XS
SM
MD
LG

Voriorsi su pronašli dobitnu formulu

Foto: NBA

Golden Stejt gubio je sa 2-1 u velikom NBA finalu. Međutim, Kerova ekipa pronašla je dobitnu formulu za Boston i sada je na korak od titule.

Voriorsi su imali imperativ da dobiju četvrti meč. Pred taj meč bilo je jasno nekoliko stvari. Da bi dobili taj meč ali i generalno da bi napravili preokret, bilo je neophodno da budu čvršći nego u prve tri utakmice. Bilo je važno kako će izgledati defanzivno i koliko će biti raznovrsni u finalu.

Boston je ipak bolje otvorio četvrti meč ali je i Golden Stejt uspijevao čvrstinom parirati Seltiksima. Voriorsi su se u napadu oslanjali na šut za tri poena u početku susreta. Pri tome, Kari se nije najbolje uveo u meč jer je promašio prve tri trojke. Potom je i on ušao u ritam ali je Boston dobio prvi period sa 28-27. U drugom periodu veću širinu je imao Boston dok se napad Voriorsa svodio na tri imea. Pul je držao ekipu na startu drugog perioda a poslije su se dodali Kari i Vigins. Pa ipak, Boston je sa +5 otišao na odmor.

Boston je vodio i u trećem periodu ali im se dešavalo isto kao u drugom periodu. Nisu uspijevali da krunišu svoje dobre momente na pravi način te su dozvoljavali konstantno Voriorsima da se vrate. A onda, preko Stefa i Pejtona, Voriorsi su napravili preokret u završnici trećeg perioda. Boston je ipak uspio da se konsoliduje i do poslednjih pet minuta imao je prednost.

U poslednjih pet minuta ušli su sa vodstvom 94-90. Međutim, tada je na scenu stupila fantastična igra Voriorsa u oba smjera. Udaljili su Boston od koša i prisilili ih da šutiraju samo trojke. Boston nije mogao pogoditi trojke iako je bilo i otvorenih dok je Golden Stejt imao raznovrsnost u napadu a taj napad je predvodio Kari. Serijom 17-3 u poslednjih pet minuta, Voriorsi su napravili preokret i došli do pobjede za 2-2.

Čvrstinu iz završnice četvrotg meča, Voriorsi su prenijeli i na start petog meča. Kroz odbranu koja je bila fenomenalna, stekli su u ranoj fazi meča dvocifrenu prednost. Imali bi i veću prednost ali nisu ni oni šutirali trojke dobro. Boston je sa druge strane promašio prvih 12 trojki. Na odmor je Golden Stejt otišao sa +12 a sveo je Boston na 39 poena za poluvrijeme.

Boston je mnogo bolje ušao u drugo poluvrijeme. Bacanjima Brauna i trojkama Tejtuma, Boston je uhvatio sjajan ritam. Kasnije su se dodali i ostali pa je Boston došao i do preokreta i vodstva. Ipak, treći period završen je na spektakularan način za domaće. Naime, Pul je pogodio ludu trojku te su sa vodstvom ušli u poslednji period.

Ta trojka na isteku trećeg perioda, prenijela je momentum na stranu Golden Stejta.  Zaigrali su nevjerovatno u odbrani. Pejton je ugušio Tejtuma a posao su radili i Vigins i Grin. Kroz odbranu stekli su dvocifrenu prednost te su došli na kraju do poprilično rutinske pobjede. Pobjede i pored činjenice da je Stef bio katastrofalan sa 0/9 za tri poena.

Golden Stejt je pronašao dobitnu formulu i to su ove dvije utakmice pokazale. I kada su ranije osvajali, svi su se divili njihovom napadu a njihova odbrana bila je podjednako moćna. E upravo ta odbrana i sada radi fenomenalan posao.

U prva tri meča Boston im je radio dosta problema pod košem. U ključnim momentima naredne dvije utakmice, Voriorsi su potpuno zaustavili igru Bostona pod košem te su ih tjerali da šutom traže poene. Boston je generalno imao dobar spejsing u ovih pet mečeva ali isto tako ih je šut izdavao kad bi bilo bitno u nekim mečevima. 

Sa druge strane, Voriorsi su imali mnogo veću širinu. Oni su dobili peti meč i pored loših porcenata i Stefa koji nije dao trojku nakon 132 utakmice u plej ofu. Dobili su jer su se dodali Klej, Vigins, Pejton, Grin, Pul. Svako je radio nešto. Opet, u četvrtom meču Stef se razgoropadio a dobro su ga pratili ostali. Može se reći da su X faktori u tom meču bili Bjelica radi odbrane i Luni radi skoka.

Na sve navedeno, Voriorsi su uspjeli zaustaviti Brauna. Tejtum jeste bolji igrač ali Boston može dobiti i kad njega ne ide jer može kreirati za druge. Ako Brauna ne ide, e onda Boston teško može dobiti meč. A recimo, u petom meču je šutirao 5/18 uz pet izgubljenih lopti. Takođe, 

Uspjeli su Voriorsi i Horforda da upasive i da ga udalje maksimalno od koša. Energija i čvrstina na skoku u četvrtom i petom meču bila je mnogo bolja kod Voriorsa a i imali su više rješenja. Udoka je čak sveo rotaciju na sedam igrača u petom meču pa je širina Voriorsa još više došla do izražaja.

Sada slijedi šesti meč u kome Boston mora naći načina da odgovori. Inače, serija će se završiti. Voriorsi imaju dobitnu formulu a vidjećemo da li će Seltiksi uzvratiti ili će se sezona završiti u šestom meču.