XS
SM
MD
LG

Red Bulova perfektna strategija

Foto: Formula 1

Velika nagrada Španije bila je izuzetno uzbudljiva. Na kraju se raduju u Red Bulu dok je Ferari doživio pravi košmar a nije djelovalo da će tako biti.

Tokom cijelog trkačkog vikenda, Ferari je izgledao odlično. Na sva tri treninga, Šarl Lekler je bio prvi. iako je napravio grešku u prvom krugu trećeg dijela kvalifikacija, uspio je pod pritiskom odvoziti sjajan krug i uzetzi pol poziciju.

Bitan je bio start gdje se odbranio od Ferstapena i nakon toga je održavao prednost. Nakon problema koje je Maks imao sa DRS-om, Lekler je polako povećavao prednost i došao je do desetak sekundi prednosti u odnosu na rivale. A onda pravi pravcati šok. U 27. krugu Lekleru je otkazao bolid. Počeo je samo da gubi snagu i morao je na kraju da ga parkira u garažu.

Da stvar bude gora za Ferari, na sve ovo sa Leklerom nadovezao se Sainc sa katastrofalnom trkom. Sainc je imao očajan start te je sa trećeg pao na šesto mjesto. Kasnije je napravio još jednu grešku pa je pao i na 11. mjestu u jednom trenutku. Uspio je na kraju završiti kao četvrti ali je utisak da je jedno od razočarenja trke a vjerovatno i najveće s obzirom da Lekler nije mogao uticati na kvar bolida dok Sainc itekako jeste na greške koje je pravio.

Red Bul je na kraju došao do duplog slavlja ali je i pokazao izuzetnu taktičku potkovanost. Maks je imao problema sa DRS-om i radi toga su odlučili mijenjati taktiku. To im se isplatilo te su na kraju kroz boksove uspjeli doći u pozociju da Perez bude prvi a Ferstapen drugi. Perez se potom sklonio i Maks ga je prestigao i došao do pobjede.

Tokom cijelog vikenda bio je evidentan napredak Mercedesa. Tako treće mjesto Rasela i to što je bio dobar u duelima sa Maksom nije iznenađenje. Hamilton je bio peti ali je već na startu imao peh jer je imao kontakt sa Magnusenom a pri tome nije bilo njegove krivice. Bio je pao na dno poretka ali je izvukao na kraju peto mjesto.

Što se tiče ostalih, predvodi ih Botas. On je vozio dobru trku i završio je na kraju na šestom mjestu sa Alfa Romeom. Alpin je imao dobru trku. Nekako prolazi ispod radara da Okon cijele sezone vozi bez većih greški i samo jednom nije bio u bodovima ove sezone. Sada je bio sedmi. Alonso je startao sa poslednjeg mjesta a na kraju je završio kao deveti te je drugi put u sezoni došao do bodova.  Meklaren je imao dosta lošu i blijedu trku. Noris jeste bio osmi ali ni on nije briljirao dok je Rikiardo na kraju završio van bodova.

Aston Martin i Has su razočarali. Fetel je u jednom momentu bio i šesti ali nije došao do bodova. Mik Šumaher je imao dobre kvalifikacije u Hasu ali nije došao do bodova dok je Magnusen napravio veliku glupost na startu trke.

Pobjedom u Barseloni, Ferstapen je preuzeo prvo mjesto u svjetskom kupu. Sada slijedi Monte Karlo i to će biti veoma zanimljiva trka. 

Prošle sezone slavio je Ferstapen dok je Sainc sa mnogo slabijim Ferarijem nego ove sezone bio drugi. Lekler recimo, tu trku nije završio i sigurno ne želi ponoviti to iskustvo. Svakako da je nakon tri vezane pobjede, Maks favorit i u Monte Karlu ali Ferari prosto sada mora odgovoriti. Djelovalo je da će uspjeti i u Barseloni ali je bolid izdao Leklera.

Svakako, treba očekivati još bolje izdanje Mercedesa koji se polako ali sigurno diže i sve je konkurentniji iz trke u trku. I dalje su Ferari i Red Bul ispred ali djeluje da je razlika sve manja. Od ostalih ekipa, tipovaćemo na to da bi Fernando Alonso mogao iznenaditi.