XS
SM
MD
LG

Vico Zeljković: Stvaramo kvalitetan sistem

Aleksandar Čeferin i Vico Zeljković

Božićni i novogodišnji praznici su “protutnjali”, između njih slavio se i Dan Republike Srpske koja je obeležila 31. rođendan, a nekako tradicionalno posle Svetog Save sve se vraća u kolotečinu. Obaveza je napretek, jedna drugu sustižu. U Fudbalskom savezu Republike Srpske je živo i radno…

 


Predsednik Vico Zeljković iz dana u dan ima niz sastanaka sa sagovornicima iz svih krajeva…

-Prošlo je vreme praznikovanja, sada je došlo vreme da se radi. Imamo niz projekata koje treba da završimo, ali i neke da započnemo. U 2023. godini hoćemo da napravimo novi iskorak, kako u Republici Srpskoj, tako i u Bosni i Hercegovini – počeo je priču prvi čovjek fudbala u “Dejtonskoj zemlji”.

U godini koja polako troši svoj prvi mesec očekuje se realizacija izgradnje terena sa hibridnom podlogom na stadionima premijerligaša, ali isto tako i projekat izgradnje terena sa veštačkom travom u opštinama iz Republike Srpske koje su potpisale ugovore sa savezom.

-Nema sumnje da je to kapitalni infrastrukturni projekat kakvih će da bude i u budućnosti, u saradnji sa UEFA i FIFA s kojima imamo odličnu konekciju i koje nam pomažu da podignemo nivo kvaliteta fudbala, izgradimo modernu infrastrukturu i osavremenimo klubove i organizaciono i takmičarski. Pred nama je još mnogo posla, nema mnogo vremena za gubljenje jer smo mnogo vozova u prošlosti propustili, prolazili su kroz našu stanicu, a nismo ih zaustavljali – dodao je Zeljković.

Prva liga Republike Srpske iz sezone u sezonu izrasta u sve zanimljivije i kvalitetnije takmičenje i jedan je od pozitivnih primera u regionu koji pokazuje da fudbal ima prostora za stalni napredak.

-Unazad nekoliko sezona Prva liga Republike Srpske ima generalnog sponzora što do tada nije bio slučaj. Imamo projekat “Klubovi na prvom mestu” u kojem deo sredstava vraćamo u razvoj omladinskih škola u klubovima, ali i popravljanje infrastrukture. Plaćamo 50 odsto kotizacije i troškova službenih lica na svim nivoima i to se pokazalo kao delotvorno. Stekli smo određena iskustva koja će nam pomoći u narednom periodu da stvorimo još bolji i kvalitetniji sistem. Smatram da smo napravili istorijski potez proširenjem Prve lige na 18 klubova. Na scenu smo uspeli da vratimo i neke fudbalske centre koji su bili pred gašenjem, a klubovi iz tih mesta su nas na najbolji način obradovali reorganizacijom i napretkom, sjajnim rezultatima za kratko vreme. To je dokaz da smo na pravom putu. Želimo da naša Prva liga bude na ponos svih nas – objasnio je prvi čovek fudbala u Republici Srpskoj i BiH.

Prva značajna manifestacija u 2023. godini u organizaciji Saveza iz Banjaluke trebalo bi da bude “Dan fudbala Republike Srpske” u saradnji sa Sportskim žurnalom.

-Ta akcija je naš prozor u svet i planiramo u martu da održimo 12. izdanje “Dana fudbala Republike Srpske”. Minule 2022. smo proslavili 30. rođendan Saveza i Republike Srpske, sada smo krenuli u novu deceniju i ponovo želimo da na visokom nivou uradimo manifestaciju koja je ujedno i naš zaštitni, znak prepoznavanja! Vrlo brzo ćemo formirati Organizacioni odbor i Stručni žiri jer u svet želimo da pošaljemo još jednom pozitivne vibracije i fudbalski eho zadovoljstva, tolerancije i ljubavi – istakao je na kraju Vico Zeljković, predsednik fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH.

Vico Veljković će biti 16. marta u Kigaliju (Ruanda) i 5. aprila u Lisabonu (Portugalija) na kongresima Svetske (FIFA) i Evropske (UEFA) fudbalske federacije, na kojima bi trebalo da budu overeni novi mandati predsednika ovih organizacija Đanija Infantina iz Švajcarske i Slovenca Aleksandra Čeferina.

-Od početka mog mandata u Fudbalskom savezu BiH imao sam jasnu i veliku podršku Infantina i Čeferina koji će nastaviti predsedničke mandate u FIFA i UEFA. Partnerske i prijateljske odnose nastojaćemo da iskoristimo kako bi iz fondova ovih organizacija dobijali i dalje namenska sredstva za progres ne samo fudbala već i ženskog fudbala i futsala – rekao je na kraju Vico Zeljković.