XS
SM
MD
LG

Božović: Domaći teren nije presudan

Košarkaši Budućnosti iz Bijeljine ostavili su iza sebe uspješan vikend. Ne samo da su u 20. kolu savladali Spars u Sarajevu 98:77, već su dočekali i kiks Bosne Meridianbet u Posušju, te sada uoči dva posljednja kola imaju pobjedu više, a s obzirom na to da je isti međusobni duel, onda i bolju koš razliku u odnosu na Studente i jako su blizu prednosti domaćeg terena u play-offu.

- Iskreno nismo očekivali da će biti tako ubjedljivo. Spars je imao ove sezone jedan krizni period kada ih je dosta igrača napustilo, ali su se sada konsolidovali i sigurno da nismo očekivali da će biti lagano. Na kraju smo došli do pobjede, ne mogu reći rutinski, ali smo u prvom poluvremenu već napravili dosta posla, počinje naš razgovor Milivoje Božović.

Iako još nije definitivno, mada je najrealnije za očekivati, u play-offu će igrati Budućnost i Bosna. U dosadašnja dva meča gosti su ostvarili pobjede od po četiri razlike i domaći teren nije igrao ulogu.

- Baš to. Mi smo Bosnu pobijedili u Sarajevu, oni nas u Bijeljini. Prednost domaćeg terena znači psihološki malo i što ligu završiš na boljoj poziciji to ti daje neko samopouzdanje. Ali, ne vjerujem da će domaći teren kao domaći teren odlučiti pobjednika. Poznajemo jedni druge veoma dobro, obje ekipe su preiskusne i tu će sigurno nijanse odlučivati, motivacija pojedinca u datom trenutku, ali domaći teren sigurno neće donijeti prevagu.

Dolaskom iskusnog Branislava Đekića, Budućnost sada ima na raspolaganju jednu ekipu prepunu iskustva čiji su nosioci igrači koji znaju igrati doigravanje, Božović, Đekić, Peljto, Zahiragić, uz nešto mlađe Ilića i Jovanovića, kao okosnicu ekipe.
- To jeste. Imamo iskustvo i naša prednost u odnosu na Bosnu je što smo mi jako malo mijenjali igrački kadar u odnosu na prošlu sezonu. Otišao nam je Ćurevac, došao Zahiragić, sada nam se priključio i Bane, dok je Bosna promijenila sve. Ali, i Bosna ima veliko iskustvo, imaju Sejfića, Pašalića, tako da nisu ni oni bez iskustva u ovakvim utakmicama. Mislim da će biti zanimljiva serija, vjerovatno i najneizvjesnija od svih četvrtfinala i nadam se da ćemo mi iz nje izaći kao pobjednici. Mislim da imamo kvalitet, ali da će biti jako zanimljivo i neizvjesno, hoće.

Branislav Đekić se odlično uklopio ekipu, a sa sobom je u Semberiji donio ono što se i od njega očekivalo, da jako brzo postane jedan od nosećih igrača ekipe. Kako ističe Božović, njegovim dolaskom je i ekipa postigla najbolju formu do sada u sezoni.

- Mi smo generalno sa dolaskom Baneta sada počeli da dižemo formu. Mislim da trenutno, u posljednja dva-tri kola, izgledamo najbolje u čitavoj sezoni. Rekao bih da smo u najvažnijem dijelu sezone dostigli vrhunac forme, a to je u finišu regularnog dijela sezone i pred početak doigravanja. Dokle možemo, to je stvarno nezahvalno prognozirati. Ja se nadam što dalje. Da ulazim sada u neka dalja predviđanja, mislim da bi to bilo neozbiljno. Prvo nam slijedi vjerovatno Bosna, a onda i prije Bosne imamo dva kola gdje će se odlučivati i prednost domaćeg terena i sve, tako da nam je taj playoff iz ove perspektive još uvijek daleka budućnost.

