilo u Statutu “krovnog” Saveza iz Sarajeva.
Na čelo Fudbalskog saveza Republike Srpske došao je 7. februara 1998. godine umjesto Branka Lazarevića iz Bijeljine i na čelu ove organizacije bio je do smrti, 30. septembra 2007. godine. Unapredio je i osavremenio FSRS, za vreme njegovog devetogodišnjeg predsednikovanja kupljene su i prostorije u Aleji Svetog Save u Banjaluci, u kojima je i danas sedište entitetske “kuće fudbala”.
-Fudbalski savez Republike Srpske je naš izvorni i prioritetni, a Fudbalski savez BiH interesna organizacija u kojoj treba da ostvarujemo svoje ciljeve – govorio je svojevremeno doktor Milan Jelić.
Dok je bio na čelu FSRS postojala je i “A” reprezentacija Republike Srpske koja je igrala revijalne utakmice, a ostaće upamćeno nezaboravno gostovanje u Nemačkoj 2002. godine i utakmice protiv amatera minhenskog Bajerna i niželigaša Švajnfurta-05. 
-Živim za dan kada će Republika Srpska biti nezavisna i kada će naša reprezentacija igrati u kvalifikacijama za evropska i svetska prvenstva – bila je neostvarena želja doktora Milana Jelića.
Rođen je 26. marta 1956. godine u Koprivni, na Trebavi. Osnovnu školu završio je u Modriči, a Ekonomski fakultet u Banjaluci, magistrirao je i odbranio doktorsku disertaciju “Problemi i modaliteti” organizaciono-upravljačke transformacije preduzeća u tranziciji”. 
Radio je u organima državne uprave opština Modriča, bio je direktor preduzeća “28. jun”, a u novembru 1993. godine imenovan je za generalnog direktora Rafinerija ulja Modriča. Taj posao je obavljao 13 godina, da bi u februaru 2006. godine bio izabran za ministra privrede, energetike i razvoja u Vladi Republike Srpske. Na parlamentarnim izborima u jesen iste godine izabran je za predsednika Republike Srpske kao kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Jedinstven primer je u svetu kao čovek koji je bio cenjen u UEFA i FIFA, a istovremeno mu ove organizacije nisu zabranjivale rad u fudbalu kao aktivnom političaru. 
Igrao je u FK Vranjak, učestvovao je u formiranju Fudbalskog saveza Republike Srpske, 5. septembra 1992. godine i bio član prvog saziva Izvršnog odbora. Nije doživio najveći uspjeh modričkog fudbala, kada su popularni “uljari” 2008. godine osvojili titulu Premijer lige BiH i igrali kvalifikacije za UEFA Ligu šampiona. Pre toga su se radovali u Kupu BiH 2004. godine i nastupali u kvalifikacijama za Ligu Evrope. 
Njagov sin Petar bio je istaknuti fudbaler, internacionalac, reprezentativac, a ostao je upamćen po tome što je u dresu rada na jednoj prvenstvenoj utakmici u Srbiji postigao pet golova. Jelić junior bio je protivkandidat Mili Kovačeviću na kontroverznim izborima za predsednika FSRS u jesen 2016. godine. Inače, advokat iz Gradiške je preuzeo funkciju prvog čoveka FSRS a opštim izborima u novembru 2007. godine nakon smrti doktora Milana Jelića.
Neka ti je večna slava i hvala predsedniče za sva vremena, doktore Milanu Jeliću!
 

Milan Jelić

Akter “Dana srca”

Doktor Milan Jelić dan pred sudnji dan bio je akter obeležavanja svetskog Dana srca na Trgu Krajine u Banjaluci, uključivši se u kampanju podizanja svesti o preventivama protiv kardio-vaskularnih bolesti.
Sudbina je tako htela da ga izda baš srce, koje je operisao u američkom gradu Hjustonu 2005. godine, na stadionu koji je najviše voleo. 


Bio je voljen

Rodoljub Petković, dugogodišnji generalni sekretar FSRS i prvi saradnik doktora Milana Jelića za devet godina njegovog predsednikovanja često kaže:
-Milan je bio neosoporan autoritet, nekada je znao ishitreno da povuče neke poteze, ali je uvek postrupao ljudski i jednostavno bio je voljen Čovek sa više vrlina nego mana! Plenio je šarmom i pameću, pronicljivošću i jednostavnošću. Premlad je otišao.
Sportski žurnal

Petar i Milan Jelić