XS
SM
MD
LG

Ubjedljiv poraz futsalera Bosne i Hercegovine

Foto/ NFS BiH

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine ubjedljivo je poražena od Češke na domaćem terenu sa 5:1 u ključnoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u futsalu. Bosni i Hercegovini je bila potrebna pobjeda od dva razlike, međutim ne samo da nisu uspjeli d onje stići, nego su i doživjeli poraz kojim završavaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2024. godine, a Češka Republika će u baraž za elitnu rundu kvalifikacija kao jedna od osam slabijih drugoplasiranih ekipa.

Dobro je reprezentacija Bosne i Hercegovine otvorila susret. Konstantno je pritiskala gol Češke i iz toga se izrodilo vodstvo u petoj minuti. Blago Gašpar šutira, golmnan Ondrej Vahala je dirao loptu, ali nedovoljno da je izbaci iz okvira gola i Bosna i Hercegovina vodi 1:0.

Imala je selekcija Ive Kreze igru pa i polovinu poluvremena, ali Tomaš Vnuk u 10. minuti donosi izjednačenje. Lopta pogađa stativu, Darko Milanović je isto ima na ruci, ali Vnuk nekako uspjeva da je gurne u gol za izjednačenje.

Tada dolazi do pada u igri Bosne i Hercegovine, nekako i simptomatično nakon primljenog pogotka, pa Češka nakon kornera dolazi i do drugog gola. Tomas Vnuk je sada izveo korner, a Mihal Holi ostaje zaboravljen i donosi preokret svojoj reprezentaciji.

Imao je David Drozd nakon tog pogotka još jedan jako opasan šut, nije pogodio, ali je nekako generalno igra domaće reprezentacija bila prilično jalova, te Češka uspjeva da iskontroliše prvo poluvrijeme do kraja i ode na pauzu sa prednosti od 2:1, koja im je, podsjećamo, bila i više nego dovoljna za prolaz u baraž.

Na startu drugog poluvremena Bosna i Hercegovina ponovo angažovanije kreće u napade kako bi prvo stigla do izjednačenje, prebacila momentum na svoju stranu, a onda i krenula po dva gola razlike koliko joj je bilo potrebno.

Bundavica nakon dobro izrađene akcije šutira preko gola. Uzvraća na drugoj strani ponovo David Drozd, stativa, a onda slijedi pokušaj Blaga Gašpara pored gola i stativa Amira Baručije. Sve je uradio pivot domaćih kako treba, okrenuo se i pogodio stativu.

Uzvratila je Češka sa dvije jako dobre prilike, prvo Pavela, a onda i Davida Drozda, nije bilo promjene rezultata.

Teklo je vrijeme, polovina drugog poluvremena je prošla, ali Bosna i Hercegovina nije uspjevala da pronađe put iza leđe Vahale za izjednačenje. Sve je više i Darko Milanović prelazio na protivničku polovinu, da proba pronaći prepoznatljivi „višak“, međutim Češka je očigledno jako dobro proučila igru Krezinih izabranika, te je znala da brani te situacije.

Iz jedne situacije „viška“, Češka uspjeva da postigne i treći pogodak. Uhvatio je Vahala loptu, bacio je preko čitavog terena, a Saidler pogađa za 3:1. Zvao je odmah Ivo Krezo tajmaut, ali on nije dao rezultate, jer odmah po povratku na teren Bosna i Hercegovina prima i četvrti gol. Jako lijepa tranzicija po osvojenoj lopti Čeha i pogodak Pavela Drozda za 4:1.

Do kraja utakmice, Bosna i Hercegovine nastavlja sa Darkom Milanovićem u polju da traži „višak“ i prostor za postizanje gola, ali je i Vahala jako dobro branio, te čuvao svoju reprezentaciju na sigurnoj razlici i omogućio im lagan završetak meča.

Dodatni problem u finišu Bosni i Hercegovini je predstavljao drugi žuti karton, odnosno crveni, za Samira Gosta, pa je u 37. minuti BiH morala sa igračem manje dvije minute. Uspjevala je Bosna i Hercegovina da se odbrani više od minute, ali onda Česi ipak dolaze do petog gola. Bio je to vjerovatno i faul kojeg sudije propuštaju da sviraju, sjevnula je brza kontra koju završava kapiten Lukas Rešetar za 5:1, što je na kraju, ispostaviće se bio i konačan rezultat ove utakmice.

 

BIH – ČEŠKA 1:5 (1:2)
SRC „Slavija“, Istočno Sarajevo
Gledalaca: 400
Sudije: Kjara Perone (Italija) i Daniele D'Adamo (San Marino)
Strijelci: 1:0 Gašpar 5, 11 Vnuk 10, 1:2 Holi 13, 1:3 Saidler 32, 1:4 P. Drozd 32, 1:5 Rešetar 39
Žuti kartoni: Bošković (BiH)
Crveni karton: Samir Gosto (BiH) 37

BIH: Milanović, J. Sesar, Ivanković, Bošković, Bundavica, Poračanin, M. Sesar, Gašpar, Gosto, Jelić, Baručija, Jelić, Džindić, Čorhodžić, Duvnjak  Selektor: Ivo Krezo

ČEŠKA: Vahala, P. Drozd,  Slovaček, Kudelka, D. Drozd, Nemec, Vokoun, Kunstner, Krivanek, Rešetar, Saidler, Holi, Vnuk, Buhta  Selektor: Tomaš Nojman


Sarajevo 6 : 5 Salines
Sloga 4 : 1 Radnik MD Šop
Borac 2 : 4 Mostar SG
Brotnjo 3 : 7 MNK Hercegovina
Željezničar 7 : 5 Sloboda Kompred
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik MD Šop 18 12 2 4 38
2 Mostar SG 18 11 3 4 36
3 Sloga 18 11 1 6 34
4 Sarajevo 18 9 3 6 30
5 Salines 18 10 0 8 30
6 MNK Hercegovina 18 8 2 8 26
7 Željezničar 18 7 4 7 25
8 Borac 18 6 2 10 20
9 Sloboda Kompred 18 5 1 12 16
10 Brotnjo 18 2 0 16 6