U 21. kolu u Bijeljinu stiže Široki. U prvom meču na Pecari bilo je 90:63 za neporaženu ekipu prvenstva, a u Budućnosti žele da pokažu da to nije realan odnos snaga i da je razlika u kvalitetu između ove dvije ekipe mnogo manja.

- To je sigurno motivacija kada igraš protiv ekipe koja još uvijek nema poraz. Široki je za nas ekstra motivacija. Generalno, naša najslabija utakmica ove sezone je i bila ta u Širokom Brijegu, gdje bukvalno nismo ličili na sebe. To je još jedna motivacija da pokažemo prije svega sebi, a onda i ostalima, da ta utakmica u Širokom nije pravi odnos snaga nas i njih. Uz to, Široki je bez poraza, najkvalitetnija ekipa u ligi, i ne samo u prvenstvu BiH, nego mogu reći da su i u ABA 2 jedan od favorita za osvajanje. To nam je velika motivacija i sigurno da ćemo dati sve od sebe. Nadamo se da ćemo biti prvi koji ćemo da ih srušimo. Ne prijetimo, ali imamo svoje ambicije.

Pored sedam ekipa iz prvenstva Bosne i Hercegovine u play off za prvaka države se uključuje i Igokea, a Božović nema dilemu da ako Igosi budu u ovom sastavu dočekali doigravanje u BiH, da su apsolutni favoriti protiv bilo koga.

- U kom će Igokea sastavu dočekati prvenstvo BiH. Oni su sada daleko ispred svih ostalih. Ja sam igrao na tom nivou ABA lige godinama i to je mnogo velika razlika, drugačija energija, jači kontakt i fizika na tim utakmicama. Mi iz svih liga ispod ABA lige to teško možemo da ispratimo kada ABA ligaši pređu da igraju sa nama. Generalno, nije razlika u košarkaškom kvalietu velika, kolika je razlika u ovome što sam naveo. Ako Igokea prvenstvo BiH dočeka sa ovim sastavom kojeg imaju sada apsolutni su favoriti  i teško da iko može da ih pobijedi i jednu utakmicu, a kamoli seriju. 

Božović već duže vrijeme igra u BiH, tako da je pozvan da govori o samom kvalitetu lige, a govorio je i o tome ko ga je najviše iznenadio tokom ove sezone, kao i ko je za njega najveće razočaranje dosadašnjeg dijela sezone u Bosni i Hercegovini.

- Bh. liga drži jedan kontinuitet kvaliteta. Igra se muški, ima dosta kontakta, ima kvaliteta. Ko me prijatno iznenadio, pa sigurno Slavija. Oni su sa nama ušli iz Prve lige Republike Srpske i oni su za mene prijatno iznenađenje, stvarno su dobro igrali tokom čitave sezone. Od koga sam više očekivao, pa od Slobode i Mladosti sigurno. Sloboda je imala roster za sami vrh tabele. Bez daljnjeg, imali su i problema sa povredama, ali opet očekivao sam mnogo više. Mladost je godinama bila pri vrhu, na ivici Lige 6, play offa, kakav god sistem bio, ili su ulazili ili su bili veoma blizu. Ove godine su baš podbacili.  


22 .kolo Prvenstvo BiH
Posušje 62 : 70 Leotar
Bosna Meridianbet 106 : 90 Slavija 1996
Sloboda 104 : 94 Zrinjski
Promo 60 : 78 Borac Wwin
Mladost 68 : 109 Budućnost Prolab
Široki 84 : 72 Spars
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 22 21 1 43
2 Borac Wwin 22 18 4 40
3 Budućnost Prolab 22 17 5 39
4 Bosna Meridianbet 22 15 7 37
5 Leotar 22 13 9 35
6 Slavija 1996 22 11 11 33
7 Spars 22 10 12 32
8 Sloboda 22 9 13 31
9 Posušje 22 6 16 28
10 Promo 22 5 17 27
11 Mladost 22 4 18 26
12 Zrinjski 22 3 19 25