XS
SM
MD
LG

Slovačkoj ''poklonili'' tri boda

Reprezentacija Bosne i Hercegovina poražena je u Bratislavi od Slovačke rezultatom 2:0 (2:0) u 2. kolu kvalifikacija za Evro 2024.godine u Njemačkoj

Bosna i Hercegovina je odigrala slabo prvo poluvrijeme, što su Slovaci iskoristili i stekli prednost od dva gola nakon prvih 45 minuta. Slovačka je prvi put zaprijetila u 4‘, kada je David Hansko šutirao preko gola iz slobodnog udarca sa 25 metara. Devet minuta kasnije, Slovaci su došli do prednosti. Robert Mak je ušao u sredinu sa lijeve strane, bh odbrana je zakasnila sa izlaskom u "blok", što je iskusni fudbaler iskoristio i savladao Ibrahima Šehića udarcem sa 20 metara. Slovaci su udvostručili prednost u 40. minutu. Ponovo je odbrana „Zmajeva“ napravila nekoliko vezanih grešaka i dozvolila Lukašu Haraslinu da na dodavanje Roberta Polievke pogodi mrežu Ibrahima Šehića.

Gostujuća selekcija je od samog početka drugog poluvremena krenula ofanzivnije, rezultat čega je i prilika za Smaila Prevljaka u 48’, čiji dobar udarac sa 15-ak metara golman Slovačke brani. Sjajnu priliku u 66’ imao je Ermedin Demirović, koji je nakon centaršuta Amar Dedića sa desne strane glavom šutirao pored gola sa “peterca”. U 73’ Peter Pekarik je oprobao udarac sa preko 30 metara, ali je Ibrahim Šehić dobro intervenisao. Tri minuta kasnije Tomaš Suslov je sa par metara promašio prazan gol nakon centaršuta Lukaša Haraslina.

U ostalim susretima grupe J Island i Portugal su ostvarili gostujuće pobjede. Islanđani su sa ubjedljivih 7:0 savladali Lihtenštajn, dok je Portugal, također, ubjedljivo slavio pobjedu 6:0 protiv Luksemburga.

Nakon dva odgirana kola, prvo mjesto na tabeli zauzima Portugal sa 6 bodova. Slijedi Slovačka sa 4, te Bosna i Hercegovina i Island sa po 3 boda. Na začelju su Luksemburg sa jednim bodom i Lihtenštajn bez bodova. 

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine se nastavljaju u junu, kada Bosna i Hercegovina najprije gostuje Portugalu (17. juni), a zatim dočekuje Luksemburg (20. juni).