XS
SM
MD
LG

Klivlend je moćan

Foto: Cavs Nation

Mnogo je ekipa koje su pravile svoje ''procese'' i pokušavale napraviti rezultat u NBA. Skoro niko i nije uspio napraviti ništa. Filadelfija je bila blizu ali je Lenard ''onim'' pogotkom izbacio Filadelfiju u finalu Istoka. Mnogo češće se desi da ekipe spontano naprave jednu dobru priču a Klivlend je na putu da uradi baš to.

Klivlend u novije vrijeme vežemo za dva mandata LeBrona Džejmsa u Ohaju. Imali su Kevsi i ranije sjajnih timova. Ekipa sa Leri Nensom Starijim, Markom Prajsom i Dogertijem bi vjerovatno uzela jedan prsten ali je imala taj peh da igra u vrijeme Majkla Džordana i njegovih Bulsa.

Nakon drugog odlaska LeBrona, Klivlend je ponovo krenuo u sivilo. Sezona 18/19 nije bila vrijedna pomena i Klivlend je izgledao loše. U sezoni 19/20 Klivlend je djelovao dobro u prvih 15ak utakmica ali je onda Bilain ušao u sukob sa pojedinim igračima i ubrzo je postao bivši trener a igra se raspala. Prošlu sezonu Klivlend je opet lijepo otvorio. Čak su na ludilo Sekstona imali dvije vezane pobjede protiv Netsa. Međutim, krenule su povrede i krenuo je pad. Međutim, prošla sezona je ispala dugoročno fantastična za Klivlend.

Prvo, Klivlend je ni kriv ni dužan dobio Džereta Alena. Kada su Netsi krenuli po Hardena, morali su uključiti više ekipa u priču. U priču je uključen i Klivlend. Ljudi su dali Dantea Eksuma koji se povrijedi kada ustaje iz kreveta a dobili su momka koji može biti rješenje na poziciji centra za narednih deset godina. Uz to, radi loših igara Klivlend je dobio ponovo visok pik te su izabrala Ivana Moblija na Draftu kao trećeg pika prve runde.

Tokom ljeta nastavili su sa promjenama. Dali su Prinsa Minesoti a dobili Riki Rubija što je sledeći sjajan potez. Rubio je dugo bio osporavan ali je činjenica da je svaku ekipu učinio boljom. Uradili su još jedan trejd. Dali su Leri Nensa Mlađeg a dobili su Laurija Markanena.

Sezona je počela i nakon dva uvodna poraza, Klivlend je zaigrao dobro. Međutim, svi smo čekali neki pad jer su padali nakon 15ak utakmica protekle dvije sezone. S obzirom da su opet krenuli izostanci, taj pad se očekivao. Ali on se nije desio. Klivlend je odigrao 24 utakmice i ima 13 pobjeda. Uz malo sreće ali i iskustva, mogli su imati dvije pobjede više.

Tornjevi pod košem.

San Antonio je u jednom momentu imao tandem tornjeva pod košem. Bili su to legendarni Dejvid Robinson i Tim Dankan. Kasnije se košarka modernizovala i igra sa pretjerano visokim petorkama nije bila više moderna. Međutim, Klivlend za to ne mari i igra na neki staromodniji način.

Džeret Alen zaista izgleda impresivno. Odličan u odbrani, dominantan u skoku ali i veoma pouzdan strijelac sa dobrom realizacijom. Ako Bruklin za Hardenovih sezona ne dođe do titule, definitivno će biti gubitnici velikog trejda jer su ispustili centra koji pred sobom ima pa bar deset fantastičnih sezona a vjerovatno i koju više.

Na njega, Klivlend je Draftom nadogradio Ivana Moblija. Tokom Ljetnje lige, nije izgledao dobro i njegova uloga nije bila dobra. Međutim, u međuvremenu je Bikerstav shvatio kako ga treba koristiti. Mobli je neko ko je promijenio Klivlend. Donio je čvrstinu kako u skoku tako i defanzivi a pri tome ima napadačkog talenta dosta. Može igrati leđima ka košu a ima i domet u šutu za tri poena.

Zajedno sa Alenom čini fantastičan tandem pod košem. Redovno su na dalb-dabl učinku ili blizu njega što se poena i skokova tiče i jedan i drugi a kombinovano imaju često i sedam-osam blokada po utakmici. Mobli je u oba mjeseca bio ruki mjeseca i pogotovo je impresivan njegov uticaj na igru kroz napredne statistike.

A kada na dva tornja pod košem dodate i Laurija Markanena na trojci, onda Klivlend zaista izgleda visoko i atletski moćno. Doduše jeste Markanen mekan igrač u neku ruku i nije dobar defanzivac. Ali svojom visinom na poziciji tri može praviti probleme protivnicima. Kada se vratio nakon koronavirusa, imao je nekoliko 20+ partija. Takođe, od povrede Skestona Okoro je startni bek. I on je visok, ima duge ruke i fantastičan je defanzivac. 

Ta dužina i čvrstina Klivlenda ogleda se u tome da je Klivlend trenutno druga najbolja odbrana lige. Klivlend kojeg je bilo bolno gledati prošlih sezona kako se defanzivno muči. Sjetite se da im je Toronto za poluvrijeme dao skoro 90 poena. Ove sezone dosta puta ekipe za cijeli meč Klivlendu ne daju 100 poena.

Zvijezda je rođena.

Iako dosta dobrih rezultata se veže za Moblija, ne smije se smetnuti sa uma ni ono što radi Darijus Garland. On je u ligi već treću sezonu. Iz sezone u sezonu napredak je vidljiv. Prvo je imao problem sa izgubljenim loptama, pa sa samopouzdanjem u šutu a sada jedini problem imaju protivničke odbrane sa njim.

