XS
SM
MD
LG

Miroslav Ćiro Blažević - prijatelj koji se ne zaboravlja u Republici Srpskoj

Miroslav Ćiro Blažević

Miroslav Ćiro Blažević se dokazao kao istinski prijatelj Republike Srpske, njenog Fudbalskog saveza, imao je u Banjaluci veliki broj prijatelja i saradnika, bio 2009. godine kandidat za trenera Borca…

 


Osim reprezentacije Hrvatske vodio je još četiri nacionalne selekcije: Švajcarsku, Iran, BiH, te olimpijsku selekciju Kine. Imao je veliku želju da 2013. godine sedne na klupu reprezentacije Republike Srpske u zakazanom prijateljskom meču protiv reprezentacije Srbije u Banjaluci. 
Čuveni hrvatski trener, koji je tada sedeo na klupi tuzlanske Slobode u Prvoj ligi Federacije BiH, izjavio je 2013. godine da će, ukoliko dobije poziv iz Banjaluke, pristati da vodi reprezentaciju Republike Srpske.
-Sine moj, ja sam sportista i ja to gledam samo sa sportske strane. Ne vidim ništa sporno u tome da vodim reprezentaciju Republike Srpske. Još ako bi me moj prijatelj Milorad Dodik pozvao, verujte da mi ne bi bilo mrsko da se nađem u toj ulozi - rekao je Miroslav Blažević.
Kasnije je FIFA zabranila tu utakmicu, a u avgustu iste godine za selektora Republike Srpske je izabran Željko Buvač. Popularni Ćiro bio je ljubimac navijača dok je vodio reprezentaciju BiH, a smatrao je da mu ni najtvrodokorniji navijači “Zmajeva” ne bi zamerili ukoliko bi vodio Republiku Srpsku.
-Ponavljam vam da sam sportista! Vreme je da prestanemo s podelama i da na ovim prostorima svi budemo jedinstveni kako je to nekada bilo. Iskren da budem izgledi za takvo što su mali, a ja sam trenutno fokusiran na Slobodu i sto odsto sam u tom poslu - istakao je tada popularni Ćiro.
“A” reprezentacija Republike Srpske nikada nije odigrala najavljeni prijateljski meč sa Srbijom, pa ni bilo koji drugi, osim utakmica omladinske selekcije i mlađih kategorija protiv klubova u inostranstvu.
Fudbalskom klubu Borac u novembru 2009. godine izmakla je titula jesenjeg prvaka u Premijer ligi BiH porazom (0:1) na domaćem terenu od Sarajeva, a prvi kroz cilj je prošao Široki Brijeg. Gost Banjaluke i crveno-plavih je bio Miroslav Ćiro Blažević, uslikao se i sa klupskim šalom, a mediji u Hrvatskoj su objavili vest: “Dodik dovodi Ćiru u Borac!” Tadašnji direktor Borca Radmilo Šipovac demantovao je tu informaciju rečima:
-Mi imamo svog trenera Velimira Stojnića. Priča o dolasku Blaževića u Borac je netačna. Blažević je naš prijatelj i bio je na humantitarnoj večeri koju smo organizovali, kada se slikao sa našim šalom i to je možda bio povod teksta hrvatskih medija, ali od toga nema ništa. Stojnić ostaje naš trener.
Dan pred početak priprema za prolećni deo sezone u Premijer ligi BiH, januara 2010. godine Velimir Stojnić je na kontroverznoj konferenciji za novinare podneo ostavku, a za novog trenera Borca ekspresno je imenovan Zoran Džimi Marić iz Novog Sada.
Hrvatski mediji su nastavili sa pričom da selektor reprezentacije BiH Ćiro Blažević sve češće navraća u Banjaluku, jer je miljenik premijera Republike Srpske Milorada Dodika.
“Dodik u Ćiri Blaževiću vidi čoveka koji će Banjaluci doneti evropski štih”, pisali su hrvatski, aprenosili sarajevski mediji.
U aprilu 2011. godine, kada su na snazi bile sankcije UEFA i FIFA prema Fudbalskom savezu BiH, uveden i Komitet za normalizaciju odnosa, Miroslav Ćiro Blažević je bio gost Banjaluke i lično Milorada Dodika. Mediji u Sarajevu su tu njegovu posetu okarakterisali “kao političku i nepotrebnu”, ali Ćiro je u svom duhu odgovarao na pozive novinara iz Federacije BiH. 
Da li je pametno što se ide “na noge” Miloradu Dodiku, zar nije apsurdno da on rešava sudbinu fudbala BiH? - pitali su Ćiru sarajevski novinari i dobili sledeći odgovor:
Nemoj tako pričati! Ja bih kleknuo pred Dodika samo ako će to ukinuti suspenziju. Nemoj biti smešan prijatelju moj. Pa, nema cene koja je skupa samo da se ukine suspenzija. Ja te uveravam da će Ivica Osim i Milorad Dodik naći najbolje rešenje, a da niko neće biti izigran, niti poražen. Pobediće fudbal BiH. Dodik je manga, on zna šta je zajedničko dobro i za Borac i za Želju i za BiH, pa i za njegov deo koji kontroliše.
Ćiro je bio apsolutno u pravu!
Nekoliko dana kasnije Ivica Osim, kao predsednik Komiteta za normalizaciju odnosa u Fudbalskom savezu BiH postigao je dogovor sa Miloradom Dodikom nakon kojeg su ukinute sankcije “kući fudbala” iz Sarajeva, umesto tročlanog Predsedništva uvedena je institucija predsednika Saveza na čemu su Nion i Cirih insistirali, ali je u novi Statutu FS BiH Republika Srpska vratila “zaštitni mehanizam” po kojem niko nikog ne može da majorizuje u fudbalu “Dejtonske zemlje”.
Gde god je bio i radio, dolazio kao prijatelj, Miroslav Ćiro Blažević je ostavio dubok trag i jake impresije. Bio je omiljen u svakom društvu. O ozbiljnim stvarima je pričao šeretski kako bi se jasnije shvatile u relaksirajućoj atmosferi. Imao je tu karakteristiku da ga nikad niko nije mogao “povući za jezik”. U jugoslovenskoj kolektivnoj tragediji bio je svoj, i svačiji. Od Triglava do Đevđelije. Svugde su mu vrata bila otvorena.
Od “trenera svih trenera” opraštaju se institucije, savezi, klubovi, prijatelji, telegram saučešća u Zagreb poslao je i Fudbalski savez Republike Srpske.
Zbogom Miroslave Ćiro Blaževiću, veliki treneru i dobri čoveče, prijatelju kojeg nikad zaboraviti nećemo.

