XS
SM
MD
LG

Ajdin Penava i dalje pomno prati Slaviju: To su prijateljstva koja će ostati za cijeli život

Bosanskohercegovački reprezentativac Ajdin Penava u posljednjim danima 2022. godine je napustio Slaviju iz Istočnog Sarajeva i prešao u redove Spojnije iz Stargrada.

Od njegovog dolaska, ekipa koja je imala omjer 6-7 vrlo brzo je stigla do 13-8, a Penava se pokazuje kao izvrsno pojačanje za poljsku ekipu.

- Za sada, ovo je jedno divno iskustvo. Prezadovoljan sam gradom i ekipom. Stvarno, od prvog momenta su me primili i osjećao sam se kao kod kuće. Naravno, svaka promjena je teška, ali brzo sam se snašao u novoj sredini, rekao nam je Ajdin Penava, pa dodao:

- Imamo fine rezultate od mog dolaska ovdje, tako da mislim da imamo realne šanse da idemo do kraja. Naravno, dosta toga se treba i poklopiti, ali mi imamo kvalitetnu ekipu i sve potrebne dijelove da napravimo ozbiljan rezultat.

Pobjedivši ekipe iz samog vrha tabele u Spojniji su postali svjesni svojih mogućnosti, pa sada razmišljaju i o najvišem, ali ističe Penava da ne postoji pritisak rezultata i da to olakšava posao.

- Od mog dolaska, mislim da su porasli apetiti ekipe malo, jer smo uvezali par dobrih pobjeda protiv ekipa iz vrha. Naravno da je uvijek cilj titula. Ali, nemamo pritisak i uživamo da igramo zajedno, tako da mislim da imamo pravu atmosferu da napravimo dobar rezultat. Za mene lično, cilj je da nastavim tamo gdje sam stao i da završim ovu sezonu na uspješan način.

Njegov dolazak pred početak sezone u bh. košarku i novajliju u ligi Slaviju prilično je odjeknuo i mnogi su se zapitali otkud. Dominirao je na parketu u prvih osam kola, ‘srodio‘ se sa klubom i saigračima, pa je odlazak pred završnicu prvog dijela sezone teže pao objema stranama. Nije tajna da je od samog početka imao ponude da brzo napusti Bosnu i Hercegovinu, ali je čekao nešto pravo.

- Dosta ponuda nisam osjetio da su bile prave situacije za mene, a u Slaviji mi je bilo lijepo tako da nisam želio žuriti da odem iz jedne zdrave i za mene korisne sredine. Kada je došla ova ponuda, nije mi bilo lako pozdraviti se sa saigračima, trenerima i ljudima iz Slavije, jer je to bio jedan lijep period za mene. Ali, bio sam svjestan da je ovo dobar korak i neka sljedeća stepenica u mojoj karijeri.

I dalje prati šta se dešava u Slaviji i u kontaktu je sa Sokolovima.

- Stvarno sam lijep period proveo u Slaviji i uvijek ću ga se rado sjećati. Za tako kratak period sam se stvarno povezao sa svima i uživao sam u svakom danu provedenom sa njima. To su prijateljstva koja će ostati cijelog života. Ispratio sam svaku utakmicu od kako sam otišao i uvijek ću ih bodriti. Doveli su par momaka od mog odlaska i mislim da imaju sve potrebno da uspješno odrade ovaj završetak sezone.

Sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine ipak nije uspio da nadoknadi -20 iz Podgorice, te i pored pobjede protiv Crne Gore Bosna i Hercegovina je na kraju ostala bez plasmana na Mundobasket, tako da poslije pobjede Crne Gore protiv Češke, ni utakmica u Mađarskoj nije imala rezultatski značaj, a BiH je upisala poraz.

- Imali smo težak zadatak, ali smo imali sve u svojim rukama. Nažalost, nismo uspjeli da se kvalifikujemo i ostvarimo svoj cilj, ali u svakom slučaju mislim da smo predstavili državu u dobrom svjetlu i dali sve od sebe svaku utakmicu što smo odigrali. 


22 .kolo Prvenstvo BiH
Posušje 62 : 70 Leotar
Bosna Meridianbet 106 : 90 Slavija 1996
Sloboda 104 : 94 Zrinjski
Promo 60 : 78 Borac Wwin
Mladost 68 : 109 Budućnost Prolab
Široki 84 : 72 Spars
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 22 21 1 43
2 Borac Wwin 22 18 4 40
3 Budućnost Prolab 22 17 5 39
4 Bosna Meridianbet 22 15 7 37
5 Leotar 22 13 9 35
6 Slavija 1996 22 11 11 33
7 Spars 22 10 12 32
8 Sloboda 22 9 13 31
9 Posušje 22 6 16 28
10 Promo 22 5 17 27
11 Mladost 22 4 18 26
12 Zrinjski 22 3 19 25