Tokom ljeta Garland je bio na pripremama reprezentacije Amerike pred olimpijske igre. Očito da je rad u reprezentaciji pomogao Garlandu jer je postao neuporedivo bolji igrač. Ima 2,5 poena više po meču nego prošle sezone, pogađa jednu trojku više a procenat šuta za dva podigao je za 6%. Ima i 1,4 asistencije više po utakmici. Sve te brojke ga kandiduju čak i za nagradu za igrača koji je najviše napredovao. Jeste Šarlotov Bridžis tu vjerovatno ispred ali nastavi li igrati ovako, neće ni Garland biti daleko.

Foto: Cavs Nation

Pogotovo je impresivno kako Garland igra poslednjih nekoliko mečeva. Veza je dvije 30+ partije uz odlične procente. To kako igra i kako izgleda na terenu je čak kandidatura i za Ol Star jer je ovo definitivno taj nivo. Pogotovo je nevjerovatno kako igra s obzirom da tek ima 21 godinu a znamo da su plejmekeri sa godinama samo bolji.

Za razliku od Sekstona, Garland ima mnogo bolji uticaj na ekipu jer od njega ekipa ima veću korist. Sekst je više tip igrača kao što je Klarkson. Dobar kao šesti čovjek ali nedovoljno dobar kao starter. Međutim, svakako u Klivlendu mogu biti zadovoljni jer su u Garlandu dobili ono što im je trebalo. A s obzirom na njegove godine, tek će dobiti.

Jer vidjelo se neiskustvo u nekim momentima. Najbolje se to vidjelo protiv Jute i u prvom meču sa Vašingtonom. Faktički ključne šuteve uzeo je Garland i oba puta su to bile trojke sa deset metara. Oba puta je promašio. Međutim, to je nešto što se mora kod njega istrpjeti. Na kraju krajeva, svkakao da ima dosta Garlandove zasluge za ovih 13 pobjeda.

Rutiner Rubio i idealna Lavova uloga.

Riki Rubio je često bio osporavan. Ali, Riki je zapravo fantastičan igrač. Igrač koji je napredovao i marljivo radio a svaku ekipu je činio boljom. Isto se dešava i sada jer Rubio nije jednodimenzionalan igrač nego radi više stvari.

Lijepo diktira ritam meča, ima hrabrost da uzme šuteve kad se meč lomi ali zna i umiriti ritam meča. To je itekako značajno za jednu mladu ekipu jer im to njegovo iskustvo itekako pomaže. Uz igru u napadu, Riki uvijek daje dosta u odbrani i veoma je agresivan u odbrani. Iako je njegov šut bio često osporavan, i njega je popravio a bila je i ona nevjerovatna utakmica protiv Niksa kad je dao devet trojki.

Kevin Lav je pomjeren na klupu radi Moblija. Kao igrač sa klupe, Lav daje Klivlendu baš ono što treba. Daje mirnoću i iskustvo ali i poene u sekundarnoj petorci. Nije Bikerstaf neko ko koristi previše igrača pa da ima izraženu sekundarnu petorku ali opet, Lav daje jako bitne stvari sa klupe. Bilo je i mečeva gdje je sjajno šutirao te je na taj način pomagao ekipi. Jednostavno, kao starter bio bi teret za Klivlend a kao opcija sa klupe je pun pogodak.

Svakako, kada govorimo o igračima sa klupe ne smijemo zaboraviti ni Čedija Osmana. Osman je najbolji šuter ekipe ako gledamo procente. Naime, Osman šutira oko 44% trojke kroz sezonu a ono što je bitno popravio je odbranu.

Problemi sa povredama i Bikerstafov rad.

Klivlend je tokom dosadašnjeg dijela sezone imao dosta problema sa izostancima. Lav i Markanen su imali problema sa koronavirusom. Alen je bio bolestan, Osman i Stivens su propustili neke mečeve a Mobli je imao problema sa laktom. Na sve to, Sekston je operisao meniskus i završio je sezonu.

Kada se to sagleda, Klivlend je zapravo impresivan. Najveće probleme imali su sa povredama kada su imali i najteži raspored. Dva puta sa Netsima, jednom sa Golden Stejtom i jednom sa Sansima. Jesu izgubili sva četiri meča ali su, gledajući probleme, bili sjajni. Pri tome i protiv Sansa i protiv Netsa u jednoj utakmici, suđenje je u drugom poluvremenu bilo na štetu Klivlenda.

I za kraj priče o Klivlendu, dolazimo do trenera Bikerstafa. Da li je najbolji trener u ligi ? Nije sigurno. Da li je najgori trener u ligi ? Nije sigurno. Bikerstaf je neka zlatna sredina. Igrači ga naprosto obožavaju jer i on relativno mlad trener pa se uklapa lijepo u jednu mladu ekipu. Pripremu meča često odradi dobro. Međutim, problem je što često koristi premalo igrača čak i kad je većina igrača spremno za meč. Uz to, same odluke tokom meča mu znaju biti loše, pogotovo u neizvjesnim završnicama.

No, kad se sve sabere i oduzme, Klivlend i sa Bikerstafom ima svijetlu budućnost. Ako ih povrede zaobiđu do kraja sezone, legitimni su kandidat za ple of a u najgorem slučaju plej in. No, ako bi tek ostali na okupu, u budućnosti bi mogli gledati ponovo Klivlend u samome vrhu i Istoka ali i NBA lige.