 

Tomo Marić i Miroslav Ćiro Blažević


“Ćiro” i Žurnal: Istina o mom životu

Juče je čuveni novinar i književnik Tomo Marić, inače dugogodišnji saradnik Sportskog žurnala, za hrvatske medije govorio o Miroslavu Ćiri Blaževiću, s kojim je bio u prijateljskim odnosima.
-Ako je neko u fubdalu našeg vremena bio poseban i izuzetan, ma koliko i delio javnost, a svaki put bio svoj, uz to orginalan i neponovljiv, onda je to bio Miroslav Ćiro Blažević. Često sam se s njim susretao, a on svaki put bio svoj i neponovljiv. Nakon jednog mog teksta objavljenog u Sportskom žurnalu javno je rekao da niko do tada nije napisao tako i toliko istinitu priču o njemu kao Žurnal. Doživeo sam to kao jedno od najvećih priznanja – rekao je Tomo Marić.

Miroslav Ćiro Blažević i Milorad Dodik


Telegram Zeljkovića

Predsednik fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH Vico Zeljković oglasio se povodom smrti Miroslava Ćire Blaževića:
“Miroslav Blažević je svojim predanim radom ostavio dubok trag u fudbalu BiH. Čovek koji je svojom neverovatnom energijom dizao navijače na noge, igračima vraćao veru i samopouzdanje u njihove kvalitete. Jednostavno, bio je poseban. Gubitak je veliki, kako za njegovu porodicu, tako i za sve nas. Dela i rezultati koje je pravio tokom svoje duge trenerske karijere će ostati večno utkani u istoriju fudbala. Kada je sredinom 2008. godine preuzeo reprezentaciju BiH, situacija nije bila dobra. Ali je strpljivo krenuo da radi sa mladim igračima. Pripremio je temelj ekipe koja je u svom najzrelijem periodu ostvarila prvi plasman na jedno veliko takmičenje, Svetsko prvenstvo u fudbalu, Brazil 2014. To je nešto što se ne zaboravlja. Rukopis velikog majstora je ostao na terenu. Iskreno saosećam u boli sa porodicom Blažević povodom smrti njihovog, ali i našeg Ćire.“