XS
SM
MD
LG

Pregled NBA lige (3). Majami i Hornetsi igraju prelijepo, Jokić vuče Denver ka vrhu

Foto: Denver Stuffs

U NBA ligi svaku noć se igra dosta mečeva i ima ih dosta i zanimljivih. U novom pregledu osvrnućemo se na to šta su ekipe radile u petak i za vikend.

-Na Istoku nekoliko ekipa ima 5-1 omjer. Majami je dobio Šarlot i Memfis ubjedljivo te je sad na 5-1. Nisu to naivne pobjede jer obje ekipe igraju sjajnu košarku ove sezone. Međutim, Majami podsjeća na Majami iz 2019/20 sezone. Odlične defanzivne rotacije i sjajan protok lopte u napadu. Malo su nekonstantni u šutu za tri poena za sada ali ne može sve baš da bude perfektno.

-Vašington je savladao Boston nakon dva produžetka. Bio je to meč u kome su Vizardsi posao morali završiti u regularnom dijelu ali su vratili Boston u igru a Boston im se revanširao u prvom produžetku. Bilo je bizarnosti sa obje strane i u drugom ali su Vizardsi slavili. I dalje nisu kompletni. Fale im Brajant, Hačimura i Geford pa opet su na 5-1. Mogli bi biti vrlo lako ''dark horse'' Istoka ove sezone.

-Niksi su savladali Nju Orlenas manje-više rutinski te su takođe sada na 5-1. Čikago se vratio pobjedama te je nanio prvi poraz Juti. Ključna je bila serija početkom 4/4 kada su otišli na +17 te su i oni sada na 5-1. Međutim, ostali su do kraja regularnog dijela sezone bez Peta Vilijamsa koji je povrijedio zglob lijeve ruke i to je zaista ogroman hendikep za i onao ne baš dugu rotaciju.

-Šarlot je izgubio od Majamija lako a onda je dobio Portlanda te je na 5-2. Hornetsi igraju možda i najljepšu košarku u ligi. Imaju najbolji odnos asistencija i izgubljenih lopti u ligi a protiv Portlanda su imali 36 asistencija na 46 pogodaka iz igre uz samo osam izgubljenih lopti. Imaju dugu klupu i zaista ih vrijedi gledati.

-Filadelfija i Bruklin vezali su po dvije pobjede pa su na 4-3 omjeru. Fila je savladala blijedu Atlantu i Detroit dok su Netsi takođe nadigrali Detroit te Indijanu. Loša stvar za Filu je to što je Embid imao problema sa desnim koljenom. Nije ništa strašno ali će propustiti naredni meč. Treba reći da je na 4-3 omjeru i u seriji pobjeda Toronto te da Barns zaista igra odlično na startu sezone. Nisu imali baš teške rivale u proteklom periodu ali djeluju dobro.

-Milvoki je izgubio od Sparsa i Jute utakmice za vikend te su sada vezali tri poraza za omjer 3-4. Fale im Bruk Lopez i Džru Holidej prije svih a baš se vidi koliko su slabija ekipa bez energije koju donosi Džru. Klivlend je vezao poraze protiv Lejkersa i Sansa te je na 3-4 omjeru. Protiv Lejkersa su imali +9 na dvije minute do kraja 3/4 ali su uspjeli ući sa tri poena zaostatka u 4/4 i faktički su tu izgubili meč. Protiv Sansa je Bikerstaf pravio greške i igrao sa prekratkom rotacijom iako su noć prije igrali sa Lejkersima. Mobli za sada izgleda kao najozbiljniji kandidat za rukija godine.

-Boston ne djeluje dobro. Izgubili su pomenuti meč od Vašingtona i sada su na 2-4. Nije čak ni omjer problem koliko opšti utisak o njima. Atlanta je izgubila lako od File. Oni jesu na 3-3 ali i dalje ne liče na sebe iz prošle sezone. Sa nova dva poraza, Indijana je na užasnih 1-6 i najveće je razočarenje na Istoku.

-Juta je izgubila prvi meč u sezoni a to se desilo protiv Čikaga. Meč je bio u egalu do početka 4/4 kada Bulsi prave seriju i odlaze na +17. Već sinoć popravili su utisak i poprilično sigurno dobili Bakse, u meču u kome su vodili cijelo vrijeme. Na 5-1 je i Golden Stejt koji je rutinski savladao Oklahomu u subotu.

-Denver je vezao dvije pobjede. Prvo su deklasirali Dalas a onda su isključivo zahvaljujući Jokiću, savladali Minesotu. Jokić je u tom meču imao 26 poena, 19 skokova, sedam asistencija i tri blokade. Protiv Dalasa mu je falilo dvije asistencije za tripl dabl a imao je 11 poena i 16 skokova i pri tome nije igrao 4/4. Ono što je dobro, Meloun polako ali sigurno daje Hajlendu prostor a ono što je loše, Barton često preskače Portera u napadu.

-Dalas je isto na 4-2 ali ne djeluju toliko dobro. Denver ih je deklasirao pa su onda dobili Sakramento. Ono što valja istaći ejste to da se dosta muče u napadu. Pri dnu su po procentima šuta, asistencijama i pogocima iz igre.

Lejkersi su na 4-3 omjeru nakon dvije pobjede. Pomenuli smo već meč sa Klivlendom a savladali su i Hjuston. U oba meča, baš kao i protiv Memfisa ranije, junak je bio Karmelo Entoni koji ostavlja najbolji utisak za sada. Na 3-2 je Minesota ali oni uvijek lijepo krenu pa padnu kasnije.

-Memfis je odigrao možda i najlošiji svoj meč u sezoni mada se za dosta pitao i Majami. No, sa 3-3 omjerom ne mogu biti nezadovoljni. Isti omjer ima i Portland. Oni su dobili Kliperse pa su izgubili od Hornetsa. I dalje su potpuno nedefinisani a imate osjećaj da Lilarda neko puškom tjera na utakmice. Sakramento je na istom omjeru nakon pobjede i poraza. Kod njih je nejasna situacija oko Beglija. Žele ga trejdovati ali im ne igra a tako neće mnogo za njega dobiti. 

-Klipersi su nakon poraza od Portlanda na omjeru 1-4. Nije sporno da im fali povrijeđeni Lenard ali baš loše djeluju na startu. S obzirom da ne vjerujem mnogo u rad Taj Lua, mislim da im dosta fali i Keni Etkinson. On je bio Luov pomoćnik a sada je u stručnom štabu Stiva Kera. Večeras igraju sa Oklahomom pa eto šanse da krenu u nekom boljem smjeru. Svakako da su najveće razočarenje u ligi za sada. Razočarenje su i Pelikansi koji su na 1-5. Ne igra im ''bucko'' Zajon još ali i bez njega bi morali bolje izgledati nego što izgledaju za sada.

To je to za ovaj pregled. Pratite mečeve NBA lige a novi pregled vas očekuje u petak.