XS
SM
MD
LG

NBA crtice (1): Hornetsi najugodnije iznenađenje, MVP Jokić sjajno otvorio sezonu

Foto: Denver Sufts

Počela je NBA liga. Iza nas je par dana pa ćemo napraviti prvi u nizu pregleda koje ćemo imati kroz sezonu.

-Šarlot Hornetsi krenuli su sjajno u sezonu. U prva tri meča, ostvarili su tri pobjede. LaMelo Bol djeluje odlično i djeluje da je radio na mehanici šuta između sezona. Majls Bridžis je fenomenalno ušao u sezonu a posebno impresivan bio je protiv Bruklina. Keli ubre pogađa kad je bitno, Iš Smit i Kodi Martin imali su dobrih momenata a valja napomenuti da je Rozir igrao samo jedan meč dok je Hejvord imao određenih problema u prvom poluvremenu protiv Netsa. Takođe, igrači poput Kai Džonsa i Buknajta, koji su birani na Draftu, tek trebaju dobiti prostor. Valja svakako pratiti Hornetse jer igraju lijepo a vodi ih čovjek koji je proizašao iz Gregovog sistema, Borego.

-Na Istoku je sa 3-0 sezonu otvorio i Čikago. Međutim, to treba uzeti sa dosta rezerve jer su imali tri lakša meča na početku susreta. Potencijala imaju, Bili Donovan je fantastičan trener ali imaju mana. Prije svega, Lonzo Bol ne uliva povjerenje a i mogli bi imati defanzivno problema kroz sezonu. Za sada primaju malo poena ali su dva puta igrali protiv slabašnog Detroita i to bez Kejda Kaningema.

-Atlanta je pokazala dva različita svjetla u prva dva meča. Protiv Dalasa ih je bilo uživanje gledati. Sjajan protok lopte, sjajna igra u odbrani i na kraju ubjedljiva pobjeda. Protiv Klivlenda odigrali su veoma loše. Odbrana nije bila toliko loša ali napadački nisu imali svoj ritam a neke stvari nisu bile toliko do Klivlenda koliko do njih sami. Ali definitivno, Atlanta je kandidat za TOP3 u regularnom dijelu sezone na Istoku.

-Boston je počeo sezonu sa Ime Udokom kao trenerom. Ostvarili su pobjedu i dva poraza. Međutim, neke stvari su bile zanimljive. Braun i Tejtum igraju svoje i oni nisu sporni. Međutim, zanimljivo je kako Udoka koristi Grenta Vilijamsa za kojeg se može reći da bi mogao imati sezonu karijere ako ovako nastavi.

--Indijana sa Rikom Karlajlom igra efikasnu košarku i lijepo ih je gledati. Odbrana za sada nije na nivou ali napad je fantastičan. Čak je i Tarner imao 40+ partiju, Sabonis i Brogdon igraju odlično a Kris Duarte se fenomenalno uklopio i za sada sjajno šutira. Imaju pobjedu ali će oni biti dobri sigurno.

-Bruklin je na 1-2 omjeru. Naravno da će se oni dići i zaigrati bolje. Dosta ih remeti i sva situacija oko Irvinga. Međutim, nekako ne ulivaju, barem meni, povjerenje kad je u pitanju napad na titulu. Nije sporan Durent, on će odraditi svoje. Možda će i Harden svoje, ali djeluje da bi ostatak tima mogao biti problematičan. Svakako za sada ne djeluju dobro.

-Od ostalih stvari  na Istoku, dodajmo da je Evan Mobli sjajno otvorio sezonu i djeluje da je Klivlend baš pogodio sa njim. Takođe, Riki Rubio igra doktorski za sada. Vizardsi su na 2/2 a dobili su Indijanu bez Bredli Bila. Generalno, zanimljiv tim imaju a vidjećemo kakvi će biti. Dodajmo ovome i da je Tajler Hiro odlično ušao u sezonu a da Simons i dalje ne igra za Filadelfiju ali izgleda da bi mogao uskoro zaigrati.

-Zapad krećemo od Voriorsa. Golden Stejt ostvario je tri pobjede u isto toliko mečeva. Kari igra maestralno, Vigins je u dobroj formi a posebno raduje uloga Nemanje Bjelice. Protiv Lejkersa je bio X faktor a dobar je bio i protv Klipersa. Na stranu statistika, bitno je kako ga koriste. Konačno ga neko u NBA koristi na pravi način, odnosno kao sekundarnog kreatora sa krilne pozocije. Još čekaju povratak Kleja i Vajsmena a i Grin je za sada imao ograničene minute. Sve u svemu, sjajno izgledaju.

-Denver ima dvije pobjede u dva meča. Jokić je maestralno otvorio sezonu a djeluje da je brži nego prošle sezone. Trenutno ima prosjek od 29,5 poena i 14,5 skokova uz fantastične procente šuta. Ostatak ekipe ga dobro prati i nadodaje. Marej će se vratiti negdje u martu a za sada još nije dobio prostor Haljend iako je Meloun rekao da će biti dio rotacije. Bez poraza je i Juta. Juta ima ogromnu širinu i dužu klupu nego prošle sezone što se itekako osjeti za sada a realno će se osjetiti i kroz sezonu. Za očekivati je da budu u vrhu regularnog dijela a vidjećemo kakvi će biti u plej ofu. Bez poraza je i Minesota ali oni će naći načina da se unište tako da ih bar za sada ne treba shvatati ozbiljno.

-Memfis igra odlično na startu sezone. Imaju dvije pobjede u tri meča i tijesan poraz od Lejkersa. Morent izgleda nevjerovatno na startu sezone a i kompletna petorka im je na nivou. Valja napomenuti da su na startu sezone bez Dilona Bruksa, koji svakoj ekipi može dati 20ak poena a uz to je vjerovatno najbolji defanzivac u ekipi.

-Lejkersi za sada ne izgledaju dobro. Imaju pobjedu u tri meča ali ne djeluju uigrano. Vestbruk još nije ''kliknuo'' sa ekipom a pobjedu nad Memfisom ostvarili su najviše radi sjajnog Entonija u drugom poluvremenu. Njima je dugoročno problem šut ali i karakter pojedinaca. Na kraju krajeva, već je ''varničilo'' između Dejvisa i Hauvarda.

-Što se ostatka Zapada tiče, Dalas ima pobjedu i poraz a Dončić igra dobro. Međutim, nekako djeluje da ih bar za sada Kid koči u napadu a njihov forte je upravo napad. Naravno, dvije su utakmice pa ne treba sa sigurnošću tvrditi neke stvari ali bar za sada tako izgleda. Finiks je razboio Lejkerse ali je doživio dva poraza. Tek se očekuje da prorade.

-Što se tiče rukija, najviše su svakako pokazali za sada Mobli i Duarte. Grin je sjajno šutirao protiv Bostona, Mičel je imao dobrih defanzivnih momenata za Sakramento a Krus Duarte je odigrao fentomenalno start sezone. Tek se očekuje debi Kejda Kaningema koji je bio prvi pik na Draftu a još debitovao nije ni Marko Simonović. Od momaka iz regiona, debitovao je Luka Garza i odigrao lijepo u minutama koje je dobio protiv Čikaga.

To je to za ovaj pregled. Naredni vas očekuje u petak.