XS
SM
MD
LG

Kontinuirani rast Tejlora Frica

Foto: Tennis World USA

U sportu kao i u životu bitno je iskoristiti svojih pet minuta i zablistati na pravi način. Do unazad desetak dana, Tejlor Fric bio je samo običan teniser a od sinoć je osvajač Masters titule i to na izuzetno impresivan način.

Tejlor Fric ima teniske gene. Majka Keti Mej Fric je bila i TOP10 teniserka a njegov otac Gaj Fric je trener a takođe se bavio tenisom. Fric takođe potiče iz dosta bogate firme jer njegov djed ima svoje firme. I pored toga svega, Fric je odlučio igrati tenis iako je mogao da uživa. 

Tokom juniorskih dana imao je sjajne rezultate. Posebno sjajna bila je 2015. godina kada je igrao finale Rolan Garosa i kad je osvojio juniorski US Open. Te sezone je osvojio i neke Čelendžere i pokazao je potencijal. Naredne sezone je nastavio sa napretkom a posebno se treba istaći to što je igrao prvo ATP finale gdje je u Memfisu izgubio od Kei Nišikorija.

I narednih sezona je konstantno napredovao iz sezone u sezonu. Tokom 2019. godine osvojio je Istburn što je bila njegova prva titula u karijeru a igrao je i još tri finala. Naredne sezone, Fric je igrao prvo finale na turnirima iz serije 500. Prošle sezone ostvario je plasmane u treća kola na svim Slemovima a postao je i najbolji američki teniser. Uz to, igrao je i polufinale na Mastersu.

Ova sezona počela je sjajno jer je igrao četvrto kolo na Australijan Openu što je bio njegov najbolji rezultat na Gren Slemu. A onda je došao taj čuveni Indijan Vels. Prošle sezone je tamo igrao polufinale a ove sezone je napravio još i više.

Nije Tejlor Fric odigrao savršen turnir, daleko od toga. Mučio se sa Munarom, mučio se sa De Minorom ali je nastavljao dalje kroz turnir. U četvrtfinalu je igrao tri seta sa našim Kecmanovićem. Šteta što se Miša ugasio i ostao bez snage u trećem setu jer nije djelovalo da ne može dobiti Amerikanca. Međutim, Amerikaanc je zasluženo prošao.

U polufinalu je igrao protiv Rubljova. I tu nije bio favorit, nije ni briljirao ali je i takav uspio u dva seta dobiti Rubljova. Međutim, bilo je veliko pitanje da li će zaigrati finale jer je doživio povredu skočnog zgloba. Međutim, ipak je zaigrao u finalu i ne samo to, nego je došao do titule tako što je nanio prvi poraz Nadalu u sezoni. Samo finale nije bilo spektakularno ali je vjeovatno to bilo i očekivano. Frica je mučila povreda a Nadal je bio istrošen nakon spektakla protiv Alkaraza.

Sada je Fric 13. teniser na svijetu. Ono što je zaista za pohvalu je to što Fric raste iz sezone u sezonu i stalno popravlja rezultate. A sve to radi poprilično tiho i neprimjetno iako zaista radi pravi posao. Pored toga, Fric nije tipični Amerikanac jer on igra podjednako dobro na svim podlogama. Naravno, Fricu jeste omiljena podloga beton ali se dobro snalazi i na ostalim podlogama.

Iako igra dugo, Fric nema ni punih 25 godina. S obzirom da raste iz sezone u sezonu i polako pomjera granice, prave stvari bi se tek mogle očekivati od njega u godinama koje dolaze. Međutim, bitno je i kako će reagovati nakon velike titule koju je osvojio. Do sada je pokazao mirnoću i polako je rastao. Sada mu je potrebno da ne bude opijen velikim rezultatom i da ne poleti. Ako mu se to desi, pad će biti težak i bolan.

Ali ako ostane miran kao do sada, Fric bi mogao nakon dugo vremena biti jedan Amerikanac sa sjajnim rezultatima u kontinuitetu. Takvog tenisera Amerika nema faktički već desetak godina i pored nenormalnih ulaganja. 

Zato se i nadaju da će Fric biti taj koji će im donijeti još dosta radosti. A da li će tako i biti, pokazaće vrijeme.