XS
SM
MD
LG

Bratski okršaj na proleće

Na proleće Fudbalski klub Trepča iz Kosovske Mitrovice gostovaće na banjalučkom Gradskom stadionu i odigrati prijateljsku i humanitarnu utakmicu protiv domaćeg Borca. Načelan dogovor postignut je na sastanku u trofejnoj sali koji je idržan u subotu, a na kojem su prisustvale delegacije dva bratska kluba. U julu 2020. godine su na Zlatiboru odigrali pripateljski pripremni meč koji su crveno-plavi dobili rezultatom 2:0. Delegacije dva kluba su razmenile ovom prilikom i poklone.

-Pred nama je prolećni deo sezone na kojem ćemo nastojati da izborimo novi plasman na međunarodnu scenu, borićemo se za vrh i trofej u Kupu BiH, a imamo veliku želju da ugostimo naše sportske prijatelje iz Kosovske Mitrovice i da odigramo s njima utakmicu koja će, siguran sam, privući, veliki ljubitelja fudbala. Prvi preduslov da bi tribine bile popunjene jeste lepo i toplo vreme, tako da smatramo da bi maj ili juni mesec bio prava prilika za tako nešto – rekao je Stojan Malbašić, predsednik FK Borac.

Bojan Jakšić, direktor Trepče se zahvalio na gostoprimstvu Banjalučana i izrazio veliko radovanje što će njegov klub imati priliku da gostuje na Gradskom stadionu u Banjaluci.

-Danas u srpskom sistemu takmičenja na Kosovu i Metohiji imamo 23 kluba koja žive u veoma teškim okolnostima i uslovima, teško se finansiraju, a s druge strane Albanci nam zabranjuju sve, diskriminišu nas, čak ne dozvoljavaju ni deci da se takmiče. Možete onda misliti s kakvim se problemima susrećemo jer naša deca treniraju, a ne mogu da igraju okružno prvenstvo. Radujemo se dolasku u Banjaluku i utakmici sa Borcem s kojim smo igradili bratske odnose još na Zlatiboru, a naša dva kluba su krajem sedamdesetih godina prošlog veka imali i dva duela u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije – istakao je Bojan Jakšić.

Član Upravnog odbora aktuelnog šampiona Premijer lige BiH Mladen Jovićević istakao je da će termin utakmice biti naknadno određen.

-Nas veoma brzo očekuje rekonstrukcija igrališta na Gradskom stadionu koja će trajati dva do dva ipo meseca, tako da u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću da preciziramo tačan datum odigravanja utakmice, ali iskreno se nadamo i verujemo da će biti na programu narednog proleća. Naš klub gradi prijateljstva sa mnogima, a ovo s Trepčom je poseban, bratski odnos – rekao je Jovićević.

U delegaciji s Kosmeta bio je i Predrag Janković koji često dolazi u Banjaluku i Republiku Srpsku.

-Ovde imam puno prijatelja, ne samo u fudbalu, već i životnih, a u Banjaluci je živeo i moj rođeni stric Ilija Ika Janković, vojno lice, poznati tenkista. Borac je vodeći klub u Republici Srpskoj, a Trepča najizrasliki srpski klub na Kosovu i Metohiji i logično je, da na ovakav bratski način, gradimo mostove između našeg naroda sa dva kraja. Želim Borcu sve najbolje u drugom delu sezone i da ostvari sve svoje zacrtane ambicije – rekao je Janković.

Zagovornik ideje da dva kluba odigraju prijateljsku, bratsku i humanitarnu utakmicu u Banjaluci je humanitarac Milorad Arlov.

-Ideja postoji već duže vremena, a Borac i Trepča su uz posredstvo Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije, čiji sam predsednik, pre godinu ipo odigrali na Zlatiboru utakmicu od koje su kranuli novi, prijateljski i bratski odnosi dva kluba. Nadam se da ćemo uspeti da organizujemo i dugo planirani humanitarni susret na Gradskom stadionu sa kojeg bi sva prikupljena sredstva otišla na završnicu Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici za decu i mlade s posebnim potrebama – obrazložio je ideju Milorad Arlov.

Republika Srpska se uvek saosećala sa sunarodnicima u južnoj srpskoj pokrajini koji živeo u veoma teškim i komplikovanim uslovima, ali se ne predaju!

 Na inicijativu Bojana Jakišića, direktora FK Trepča, nastala je numera “U Prizrenu dogodine” čiji je tekst napisao Miroljub Jeftić, a izvodi je Slađan Antić Pravoslavac iz Kosovske Mitrovice. Pesma je posvećena Miloradu Arlovu i Odboru za pomoć Srbima Kosova i Metohije, ali je ostovremeno i priznanje celoj Republici Srpskoj, šalje patriotsku poruku o neraskidivim vezama srpskog naroda.

-Milorad Arlov je naš brat i tekst posme smo povetili njemu i narodu Republike Srpske koji se saoseća sa Srbima Kosmeta jer nas povezuje ista muka, ali i borba za vekovna ognjišta. Na Kosovu i Metohiji ne postoji dete sa više od dve godine, a da ne zna ko je Milorad Arlov. Koliko on znači Srbima na Kosmetu najbolje govori činjenica da su mu Albanci zabranili ulazak u južnu pokrajinu – rekao je tekstopisac Miroljub Jeftić.

Pesma “U Prizrenu dogodine” je juče promovisana i u restoranu “Zavičaj” u Palama.