XS
SM
MD
LG

Haland ispisao istoriju

Mančester siti je slavio 7:0 (3:0) na "Etihadu" protiv Lajpciga i sa ukupnih 8:1 se plasirao u četvrtfinale Lige šampiona.

Jedno ime - Erling Haland

Istorijska partija Erlinga Halanda koji je sa samo 22 godine i 236 dana imao antologijski performans na "Etihadu". Golgetersko veče koje će ostati upamćeno u modernoj fudbalskoj istoriji i dokumentaricima, odnosno memoarima, o njegovoj karijeri.

Postigao je pet golova, het-trik u prvom poluvremenu i oborio dva rekorda. Najmlađi igrač i ujedno najbrže postignutih 30 golova nekog igrača u Ligi šampiona. Stigao je do te brojke na 25 utakmica i domogao je se prilikom svog drugog pogotka na meču. Pridodao je još tri do kraja.

Sem njega su do pet golova u Ligi šampiona došli samo Leo Mesi protiv Bajer Leverkuzena 2012. i Luis Adrijano za Šahtjor protiv Bate Borisova 2014. godine.

Činilo se da je uvek bio u pravo vreme na pravom mestu, vrebao odbitke i bio stvarao šanse čistim individualnim kvalitetom.

Krenuo je obećavajuće prilikom u 12. minutu, kada je ubacio među dva čuvara, ali je Blazvik pravovremenim istrčavanjem sprečio Norvežanina da kruniše jako lepu dugu loptu Akea.

Sporna situacija u 21. minutu donela je penal za Siti. Glavni arbitar Slavko Vinčić je konsultovao VAR i poakzao na belu tačku, videvši nedozvoljeni kontakt rukom prilikom skoka Benjamina Henrihsa.

Haland dolazi do prvog, pa za minut i do drugog. Glavom je vratio loptu u mrežu posle vrlo jakog i preciznog šuta De Brujnea u prečku.

Het-trik za poluvreme, mlada superzvezda Sitija ostvarila je u poslednjem napadu prvog poluvremena. Ruben Dijaš je šutnuo glavom posle kornera, lopta se odbila od stative i odskakala tačno po gol-liniji. Haland se našao na drugoj, praznoj, strani da je ubaci u mrežu.

Siti je izašao na drugi deo meča jednako motivisan. Ilkaj Gundogan je u 49. minutu zatresao mrežu posle izuzetne timske akcije i vrhunskog finiša.

Glavna zvezda dovršava posao u 54. i 57. minutu, kompletira izdanje za "čistu peticu" i u 63. minutu izlazi ispraćen aplauzima.

I Kevin de Brujne je došao do pogotka u sudijskoj nadoknadi prelepim "efeom".