XS
SM
MD
LG

U Slaviji žal, ali i iskustvo više: Ovoj ekipi ne treba mnogo za uspjeh

Foto/ Vasilije Marković

Košarkaši Slavije iz Istočnog Sarajeva nisu uspjeli u finalnoj seriji prvenstva Republike Srpske da savladaju Budućnost iz Bijeljine i plasiraju se u prvenstvo Bosne i Hercegovine.

Umjesto njih će Semberci tamo, a Slaviji ostaje da nastavi sa strpljivim i predanim radnom, bogatija za jedno iskustvo više, i da se naredne sezone vrati u borbu za titulu.

Sedmicu dana poslije posljednje utakmice u seriji u Slaviji su pomiješana osjećanja, žal zbog poraza, ali i zadovoljstvo zbog cjelokupnog izdanja ove sezone.

- Ostaje uvijek žal kada se ne pobjedi, ali mislim da generalno možemo biti zadovoljni cjelokupnom sezonom. Budućnost je opravdala ulogu favorita u finalu, potvrdili su svoj kvalitet i ono što su pokazivali tokom ligaškog dijela sezone, rekao nam je Aleksandar Damjanović, trener Sokolova.

Budućnost je bila favorit pred početak serije i malo ko je Slaviju vidio kao pobjednike, ali utisak je da je svaku od utakmica Slavija imala u svojim rukama, te da je mogla dobiti, baš kao i prvu izgubiti. 

- Da, baš tako. Mogla je svaka od ovih finalnih utakmica otići i na drugu stranu. Bila je serija poprilično izjednačena i neizvjesna. Šta je presudilo? Pa presudilo je njihovo iskustvo prije svega, ta trojka igrača prije svega za koje smo znali da čine prevagu. Dopuštali smo im previše ofanzivnih skokova, samo u poljednjoj utakmici imali su 20-ak ofanzivnih skokova, davali smo im te druge, pa i treće napade. U ovakvim utakmicama to je od presudnog značaja i oni su to znali da iskoriste.

Slavija se okreće novoj sezoni, a Damjanović smatra da ovoj ekipi ne treba mnogo za uspjeh. 

- Mislim da ovim igračima ne treba mnogo. Trebala im je jedna ovakva serija da oni steknu dodatno iskustvo i generalno još jedna ovakva sezona. Većina njih je već nekih 5-6 godina na okupu i polako stasavaju u ozbiljnu ekipu. Vidjećemo šta će biti naredne sezone, ponavljam mislim da ovoj ekipi ne treba mnogo i da će ona ući u viši rang. Ne mora značiti da će to biti odmah naredne godine, ali sigurno hoće jednom.