XS
SM
MD
LG

Proios i Alićeva najbrži prvog dana FIS trke na Jahorini

Esma Alić slavila prvu pobjedu sezone

Grk Janis Proios i reprezentativka Bosne i Hercegovine, Esma Alić, pobjednici su prvog dana FIS trke na Jahorini danas.

Danas je vožen slalom, a Janis Proios je sa vremenom 1:45.00 prošao dvije vožnje i sa 22 stotinke ispred Hrvata, Filipa Krote. Treći je završio Balint Uri iz Mađarske sa 91 stotinkom zaostatka. 

Od bh. reprezentativaca, najbolje plasirani je bio Emir Lokmić koji je zauzeo šesto mjesto, a Afan Mehić i Mak Lomigora su bili 24. i 25. Tarik Zuhrić, Fejsal Karić, Muhamed Huseinović, Alen Bičakčić, Milivoje Mačar, Dino Terzić i Marko Šljivić nisu završili vožnju, kao ni reprezentativac Srbije, a domaći takmičar Strahinja Stanišić. U muškoj konkurenciji nastupilo je 60 takmičara.

Kod djevojaka najbolja je bila Esma Alić sa vremenom 1:52. 37, što je bilo 1.95 sekundi brže od Julije Zlatkove, dok je gotovo 10 sekundi iza trećeplasirana Fani Marmareli iz Grčke. Od bh. takmičarki još je nastupila šestnaestogodišnja Isidora Jugović koja je zauzela 8. mjesto. Treba napomenuti da je ovo prvi ikada upisani plasman ove djevojke u seniorskoj konkurenciji i to na svojoj drugoj seniorskoj FIS trci. Prvu je odradila u subotu na Jahorini kada je odustala. Danas je nastupila i Teodora Filipović koja je odustala.

U ženskoj konkurenciji nastupile su 24 takmičarke.