XS
SM
MD
LG

Zaslužio je to Marko Markovć

Ideja od pre dve godine danas je uspešno okončana. Naime, pre nekoliko dana zvanično je i postavljena tabla sa ulicom posvećenom doajenu jugoslovenskog i srpskog novinarstva Marku Markoviću. Lokacija svima dobro poznata. Deo Košutnjaka, Banovo Brdo, opština Čukarica. Ovim činom Beograd i Srbija su, u određenom smislu, odužili se velikanu žurnalizma koji je novinarstvom počeo da se bavi 1957.godine, bio reporter sa 55 večitih derbija, izveštač sa osam OI, sa 40 evropskih i svetskih šampionata u raznim sportovima, a 1972.godine pokrenuo je i uređivao emisiju „Indirekt“ na Televiziji Beograd. Za svoje stvaralaštvo nagrađivan je više puta, a ostvario je više od 2.000 prenosa fudbalskih i košarkaških utakmica. Zadovoljni realizovanom idejom je i porodica Marković.

„Kao neko ko je objedinio ovu, slobodno mogu reći, regionalnu inicijativu, neizmerno sam srećan i zadovoljan što se i na ovaj način cenjena novinarska profesija ponovo ističe i daje podstrek generacijama koje dolaze. Još jednom koristim priliku da povodom okončanja procedure zahvalim svima koji su podržali ovu ideju i pozivam ih da se zajedno prošetamo novom ulicom Marka Markovića“, poručio je Miša Marković, sin velikana novinarske profesije.

Minulog leta novinar Prvog programa Radio Beograda u penziji Miroslav Nešić napisao je knjigu „Marko Marković – rob i gospodar mikrofona“, u izdavaštvu RTS-a.

Marko Marković rođen je 26.jula 1935.godine u Leskovcu. Preminuo je 23.decembra 2011.godine i počiva u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.