XS
SM
MD
LG

Dalas je povukao pravi potez

Foto: Dallas Mavericks

Da bi u NBA pravili rezultate, morate biti odlučni u vašim potezima. Uvijek morate imati jednu zvijezdu oko koje ćete graditi tim a idealno je ako imate takve dvije. Tom logikom vodio se i Dalas. nadali su se Mavsi da će Dončić i Porzingis biti njihov tandem oko kojeg će graditi ekipu. Međutim, odavno je bilo jasno da to nije moguće i da Letonac nije idealna druga opcija za ekipu koja želi mnogo. Dugo se polemisalo o njegovom odlasku a on se i desio prošle sedmice. U velikom trejdu otišao je u Vašington dok su u Dalas stigli Spenser Dinvidi i Davis Bertans.

Kristaps Porzingis je vjerovatno od starta bio rizičan potez. Dalas je pristao na trejd za njega u momentu kad je imao tešku povredu. Bio je mlad, sa ogromnim potencijalom ali i sa teretom velikog ugovora. Znalo se da Dalas tada dosta rizikuje i da je veliko pitanje hoće li im se isplatiti.

Problemi sa povredama nikad nisu zaobišli Letonca. Za svo vrijeme što je bio u Dalasu, imao je ogromnih problema sa povredama. Propuštao je dosta utakmica pa čak i neke u plej ofu. U prevodu, previše ''staklen'' da bi se na njega moglo ozbiljno računati.

Pored toga, Porzingisov stil igre nije mnogo donosio Dalasu. Odnosno, nije donoio ono što bi Dalas trebao dobiti od igrača visokog 220 centimetara. Neko sa tom visinom morao bi donijeti dominaciju pod košem i u skoku te bi morao sjajno sarađivati u pik igri sa Dončićem. Međutim, Porzingis je cijelo vrijeme bježao od duela. Kao da je imao strah od kontakta dijelom i radi povreda ali dijelom i radi lošeg iskustva sa Rusima u kafani. Naime, prije par godina, Porzingis je dobio poštene batine od Rusa i pored svoje visine i snage.

Umjesto da igra u kontaktu, da ide na snagu i da mu takva igra donosi mnogo, Porzingis je sve više uzimao nerezonske šuteve. Izvlačio se iz reketa, uzimao šuteve sa deset metara i radio sve što zapravo ne treba da radi.

Djelovalo je da se nešto promijenilo ove sezone. Od dolaska Kida, nekako je počeo bolje igrati i prije svega počeo je igrati onako kako bi trebao. Međutim, opet su krenuli problemi sa povredama. Dalasu je prekipjelo i odlučili su se za trejd.

Kako su Mavsi prošli ? Djeluje fantastično ali....

Dalas je dobio Spensera Dinvidija i Davisa Bertansa. Bertans je fantastičan šuter i neko ko je fantastična opcija u ekipi koja ima Luku Dončića. Kada imae igrača koji na sebe navlači protivničku odbranu, onda vam trebaju šuteri. Dalas je imao Seta Karija ali su ga se prelako odrekli. Hardvej, Pauvel, Fini Smit, svi oni mogu pogoditi ali nemaju kontinuitet. 

Jedan od razloga zašto Dalas nije ''završio'' Kliperse prošle sezone je upravo to što je falilo šuta u ključnim momentima. E sada djeluje da bi se neke stvari mogle promijeniti i sada bi Davis Bertans mogao riješiti taj problem. Bertans je igrač koji bez problema može svako veče dati par trojki a to je ono što Dalas treba.

Spenser Dinvidi je takođe neko ko će mnogo značiti Mavsima. On je igrač sa sigurnim poenima u rukama i bez problema može dati 15-20 poena svakoj ekipi. Opasan je kada uđe u seriju i može u kratkom periodu dati veliki broj poena.

A to je takođe nešto što Dalasu nedostaje. Pogotovo je nedostajalo ranije jer uz Dončića nisu imali nekog sa sigurnim doprinosom. Sad je to Branson koji igra fenomenalno ove sezone ali svakako da će im Dinvidi mnogo značiti. Uz njegov poenterski doprinos, nikako ne treba zanemariti njegovu kreativnost. Odlično vrti pik i nema problem da pusti pas. Djeluje da bi on i Dončić mogli biti sjajan tandem.

Šta će biti zanimljivo vidjeti sada ? Petorke Dalasa, pogotovo startnu i onu u ključnim momentima. I bez Porzingisa oni imaju opcija pod košem. Fini Smit, Pauvel, Kleber a koliko god možda čudno zvučalo, može se i Dončić spustiti na poziciju četvorke. Čak je i igrao u svojoj ruki sezoni neke mečeve na toj poziciji.

Sigurno da će Kid pokušati u ključnim momentima imati Dinvidija, Bransona i Dončića na parketu. Uz njih može imati klasičnu četvorku i peticu ali može i spustiti Dončića na četvorku a ubaciti u petorku Bertansa ili Hardveja. Dakle, nekoliko opcija će imati na raspolaganju sada i može da ih primjenjuje u zavisnosti od meča i rivala.

To je prednost ali može biti i mana. Pretjerana kombinatorika može dovesti do haotičnosti i narušavanja sistema. Dalas je uspostavio svoj sistem i igraju odlično ove sezone a pogotovo su veliki napredak ostvarili u defanzivi. 

Djeluje da su povukli pravi potez sa trejdom i u pravo vrijeme a vrijeme će pokazati da li je zaista tako.