XS
SM
MD
LG

Poterovo čudo na ''Enfildu''

Foto: Twitter / Brighton

Engleska Premijer liga je najbolja liga na svijetu. Može pričati ko šta hoće ali takav kvalitet fudbala i toliko dobrih ekipa nema nigdje. Čak i ove uslovno rečeno manje ekipe, mogu biti itekako zanimljive za praćenja. Tako je i Brajton osvojio srca brojnih neutralnih navijača radi svog stila igre.

Brajton je u elitu uveo Kris Hjuton. Nakon što im je donio dva puta opstanak, u klubu su se odlučili za promjenu jer su htjeli da igraju atraktivniji fudbal. Nešto slično uradio je Stouk. Oni su godinama ostajali u ligi predvođeni Pjulisom ali su igrali veoma ružan fudbal. Kad su odlučili igrati ljepše, krenuo je pad i završili su u Čempionšipu. 

Brajtona promjena menadžera ne da nije koštala nego su postali bolji ali i atraktivniji. Za to zasluge idu čovjeku koji je došao umjesto Hjutona, Grejemu Poteru. Poter je na sebe pažnju skrenuo kada je sa malenim Estersundom izborio Ligu Evrope. Odveo je ovaj klub i do nokaut faze, gdje je eliminisan od Arsenala. Valja napomenuti da je Poter nadigrao Vengerov Arsenal u Londonu ali je problem bio u porazu u prvom meču.

Baš kao što je njegov Estersund igrao atraktivno, tako je zaigrao i Brajton. Rezultati nisu mnogo trpili jer je Brajton i sa Poterom dva puta ostao u ligi. Samim tim osigurali su sebi petu sezonu u eliti u nizu, što je prvi put u klupskoj istoriji.

Prošle sezone Brajton je igrao sjajan fudbal. Međutim, nisu uspjeli na pravi način da krunišu sjajnu igru. Problem je bila realizacija i da su bolje koristili šanse, sigurno bi imali desetak bodova više na kraju sezone. Međutim, i to se promijenilo ove sezone. U prvih devet kola, osvojili su 15 bodova a doživjeli su samo dva poraza. Zanimljivo, oba kući i to od Evertona i Mančester Sitija.

U desetom kolu gostovali su Liverpulu, ekipi koju su savladali prošle sezone na ''Enfildu''. Meč je počeo standardno sjajno za Liverpul jer su rano postigli dva gola i poveli sa 2-0. Međutim, Brajton nije kao druge ekipe. Oni će igrati ''svoje'' kakav god rezultat bio i kod njih nema kalkulacija i drže se svog plana. Tako je bilo i juče. Iako su rano gubili sa 2-0, na kraju su došli do 2-2 te su i dalje neporaženi na gostovanjima.

Poter je i u ovom meču pokazao svoju genijalnost. Uvidio je u startu slabe tačke Liverpula i odlučio ih je koristiti. Brajton je izašao sa postavom bez klasičnog napadača a tu neku ulogu imao je Trosar mada se dosta i Mvepu ubacivao iz drugog plana.

Međutim, sa Trosarom je Poter imao drugu ideju zapravo. Ma koliko Aleksandar Arnold bio nevjerovatan u napadu, toliko je ''bušan'' u odbrani. Iz tog razloga, Poter je Trosara dosta pomjerio u lijevo gdje je već bio Moder a ubacivao se i Kukurela. Čak je znao u određenim rotacijama i Marč doći na tu stranu.

Šta je zapravo Poter tu htio dobiti ? Znajući kakav je Arnold u defanzivi, znao je da će konstantno dolaziti ispomoć ili iz veznog reda ili sa pozicije štopera. Ako bi imao istu brojnost igrača, ne bi mogao na pravi način iskoristiti defanzivu Arnolda. Zato je u lijevom half spejsu Brajton često imao tri-četiri igrača koji bi kratkim i brzim dodavanjima pravili višak. Na kraju krajeva, tako je Trosar dao gol za 2-2 a i Marč je na 1-0 imao sjajnu priliku.

Takođe, valja napomenuti i to da je Liverpul na 2-2 bio totalno bez ideje i da je i to posljedica sjajne taktike Potera. Nakon izjednačenja, postavio je veoma pokretljivu defanzivnu zonu 4-4-2. Ta zona se branila različito od situacije do situacije. Bilo je i dupliranja kada bi lopta išla na bok a kada bi kružila kroz sredinu, bilo je iskakanja na igrača sa loptom u nogama.

Treba reći da se Brajton nije branio u poslednjih 20ak minuta tako što je ''parkirao autobus'' ispred gola. Naprotiv, bilo je sekvenci gdje su i po minut držali loptu u nogama i gdje su štoperi izlazili faktički do centra. A i generalno, Poterov Brajton nije ekipa koja će se isključivo braniti ma kakav rezultat bio.

Sada imaju 16 bodova iz deset utakmica uz samo dva poraza. Savladali su Lester, uzeli bod Arsenalu i Liverpulu a izgubili su od Sitija. Dakle, nije baš da su imali prelagan raspored nego se može reći da je on bio solidno težak. Pa opet, sakupili su dosta bodova i s obzirom kako igraju, biće još dosta bodova.

Po svemu djeluje da će ovo biti najbolja sezona Brajtona u Premijer ligi. Iz ove perspektive nije nerealno da završe ni u gornjoj polovini. A opstanak, koji je uvijek negdje prioritet, ne bi smio ni biti doveden u pitanje.


Watford 0 : 1 Southampton
Burnley 3 : 1 Brentford
Liverpool 2 : 2 Brighton & Hove Albion
Norwich City 1 : 2 Leeds United
Aston Villa 1 : 4 West Ham United
Wolverhampton Wanderers 2 : 1 Everton
Tottenham Hotspur 0 : 3 Manchester United
Manchester City 0 : 2 Crystal Palace
Newcastle United 0 : 3 Chelsea
Leicester City 0 : 2 Arsenal
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Chelsea 10 8 1 1 25
2 Liverpool 10 6 4 0 22
3 Manchester City 10 6 2 2 20
4 West Ham United 10 6 2 2 20
5 Manchester United 10 5 2 3 17
6 Arsenal 10 5 2 3 17
7 Wolverhampton Wanderers 10 5 1 4 16
8 Brighton & Hove Albion 10 4 4 2 16
9 Tottenham Hotspur 10 5 0 5 15
10 Everton 10 4 2 4 14
11 Leicester City 10 4 2 4 14
12 Brentford 10 3 3 4 12
13 Crystal Palace 10 2 6 2 12
14 Southampton 10 2 5 3 11
15 Aston Villa 10 3 1 6 10
16 Watford 10 3 1 6 10
17 Leeds United 10 2 4 4 10
18 Burnley 10 1 4 5 7
19 Newcastle United 10 0 4 6 4
20 Norwich City 10 0 2 8 2