XS
SM
MD
LG

Grmečki marš u znak sjećanja na slavne partizanske dane

Tradicionalni 11. Grmečki marš, odnosno uspon na Crni vrh, najviši vrh planine Grmeč visok 1.605 metara, održan je u proteklu nedjelju, a u sklopu ovog događaja sudjelovao je rekordan broj od 800 planinara iz oko 50 planinarskih društava, te veliki broj zaljubljenika u prirodu.

 

Organizatori događaja, kao i ranijih godina, bili su Zavičajno udruženje Sanjana "Grmeč", koje postoji i djeluje u Banjaluci, u saradnji s Planinarskim savezom Republike Srpske.

"Ovom prilikom moramo zahvaliti i stanovnicima sela Bravsko, nadomak Bosanskog Petrovca, gdje je bila i polazna tačka odakle se krenulo ka najvišem grmečkom vrhu. Oni su se potrudili da sve učesnike ugoste na najbolji mogući način i snabdiju svim što je potrebno, uključujući hranu i tople napitke", saopštili su organizatori.

Inače, ovaj događaj ima i svoju istorijsku simboliku jer se održava u znak sjećanja na partizanske borce u Drugom svjetskom ratu koji su pružili snažan otpor fašističkom neprijatelju na početku Četvrte ofanzive u februaru 1943. godine i odbranili slobodnu teritoriju na području Grmeča. Nakon što je slomljena neprijateljska ofanziva, stvoreni su preduslovi za oslobađanje Sanskog Mosta i cijelog podgrmečkog kraja, što se i dogodilo u oktobru 1943. godine.

Uspon na Crni vrh trajao je nekoliko sati i tom prilikom su učesnici prešli stazu ukupne dužine oko 16 kilometara, a u višim planinskim područjima kretanje je otežavao snijeg. Cilj događaja, prema riječima Nenada Dobrijevića, člana Upravnog odbora Planinarskog saveza RS, prvenstveno je promocija planinarstva i sportskog života, ali i prirodnih ljepota Grmeča, posebno u doba pandemije virusa korona koje obiluje nizom restriktivnih ograničenja.

nezavisne.com