XS
SM
MD
LG

Superligaši promenili čak 28 trenera, prvoligaši miruju

Trenerska vrteška u Mozzartbet Super ligi vrtila se velikom brzinom. Čak 28 trenera ne računajući trojicu kao privremeno rešenje, promenilo je radno mesto. Mozzar bet Prva liga nije imala tako turbulentnu jesen i tek je šest klubova zamenilo stručnjake.

Poslednji Radnik, kome u rezultatskom smislu nije išlo, verovao je da ključ leži u promeni trenera, i na klupi su se smenjivala četiri stručnjaka, plus dva kratkoročna rešenja. Aleksandar Linta je odradio pripreme i vodio tim na dva meča i napustio Surdulicu. Nasledio ga je Dragan Radojičić i posle pet utakmica došlo je do prekida saradnje, sledi Dragan Perišić (četiri meča). Prva pobeda je uknjižena pod komandom Sime Krunića, ali mu nije pomoglo da se duže zadrži. Najsvežije stručno pojačanje stiglo je u liku povratnika Slavoljuba Đorđevića.

Aleksandra Linta nije dugo bio bez posla i preuzeo je Mladost GAT, umesto Branka Žigića koji je na četiri meča imao bilans od četiri boda. Linta je na devet utakmica imao pobedu i osam poraza, i to ujedno označilo rastanak. Novosađani su ponovo angažovali Ljubomira Ristovskog, sa kojim su ušli u društvo najboljih.

I na Čairu je bilo prometno, tako da su za kratko vreme promenjena tri trenera. Tomislava Sivića je koštala eliminacija u kvalifikacijama Lige koferencije od prestavnika Malte i klub je napustio u petom kolu (tri boda). Isti period se zadržao dežurni “vatrogasac” Saša Mrkić, koji je uprkos solidnim rezultatima komandnu palicu morao da prepusti još jednom povratniku Nenadu Lalatoviću, sa kojim se Nislije nisu usrećile.

Ilija Stolica je predvodio crno-bele do šestog kola, nije se istakao i eliminacija iz kvalifikacija Lige Evrope i neočekivano došao je pomalo zaboravljenog Gordan Petrić. Uprkos plasmanu u 1/16 finala Lige koferencije, zaostali su dodatno za Zvezdom i neočekivano ispali iz kupa.

Dejan Stanković je vodio Zvezdu do osmog kola, imao maksimalan učinak u prvenstvu, ali je ispadanje iz plej-ofa Lige šampiona uslovilo neočekivani rastanak. Nasledio ga je Miloš Milojević, sa kojim crveno-beli čvrsto gaze u prvenstvu.

Voždovac se već u šestom kolu rastao sa Nebojšom Jandrićem zbog koncepcijskih neslaganja, jednu utakmicu je vodio Mihajlo Trajković i od sedmog kola nasledio ga je Nikola Puača. Iskusni Slavko Petrović se zadržao do 13 kola u Gradskom vrtu, kada ga je zamenio nekadašnji sportski direktor Ljubiša Dunđerski.

Kad je Novi Pazar u pitanju odigrala se neverovatna smena za naše prilike. Vladimir Gaćinović je sa timom na 16 utakica ostvario istorijske rezultate i bez validnog objašnjenja otišao. Kao privremeno rešenje angažovan je Dmir Čakar, kome je završetkom prvenstva prestala obaveza. Najfriškiji stručnjak Aleksandar Stanković pokušaće da zadrži visoku istorijske pozicije i pokuša da napadne mesto koje vodi u Evropu.

Kolubara se po drugi put rastala od Dejana Đurđevića u 16. kolu. Zamenio ga je Veroljub Dukanac sa kojim su nastavili negativnu seriju (četiri meča - jedan bod). Igor Bondžulić je predvodio Ivanjičane do 16 kola, kada je zbog slabijih rezultata došlo do razlaza. Nasledio ga je Mladen Dodić, kome će u radu pomagati nekadašnji trener Milovan Milović.

Prvoligaš su pokazali dozu strpljenja kad su u pitanju stručnjaci i, kako smo rekli, samo je šest klubova promenilo trenere. Neslavan rekord drži Metalac koji je pre početka prvenstva gajio šampionske ambicije a došao je u situaciju da se bori za opstanak. Dejan Rađenović je odradio pripreme, mesec i po dana proveo na kormilu, koliko njegov naslednik Goran Matković. Zamena je pronađena u povratniku Vladici Petroviću, ali su Metalčeva kola nastavila da se kreću nizbrdo.

“Kanarince” je dolazak Branka Žigića preporodio i iz opsne zone domogli su se visoke šeste pozicije. Na početku nije tako izgledalo pod vođstvom Aleksandra Radunovića koji je zbog koncepcijskog neslaganja, posle četiri utakmice (tri poraza) napustio Novi Sad. “Gumari” su polovinom jeseni raskinuli saradnju sa Živojinom Vidojevićem i angažovali Milana Nikolića u stručni štab Vlade Gašića.

Železničar je najavljivao trku za prvo mesto I kad su rezultatski ušli u krizu rastali su se sa Igorom Savićem i angažovali iskusnog Tomislava Sivića, sa kojim su u finišu serijom dobrih rezultata uhvatili priključak sa vodećima. Loznica se tokom polusezone zahvalila na radu višestrukom povratniku Draganu Mićiću i angažovala Nebojšu Neškovića.

Ostali klubovi su, bar za sada, imali dovoljno razumevanja za trenere i njih deset nastavljaju rad na pripremama za nastavak sezone. U pitanju su Zlatibor, Mačva, Inđija, RFK Grafičar, OFK Vršac, Jedinstvo, GFK Sloboda, Radnički (S. Mitrovica), Radnički (N. Beograd) i IMT-e.