XS
SM
MD
LG

Nova epizoda ulcinjskog druženja
facebook sharing button
twitter sharing button
Kad je prošle godine grupa sportskih i fudbalskih zaljubljenika iz Ulcinja, na čelu sa neumornim Pavlom Pepđonovićem došla na ideju da uz promociju knjige „ Ivan Gudelj- Hajdučka priča“ i dokumentarnog filma „Ivanova igra“ pozove veliki broj poznatih fudbalskih imena sa prostora nekada zajedničke države, niko nije mogao da pretpostavi da će ova sportska priča poprimiti veličanstvrne razmere. Zaista je bilo predivno u Ulcinju tih lepih jesenjih novembarskih dana.

Spektakl je počeo predstavljanjem gostiju na bini postavljenoj u Pristanu uz prisustvo velikog broja Ulcinjana i gostiju. Usledila su prisećanja, proradile emocije kada se predstavio Mirsad Fazlagić, kapiten vicešampioske reprezentacije Jugoslavije iz Italije 1968. Izlazak na binu Ivice Šurjaka, Envera Hadžiabdića i Stanislava Karasija podsetio je prvo na Karasijev gol Grcima na stadionu “Karaiskaki“ u poslednjim trenucima utakmice, a potom i trijumf golom Katalinskog u „majstorici“ protiv Španije i plasman na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 1974.

Slično je bilo i kada su se Ulcinjanima pretstavili Faruk Hadibegić i Mehmed Baždarević... učesnici Mundija u Italiji 1990. i osvajači petog mesta na svetu. Pojavljivanje velikog broja i ostalih poznatih asova: Šestića, Dimitrovskog, Cukera, Bursaća, Prekazija, ŠećerbegovićaPašića, Jerolimova, Kanatlarovskog, Ferhatovića, Miročevića ... evociralo je uspomene na klupske uspehe Hajduka, Crvene Zvezde, Partizana, Dinama, Sarajeva, Željezničara, Slobode, Vardara, Budućnosti…

Bila su to četiri dana druženja za nezaborav, a Ulcinjani su za sve što su uradili zaslužili čistu desetku. Na početku smo istakli da je Pavle Pajo Pepđonović, istaknuti ulcinjski privrednik, nekadašnji košarkaš i sportski radnik bio glavni inicijator svega lepog što se dešavalo u Ulcinju. Ovaj skromni entuzijasta ne krije oduševljenje što će istorijski i turistički grad krajem meseca, tačnije od 25. do 29. novembra ponovo biti sportski centar regiona.

Da, ja jesam bio zagovornik i inicijator, ali sam samo jedan od organizatora prošlogodišnjeg okupljanja. Osim mene ovu sportsku manifestaciju su samoinicijativno podržali gotovo svi Ulcinjani, kompletne porodice, privrednici, hotelijeri, ugostitelji, privatna i javna preduzeća, verske zajednice, lokalni sporski klubovi, ribari, taksisti… Sve je to bio dodatni izvor mog entuzijazma i pozitivne energije koja daje inspiraciju za sve nas da istrajemo, budemo na najvišem nivou i napravimo ovogodišnje sportsko okupljanje i druženje bolje nego što je bilo ono održano lani - govori Pepđonović.

Organizatori ovogodišnje „fešte“ su se potrudili da pozovu sve goste koji su bili prošlogogodišnji učesnici. Za razliku od prošle godine Pepđenović je odlučio da se ovogodišnji mundijal prijateljstva proširi sa novim zvučnim fudbalskim imenima, ali i drugim vrhunskim sportistima eks Jugoslavije.

Već su svoj dolazak potvrdili Davor Jozić, Mili Hadžiabdić, Nikola Nikić, Vujadin Stanojković, Blaž Slišković, Dragi Setionov, Stjepan Deverić... Uz selektora Hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivicu Tucaka tu će biti i vaterpolisti Veselin Đuho i Deni Lušić, kao i bokserske legende Ante Josipović i Mirko Puzović. Gosti će biti i rvač Šaban Trstena, rukometaš Jasmin Mrkonja. Posebna čast će nam biti da ugostimo i najbolju rukometašicu sveta, Svetlanu Cecu Kitić, košarkaše Žarka Paspalja i Zorana Moku Slavnića… Spiskovi još nisu zaključeni i očekujemo potvrdu dolaska još nekoliko značajnih imena koji su proneli slavu nekada zajedničke države. Svakako da nismo zaboravili ni međunarodne i savezne fudbalske sudije iz druge polovine prošlog veka, pa će nekolicina uzeti učešće na ovoj sportskoj smotri - ističe Pepđonović.

Koliko je prošlogodišnje okupljanje sporskih i fudbalskih legendi dobilo odjeka govori podatak da je interesovanje za dolazak u Ulcinj uveliko povećano. Osim fudbalskih veterana i zaslužnih sportista, posebno se to odnosi na medije iz celog regiona.

Svakako da će nam posebno zadovoljstvo biti i da ugostimo veliki broj štampanih i elektronskih medija. Svoje učešće su nam potvrdili urednici i novinari beogradskog Sporskog žurnala, zagrebačkog Večernjeg i Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije, TV Makedonije, Radio Sport Skoplje, SOS kanal, Riječka TV, TV Arena, TV Hajat, Nova tv, Dnevni Avaz, Vijesti, Dan, veliki broj sportskih portala…Mediji će svakako na najbolji način poslati snažne poruke zajedništva i prijateljstva, ljubavi i gostoprimstva. Smatramo da će ovaj divan događaj biti afirmisan na najbolji način. Sve kada se sabere možemo slobodno reći da je Ulcinj popuno spreman da napravi novi spektakl koji će ostati upisan zlatnim slovima u istoriji i večnosti sportskog Ulcinja i Crne Gore – zakljušio je idejni tvorac „Mundijala prijateljstva“ Pavle Pepđonović.

PROMOCIJA FILMA, MONOGRAFIJE I REVIJALNA UTAKMICA

Prvog dana „Mundijala prijateljstva“ planirano je predstavljanje učesnika i gostiju, potom će uslediti svečana večera u jednom od eminentnih ulcinjskih restorana. Drugog dana na programu je promocija filma o prošlogodišnjem okupljanu „Ivanovoj ulcinjskoj igri“ autora Milutina Grgura, a biće promovisana i monografija o prošlogodišnjim dešavanjima autora sportskog publiciste i novinara Zorana Poleksića. Poslednjeg dana Mundijala će se odigrati revijalna utakmica fudbalskih legendi.