XS
SM
MD
LG

Igokea dočekuje Ostende

Foto: Igokea

Pred košarkašima Igokee novi je izazov. Ekipa koju u odsustvu glavnog trenera Dragana Bajića vodi Marko Barać, u utorak očekuje pri meč plej ina za TOP16 fazu u Ligi šampiona. Rival Igokee biće belgijski Ostende.

Ostende je klub sa velikom tradicijom igranja u Evropi. Prije 20 godina girali su i Evroligu, konstantno igrali kasnije Evrokup a sada su redovni član FIBA Lige šampiona. Kada spoemeno Ostende, svakako da je kod nas prva asocijacija na belgijski klub Vesa Petrović koji je godinama igrao za Ostende i čiji broj je povučen iz upotrebe u Ostendeu.

Što se tiče sadašnje ekipe, nekoliko sezona ih vodi hrvatski stručnjak i sin legendarnog Pina Đerđe, Dario. Dario je u međuvremenu postao i selektor Belgije te je savladao Srbiju u okviru kvalifikacija za Mundobasket. Sa Ostendeom radi fantastičan posao, kako prošlih tako i ove sezone.

U svom prvenstvu su na 11-0 i drže lidersku poziciju. U Ligi šampiona su grupu završili kao treći iza Tofaša i Strazbura. Imali su na kraju omjer 3-3. Da zaslužuju respekt iako će gostovati u Laktašima govori i podatak da su dvije pobjede u grupi ostvarili u gostima. Protiv Kaleva su ostvarili duplu pobjedu a u poslednjem kolu savladali su ekipu Strazbura u gostima.

Što se ekipe tiče, sjajno su posloženi i popunjeni na svim pozicijama. Dušan Đorđević diriguje igrom Ostendea. Iako je veteran, igra sjajnu sezonu. Uz njega, na poziciji organizatora tu je i Van de Vurst. Mladi i talentovani Holanđanin takođe igra dobro.

Glavni aduti ekipe su Amerikanci. Vjerovatno najopasniji je bek Fil But. On je bio dio ekipe Vilanove koja je osvojila NCAA titulu a ovo mu je prva profesionalna sezona. Međutim, igra odlično i Strazburu je dao 30 poena u poslednjem kolu grupne faze. Uz njega, svakako vrijedi spomenuti iskusnog Rendolfa kao i Braimoa. Imaju i nekoliko domaćih igrača koji donose kvalitet. Svakako, najbitniji domaći igrač je krilni centar Žile koji je jedna moderna četvorka sa dometom u šutu za tri poena i često se otvara u širinu.

Što se same igre tiče, u napadu igraju izuzetno pismeno i organizovano. Dobro šutiraju za tri poena i imaju dosta asistiranih poena po čemu su slični Igokei. Vrte dosta centralni pik en rol i imjau dobre kretnje bez lopte. Defanzivno, dosta toga preuzimaju i aktivni su na liniji dodavanja. Zna se desiti da prime više pena ali ne toliko radi loše odbrane koliko radi toga što meč uđe u neki brži ritam. Takođe, Ostende je ekipa koja pokušava igrati u tranziciji kad god je to moguće a dobro im trče i visoki košarkaši.

Igokea će morati biti maksimalno koncentrisana. ''Igosi'' u ovaj meč ulaze nakon četiri vezane pobjede u svim takmičenjima. U tim mečevima pobjeđivali su sa prosječno 15 poena razlike i uz samo 64 primljena poena po meču. Faktički, samo su u nekim od tih mečeva izgubljene lopte bile lošiji dio u igri.

Izdanja koja pruža u poslednje vrijeme, Igokea će morati pružiti i u ovom susretu ukoliko želi uspjeh. Moraće se nametnuti u skoku i moraće biti maksimalno čvrsti. Takođe, biće važno da budu koncentrisani tokom cijele utakmice i da ne bude nekih oscilacija kojih je znalo biti ranije tokom sezone.

Uz dobru igru i energiju Igokea svakako može do pobjede. Ostende jeste za respekt ali nije nepobjediv. Veoma je bitno da Igokea odbrani domaći teren i da povede u seriji jer će onda imati dvije šanse da završi posao a tu drugu bi imala ponovo u Laktašima.

Da li će Igokea odbraniti domaći teren ili će ostende napraviti brejk, saznaćemo u utorak od 18:30h.


16 .kolo ABA liga
Split 61 : 72 Budućnost VOLI
Crvena zvezda MTS 85 : 66 Igokea
FMP 75 : 77 Cedevita Olimpija
Borac 91 : 78 Mornar
Krka 62 : 79 Mega Basket
Cibona 80 : 73 Zadar
Studentski centar 83 : 93 Partizan NIS
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 16 15 1 31
2 Partizan NIS 16 13 3 29
3 Budućnost VOLI 16 12 4 28
4 Cedevita Olimpija 16 11 5 27
5 Igokea 16 9 7 25
6 Mega Basket 16 8 8 24
7 FMP 15 9 6 24
8 Mornar 16 7 9 23
9 Studentski centar 16 7 9 23
10 Cibona 16 6 10 22
11 Borac 16 5 11 21
12 Zadar 16 4 12 20
13 Krka 16 3 13 19
14 Split 15 2 13 17