XS
SM
MD
LG

Mesiju Zlatna lopta

Lionel Mesi

 

 Argentinac Lionel Mesi, igrač Intera iz Majamija, osmi put (2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021, 2023) osvojio je “Zlatnu loptu”, nagradu za najboljeg fudbalera sveta (za 2022/23), koju dodeljuje “Frans fudbal”. Kristijano Ronaldo je ostao na pet trofeja.

Bio je MVP turnira s učinkom od sedam pogodaka i tri asistencije.

Sa PSŽ-om je osvojio Ligu 1, a u 41 klupskom nastupu u svim takmičenjima imao je 21 gol i 20 asistencija.

Pre ceremonije dodele Leo se na crvenom tepihu sreo sa najboljim teniserom sveta Novakom Đokovićem, srdačno su se izgrlili.

Mesi je u sezoni 2022/2023 predvodio Argentinu do istorijske titule na Mondijalu u Kataru.

Pobedio je ispred Erlinga Halanda iz Mančester sitija i Kilijana Mbapea iz PSŽ-a.

Trofej mu je predao čuveni Englez Dejvid Bekam, vlasnik Intera, koji ga je i doveo u Majami.

U ženskoj konkurenciji najbolja je fudbalerka Barselone Aitana Bonmati, kojoj je nagradu predao Novak Đoković.

Golman Aston Vile i reprezentacije Argentine Emilijano Martinez osvojio je nagradu "Lav Jašin" za najboljeg čuvara mreže.

Nagrada "Gerd Miler" za najboljeg strelca pripala je Halandu, koji je prošle sezone na 53 meča u svim takmičenjima za Mančester siti postigao 52 pogotka i vodio tim do triple krune - Liga šampiona, Premijer liga i FA kup.

Fudbaler Real Madrida Džud Belingem osvojio je "Kopa trofej", nagradu namenjenu najboljem mladom fudbaleru, odnosno igraču do 21 godine.

Nagradu "Sokrates" za humanitarni rad dobio je njegov klupski kolega Vinisijus, za rad njegove fondacije koja pomaže siromašnoj brazilskoj deci.