XS
SM
MD
LG

Bod u Portugalu veliik kao kuća

Mehmed Janjoš

Pomoćnik selektora Bosne i Hercegovine, Mehmed Janjoš, govorio je danas pred medijima na prvom danu okupljanja reprezentativaca u Zenici pred predstojeće reprezentativne aktivnosti.

Janjoš je počeo od izostanaka i jako žali što neće biti Ermedina Demirovića i Radeta Krunića.

- Što se tiče njih dvojice, oni su nosioci igre, sigurno da nam je to veliki hendikep, ali u sportu je to tako, morate se prilagoditi, naći adekvatne zamjene i ja se nadam da ćemo mi u tome uspjeti. Naravno da nam je jako žao, pogotovo i Krune i Demira koji igraju sjajnu sezonu u svojim klubovima u Augsburgu i Milanu, ali jednostavno moramo dalje, moramo bez njih pokušati napraviti ono što je najbolje, staviti adekvatne zamjene koje će odraditi posao na najbolji mogući način.

O utakmici sa Portugalom kaže:

- Realno je da su oni favoriti, ali sportski je uvijek očekivati neki rezultat koji će nama odgovarati. Nama bi ovog momenta i jedan bod bio sjajan, vrlo dobro znamo da tri dana kasnije imamo vrlo tešku utakmicu sa Luksemburgom. Kakvi bi mi sportisti bili kad bi rekli ‘idemo tamo da izgubimo?‘ Naravno da se tako nećemo ponašati, ali moramo biti svjesni i realni da je Portugal apsolutni favorit i da idemo tamo da pokažemo da i mi smo ekipa koja zna da igra, koja može da napravi rezultat, koja će učiniti sve da ostvari taj rezultat, i, naravno, da budemo spremni i tri dana kasnije za utakmicu protiv Luksemburga, jer to su utakmice koje će nas trasirati ka našem cilju, a to je odlazak na Evropsko prvenstvo.

O izmjenama u ekipi:

- Vidjećemo. Još uvijek nismo donijeli neku odluku, danas smo se okupili tek, polako se okupljamo. Još nisu došli Šehić i Hadžiahmetović, on večeras igra utakmicu u Turskoj, za Džeku znate da igra u subotu finale, Hamulić takođe još nije došao. Uglavnom, polako se okupljamo, nadamo se da ćemo uspjeti napraviti dobru situaciju, dobar ambijent i polučiti rezultat koji će nas zadovoljiti.

O oscilacijama između dvije utakmice u prvom kvalifikacionom prozoru Janjoš kaže:

-Mislim da treba biti realan, prvu utakmicu smo odigrali dobro, ali protiv Slovačke, posebno prvo poluvrijeme, bilo je jako jako loše, moramo biti iskreni sami sa sobom. U drugom poluvremenu smo nešto pokušavali, ali nije to bilo na nekom nivou. Učinićemo sve da tu oscilaciju spustimo, ublažimo, da nemamo velike oscilacije između dvije utakmice. Ipak, morate znati da je ovo ekipa u stvaranju, ekipa koja će sigurno u perspektivi igrati dobro, ali ovoga momenta moramo kupiti bodove i moramo se okrenuti toj situaciji.

- Neki igrači su već prije 20 dana završili prvenstva, naš cilj je bio akcenat na tome da se što bolje pripremimo i da te momke koji već duži period nisu u trenažnom procesu, što bolje pripremimo za ove dvije naredne utakmice. Ja se nadam i uvjeren sam u to da će ovi momci biti spremni i dati svoj maksimum da naprave dobar rezultat. Velika nam je prednost što naši standardni igrači uglavnom igraju po 90 minuta u svojim ekipama, to je jedna velika dobit. Nismo u zadnje vrijeme to imali, u ovom trenutku to imamo i mislim da će to biti jedan veliki poen za nas.