XS
SM
MD
LG
05.09.2022 Administrator DC

Obilježen rođendan FSRS

Sjednicom Organizacionog odbora Fudbalski savez Republike Srpske danas je, u Kristalnoj dvorani hotela “Bosna” proslavio 30. rođendan, a generalna svečanost u povodu ovog jubileja biće održana u obliku Akademije, u petak 16. septembra sa početkom u 14 časova u Narodonom pozorištu Republike Srpske.

U sklopu pripreme proslave svečane Akademije članovi Organizacionog odbora danas su upoznati sa svi onim do sada urađenim stvarima kojima je rukovodio Inicijativni odbor u prethodnih dadesetak dana kroz stalne konsultacije i održavanje brifing-sastanaka u prostorijama Saveza.

Sastankom Organizacionog odbora, koji je počeo minutom ćutanja za sve poginule borce Vojske Republike Srpske i sve članove fudbalske porodice, predsjedavao je Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske koji je sastanak otvorio riječima:

-Okupili smo se danas ovdje, na dan kada je prije 30 godina osnovan Fudbalski savez Republike Srpske u teškom i izazovnom vremenu. Fudbal je i te 1992. godine imao svoju posebnu misiju, bio je život o čemu su ostala mnoga zapisana svjedočanstva i čista sjećanja, ali i, hvala Bogu, još uvijek živi akteri naših početaka, koji nisu bili nimalo lagani, ni jednostavni. Tog 5. septembra 1992. godine nad našim narodom i vjekovnim ognjištima nadvili su se ratni oblaci, a fudbal je imao misiju da pomogne životu da pobijedi. Zbog toga ćemo i svečanu Akademiju za proslavu jubileja, koju pripremao za 16. septembar, održati pod sloganom “Fudbal je život”, što je on uistinu i bio! Pripala nam je čast ali ujedno i velika odgovornost, da budemo barjaktar sporta naše mlade zemlje i da omasovimo sportsku porodicu Republike Srpske. Bili smo putokaz: boksu, košarci rukometu, šahu, odbojci… i svim ostalima da se organizuju u strukovne saveze i počnu da djeluju.

Zeljković je pozdravljen gromoglasnim aplauzom, a potom je nastavio:

-Mnogi zaboravljaju, a neki namjerno neće da se sjete, da je Kup Republike Srpske koji je počeo u jesen 1993. godine prvo zvanično fudbalsko takmičenje na prostorima današnje “Dejtonske zemlje”. Već tada je fudbal pokazao svoju snagu i plemenitost. Za nastup je bilo prijavljeno 113 ekipa, a njih 99 uključilo se u takmičenje, pojedini klubovi su zbog ratnih dejstava u svojim sredinama morali da odustanu. U prvom finalu igrali su Kozara iz Gradiške i dobojska Sloga u slavu Vidovdana krsne slave Vojske Republike Srpske, koja je u tom vremenu bila veliki oslonac i fudbalu i novoformiranom Savezu. Poslije toliko željeznog mira u proljeće 1996. godine počela su i sva ligaška takmičenja u Republici Srpskoj, a prije toga, kao uvod, u decembru 1995. Rudar i Borac su u Prijedoru i Banjaluci odigrali antologijske finalne utakmice Kupa pred više od 30.000 ljubitelja fudbala, koje su zadivile i svijet. Naš Savez je vodio i veliku, tešku i iscrpnu borbu kako bi dobio i međunarodni status koji je došao 2002. godine ujedinjenjem dva entitetska saveza u krovni na nivou BiH. Postali smo ravnopravan partner federalnom Savezu koji je do tada kod UEFA i FIFA imao jedini ekskluzivitet. Tada su i naši klubovi stekli pravo da se bore za plasman na međunarodnu scenu, a ostaje zapisano za sva vremena da je šampion premijernog zajedničkog prvenstva sa klubovima iz Federacije bio naš Leotar iz Trebinja, koji je prvi i zakoračio na međunarodnu pozornicu. Kasnije su se u Evropi redali: Modriča Maksima Slavija, Borac i Radnik, a nadamo se da će u bliskoj budućnosti još neko od naših klubova imati tu čast.

Prvi čovjek Fudbalskog saveza Republike Srpske je govorio i o budućnosti:

-U vremenu koje je pred nama imamo prioritetni zadatak da uspostavimo sistem naših reprezentacija selekcija koje su bile ostale i biće naš najbolji ambasador, obzirom da su nastipale na mnogim evropskim destinacijama poput: Minhena, Švajnfurta, Ženeve, Udina, Jabloneca, Ksantija, Tripolisa, Sent Poltena… Takmičenja i turnire u regionu da i ne pominjem. Ovdje smo se okupili da proslavimo 30. rođendan Saveza na dostojanstven i veličanstven način i ne sumnjam da će tako da bude jer smo uvijek bili tim koji pobjeđuje, porodica na okupu koja u svakom trenutku zna šta želi i hoće! U svom ovom potsjećanju na vrijeme koje smo prošli namjetno nisam pomenuo najveći uspjeh našeg fudbala, Borčevo osvajanje Mitropa kupa, jedinog međunarodnog trofeja koji je kao posljednji jugoslovenski klub, pod barjakom Republike Srpske, pokorio Fođu u maju 1992. godine. Zato je tu s nama Tomo Marić, akter tih istorijskih utakmica i potpredsjednik Inicijativnog odbora za proslavu jubileja kojem prepuštam riječ. Srećan nam 30. rođendan i da ga beskonačno dugo slavimo i proslavljamo. Živio naš Fudbalski savez, živjela Republika Srpska…

Tomo Marić, potpredsjednik Inicijativnog odbora je zahvalio na datoj riječi…

-Ono što je zabimljivo je da je u fudbalu čovjek uvijek vdio glavnu riječ. Zato fudbal i jeste život ker u prvom redu je oličenje čovjeka. Gdje god da se ova igra igra u Madridu, Parizu, Rio de Žaneiru, Moskvi, ili u našoj Modriči, Foči, Gradišci.. ona ima univerzalne vrijednosti. Borac je te 1992. godine u Foći osvoji trofej koji je tri godine stariji od pehara koji je dodijeljen Urugvaju kao svjetskom šampionu u Montevideu 1930. godine. Raj pehar i danas ukrašava vitrine našeg Gradskog stadiona u Banjaluci i to je naša privilegija, da sutra u ovom vremenu smutnje, pomutnje i izguvljenih brijednosti imamo pelcer izvornosti koji s ponosom možemo da iznesemo u svijet i gromoglasno kažemo da je sačuvan u Republici Srpskoj! S tim peharom se, 1992. godine slikalo više stotina vojnika koji su išli na front da stvaraju ovo što danas imamo i što morao da čuvamo i branimo. Sve to, zajedno, daje novu dimenziju fudbalskoj organizaciji Republike Srpske jer je Savez čiji 30. rođendan slavimo preteča sporta, kao što je svojevremeno, po Biblijskim zapisima, Jovan Krstitelj, u rijeci Jordan, udario temelje puteva našega Gospoda Isusa Hrista – rekao je Tomo Marić a onda pozvao sve prisutne da gromoglasnim aplauzom još jednom odaju počast svi preminulim članovima fudbalske porodice Republike Srpske.

Domaćin sjednice Organizacionog odbora za proslavu 30. rođendana Fudbalskog saveza Republike Srpske u hotelu “Bosna” bio je Mladen Ilić, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka.