XS
SM
MD
LG

Prizemljenje u pravo vrijeme

Foto: FSS

Nikada nije lijepo gubiti. Niko poraze ne voli i ko god kaže da mu je svejedno kada gubi, laže. Međutim, postoje neki porazi koji su bolji od pobjeda. Porazi koji te spuste na zemlju i iz kojih naučiš dosta.

Od dolaska Dragana Stojkovića na mjesto selektora, Srbija je doživjela veliki preokret. Od reprezentacije koja nije imala hemiju i zajedništvo na terenu, Srbija je postala reprezentacija koja igra fenomenalno. Na kraju krajeva, teško da može bolje od plasmana na Mundijal i to preko one čuvene ''lisabonske noći''.

Pred duel sa Danskom u Kopenhagenu, bilo je jasno da će to biti sjajan test za Piksijevu Srbiju. Danska je ekipa koja pod vodstvom Hjulmanda igra fenomenalan fudbal. U kvalifikacijama su bili predominantan a na evropskom prvenstvu došli su do polufinala. 

Ono što Dance krasi pod vodstvom Hjulmanda je to da igraju prelijep fudbal i da igraju uvijek na gol više. Karakteristično je to da igraju brzo i direktno i da konstantno traže širinu po bokovima a posebno je opasna lijeva strana i maestralni Mele. Sa tim nekim karakteristikama u igri, Danci su slični Srbiji i zato je ovo bio dobar test u najavi.

Piksi je izeo manje više očekivanu postavu. Formacija 3-4-2-1 kao i protiv Mađara ali i u većini utakmica. Desni ving bek je opet bio Živković dok su jedine promjene te da su krenuli Rajković i Milenković a ne Vanja Milinković-Savić i Natasić.

Srbija je od starta imala posjed ali je u ranoj fazi meča imala problem da da završni pas na pravi način. Kasnije će se pokazati da će to biti jedan od problema na ovoj utakmici. Danci nisu djelovali u startu susreta toliko moćno u napadu ali defanzivno su bili dobro postavljeni. Međutim, Danci su ipak ti koji su poveli. Sve je krenulo iz loše defanzivne reakcije. Rajković je poslao loptu do Gudelja koji je poslao pas do Živkovića. Živković je pogriješio a iz svega su Danci došli do kornera. Nakon njega, Mele je pogodio.

Srbija je potom ponovo preuzela posjed. Mitrović je brzo imao dobru šansu da pogodi za 1-1 ali je promašio. Nakon toga, Srbija je imala posjed ali nije bila dovoljno konkretna. Piksi je konstantno tražio da igrači šire i da se igra po bokovima što Srbija radi otkako je Piksi selektor sjajno. Međutim, sada to nije bilo tako. Jednostavno je nešto falilo.

Piksi je u nastavak krenuo ofanzivnije. Umjesto Živkovića uveo je Radonjića a umjesto Lukića Jovića. Vidjelo se da je Srbija krenula agresivnije u nastavak. Nakon sjajne lopte u dubinu, Mitrović je imao zicer ali ga nije iskoristio. Iako je taj ulazak u drugo poluvrijeme bio sjajan, brzo su dvije greške zatvorile utamicu. Nakon nepotrebnog poigravanja Kostića, Srbija je primila drugi gol a treći nakon što niko nije izašao u blok Eriksenu koji se dugo namještao na šut.

U poslednjih 20ak minuta Srbija je bila dosta bolji rival. Bilo je i šansi, čak je Piksi konačno dobio i širinu po bokovima ali uvijek bi taj poslednji pas ili poslednji potez falio i nije Srbija mogla da dođe do gola. Treba reći da su tu i Danci odradili sjajan posao jer su bili disciplinovani i defanzivne linije su im dobro stajale.

Ovaj poraz sigurno nije tragedija ali je sjajna opomena. Hajp nakon odlaska na Mundijal je ogroman i nije neopravdan jer Srbija odavno nije izgledala bolje. Ali isto tako, neozbiljno bi bilo pomisliti da ova Srbija nema mana. Ima ih a ovaj meč je to pokazao i pokazao je u pravo vrijeme.

Prije svega problem su jeftine greške. Srbija je sva tri gola primila radi greški. Kod prvog, Živković nije dobro reagovao u akciji iz koje će na kraju pasti gol. Kod drugog gola, kobno je bilo poigravanje Kostića a kod trećeg to što su svi očito potcijenili velemajstora kakav je Eriksen. Te greške su mnogo skupe i ne smiju se dešavati na Mundijalu. Zato će Piksi imati težak zadatak kad je defanziva u pitanju. Nije odbrana bila briljantna ni u kvalifikacijama ali na njoj se mora raditi ako Srbija želi iskorak na Mundijalu.

Što se tiče ofanzive, tu je falila bolja realizacija i bolja kreacija u samoj završnici. Dijelom je to i zbog Danaca. Obično je Mitrović neko ko u skoku može donijeti dosta za samu igru ali protiv Vestergora mu je jako teško igrati jer je Danac sjajan u skoku. Tu se vidio i nedostatak Vlahovića koji nije igrao radi lakše povrede.

Još jedan upitnik je desni ving bek. U suštini, tu je vjerovatno Lazović prva opcija ali je on bio povrijeđen pa nije igrao ove pripremne mečeve. Živković se trudio protiv Danske ali je ruku na srce uradio malo toga. Radonjić je bio dosta konkretniji u oba pravca ali je imao problem sa finišingom a to mu je generalno problem kroz karijeru.

Srbija će sledeće mečeve igrati u junu u Ligi nacija. Piksi će do tada imati vremena da nađe rješenje za probleme koji postoje. Poraz u Danskoj je rezultatski nebitan ali se iz njega može dosta tuga naučiti.