XS
SM
MD
LG

Vlaseničke košarkašice vicešampionke Evrope

Sa Evropskog prvenstva u košarci za srednjoškolce do 18 godina, košarkašice vlaseničkog Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ vraćaju se kao vicešampionke starog kontinenta.

Evropske vicešampionke, košarkašice SŠC "Milorad Vlačić" Vlasenica Foto: Dalibor Vidović, ustupljena fotografija


U finalnoj utakmici, sa  češkim šampionkama, ekipom  Gimnazije „Pripotočni“ iz Praga, iako su veći dio meča bile nadmoćnije, pa i prvo poluvrijeme završile vođstvom,  Vlaseničankama, opetrećenim povredama od samog početka takmičenja,  je zafalilo malo sreće, pa su prvenstvo završile na drugom mjestu.


„Ono što mogu reći je da smo bez zlata ostali zbog povreda. Djevojke su se, zaista, lavovski borile, ali ako se uzme u obzir činjenica da su drugo poluvrijeme odigrale bez 2-3 saigračice koje zbog povreda nisu više mogle igrati, onda je jasno koliko im je snage i odvažnosti trebalo da meč privedu kraju. Ipak, mi nismo nezadovoljni. Donijeli smo Srpskoj prvu medalju sa jednog ovakvog takmičenja i još jednom dokazali da se najbolja košarka igra u gradu podno Viselca. Čestitam svojim igračicama na svemu što su pokazale i uradile na terenu, a posebno  jer su, kao i uvijek, pokazale veliko poštovanje i vaspitanje, zbog čega sam posebno ponosan na njih“, kaže Dalibor Vidović, rukovodilac košarkaške ekipe koja je Republiku Srpsku predstavila na najbolji mogući način.

Foto: Dalibor Vidović, ustupljena fotografija


Na putu do finala, vlaseničke košarkašice su u grupnoj fazi savladale jednog od  makedonskih predstavnika, ekipu srednje škole „Đorče Petrov“ iz Kavadaraca, a u polufinalu su bile ubjedljive i protiv drugog domaćina, košarkašica skopske Gimnazije  „Josip Broz Tito“.


Prije svega želim da se zahvalim svojoj ekipi na borbi i odličnoj igri. Uprkos mnogobrojnim povredama koje su se nizale od prvog dana, i koje su nas spriječile da osvojimo zlato, našu školu, naš grad i Republiku Srpsku smo predstavile u najboljem svjetlu. Svojim saigračicama želim što brži oporavak i da nastavimo da nižemo usjehe. Željela bih, takođe, da čestitam i protivničkoj ekipi na odličnoj igri i domaćinima na pozivu i organizaciji koja je bila na vrhunskom nivou“, kazala je Ivana Pavlović, kapiten ekipe iz Vlasenice.

Foto: Dalibor Vidović, ustupljena fotografija


Osim  Vlaseničanki, na ovom takmičenju Republiku Srpsku je predstavljala i muška košarkaška ekipa iz Nevesinja.


„Košarkašicama Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ u Vlasenici čestitamo na ogromnom trudu i zalaganju za boje Republike Srpske i osvojenoj srebrnoj medalji. Košarkaši Srednjoškolskog centra  "Aleksa Šantić"  u Nevesinju su četvrtoplasirani, nakon što su u borbi za medalju izgubili od školaraca iz Crne Gore. Veliku zahvalnost dugujemo njihovim profesorima Daliboru Vidoviću i  Bojanu Grahovcu i vođi delegacije Neđi Macanoviću, koji su se danonoćno brinuli o svakom članu ekipe, dajući maksimalnu energiju da se kući vratimo sa medaljom“, kazala je Gorica Bilak Moconja vsss za školski sport i međunarodnu saradnju  u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, koje je i finansiralo  odlazak delegacije Srpske na ovo prvenstvo, i republički koordinator Malih olimpijskih igara Republike Srpske.

Evropske vicešampionke, košarkašice SŠC "Milorad Vlačić" Vlasenica Foto: Dalibor Vidović, ustupljena fotografija


Organizatori Evropskog prvenstva u košarci za srednjoškolce do 18 godina, koje je od 11. Do 17. Juna 2023. Godine održano u Skoplju, su Evropska federacija školskog sporta i Savez za školski sport Sjeverne Makedonije. Ovo je prvo učešće Republike Srpske, koja se prošle godine priključila Evropskoj federaciji školskog sporta, na ovom takmičenju. 

Evropske vicešampionke, košarkašice SŠC "Milorad Vlačić" Vlasenica Foto: Dalibor Vidović, ustupljena fotografija

Ekipu srebrnih čine: Ivana Pavlović, Milica Deurić, Aleksandra Lazić,  Helena Stevanović, Marina Sekulić, Sara Lazarević,  Anđela Pepić,  Ana Sokić, Anastasija Lazić, Aleksandra Milinković i Marija Pantelić, sa strategom Daliborom Vidovićem.

 

Iz bolnice su čekali vijesti iz finala: Anastasija Lazić i Dalibor Vidović Foto: Dalibor Vidović, ustupljena fotografija

Tener vlaseničkih košarkašica Dalibor Vidović Foto: Dalibor Vidović, ustupljena fotografija

Foto: Dalibor Vidović, ustupljena fotografija

Foto: Dalibor Vidović, ustupljena fotografija