XS
SM
MD
LG

Ivan Golac: Mučna utakmica protiv TSC
Иван Голац, легендарни фудбалер Партизана, о дебаклу бившег клуба у дуелу са ТСЦ-ом

 
facebook sharing button
twitter sharing button
viber sharing button
whatsapp sharing button

У времену каквом живимо најбоље пролазе који ћуте и чувају  неутралност, без жеље да се замерају и изнесу лични став. Међутим, постоје и људи без „длаке на језику” попут Ивана Голца.

Легендарни фудбалер и бивши тренер Партизана у Хумској је провео десет година, затим постао први инострани играч у Енглеској. Носио је дрес Саутемптона, Борнмута, Манчестер ситија и Портсмута, претходно уписао утакмицу у репрезентацији Југославије.

Иван Голац је говорио о дебаклу Парног ваљака од ТСЦ-а (0:4) у прошлом колу Супер лиге.

- Не пратим много српски фудбал, јер смо за озбиљне ствари далеко до Плутона, па и даље... Партизан је направио серију победа, нисам много гледао, али занимала ме је утакмица против ТСЦ-а, због тога што је то као дерби. Оно што је Партизан показао против ТСЦ-а, била је застрашујућа немоћ и тактичка дезорганизација. Тим из Бачке Тополе је одиграо баш онако како би требало против црно-белих. Раширили су Партизан, лопте ишле на бокове. Задња линија спора, а изашла на центар?! Резултат 0:4 је супер, можемо га ставити у категорију врло повољних ха, ха... Мучна утакмица, коју би требало што пре заборавити.

Парни ваљак је у дуелу са вицепрваком Србије за пола сата примио три гола после ударца из угла, један директно из корнера.

Нешто што се догађа једном у „сто година” је да примите три гола у кратом временском периоду. Тад се показује неискуство, јер код корнера увек обезбеђујете стативе. То је као абецеда и не можеш да читаш, ако не знаш слова. Међутим, више волим да изгубим једну утакмицу са 0:4, него четири са 0:1. Али, како су се ствари издешавале, Партизан и да је имао 22 играча тешко би парирао ТСЦ-у.

Црно-бели су прошле сезоне окончали шампионат на четвртом месту, што је најгори пласман од распада СФРЈ. Ипак, адути Игора Дуљаја су изненадили у текућој шампионској трци, с обзиром на то да су после 16. кола на првом месту.

Све је наговештавало нову катастрофу и почетак сезоне је био такав. Прошли смо оне несретнике (Сабах) више случајно, него знањем и умећем, а онда су стигли Данци. У фудбалу кад играте добро и губите, имате шансу за позитиван резултат. А, кад играте лоше и побеђујете ви сте у обмани и мислите да то иде како треба, а последице су иза ћошка. Тако је и било у квалификацијама. Партизан је, затим, почео да побеђује у првенству, а Звезда је била неубедљива. Међутим, у нашиј лиги немамо квалитетну екипу за коју можемо да кажемо да ће нас достојно репрезентовати.

Наши клубови се нису прославили на европској сцени ове сезоне и у 22 меча су забележили победу, два ремија и чак 19 пораза.

Пре почетка европских такмичења сам рекао да ако наши клубови освоје бод, сматраћу успехом ха, ха... Само је Партизан победио тим из Азербејџана, то би некада било - 10:0! Сами себи изгледамо смешно, никада нисмо имали изузетне резултате због губитничког вођења и ништа се деценијама није променило.

Некад су у европским куповима наши клубови, па и репрезентација, били страх и трепет за ривале. Међутим, квалитет је данас на много слабијем нивоу.

Дуго сам размишљао и анализирао: ми смо у фудбалу губитничка нација и то је највећи проблем. Увек су такви водили селекције и клубове. Тако и Партизан у осам мојих година, а да смо имали квалитетнију управу направили бисмо велике резултате. Деценијама потврђујемо да смо у фудбалу губитничка нација. Ништа озбиљно нисмо постигли, осим Партизана 1966. године и Звезде 1991.

Црно-бели шест година нису били шампиони, мењали су се многи играчи и тренери, али руководство је остало скоро непромењено.

- Они (чланови управе) су најважнији део клуба! Историја почиње од њих, шта смо ми који смо одиграли стотине утакмица и освајали трофеје?! А, нису ни у свом сокаку могли да буду запажени.

Осврнуо се и на играчки кадар.

- Партизану су потребна појачања и верујем на зиму довешће једног или двојицу играча, јер су неопходни. Међутим, на лето је дошло 11 новајлија, што је било превише. Нису то фудбалери бољи од наше деце, а много коштају.

ЗАБЛУДЕ, ОБМАНЕ И ЛАЖИ

Репрезентација Србије је изборила пласман на европско првенство, након 24 године.

- Кога смо победили у групи? О чему причамо... Мађари су нас два пута поразили, с Бугарима смо се извукли. Живимо у заблудама, обманама и лажима и дивимо се како смо успешни. Дивно је отићи на велико такмичење, али је важно и како смо отишли и како ћемо да репрезентујемо државу.

БЕЗ ПОРЕЂЕЊА ХАЈДУКА И ТСЦ-А

Голац је био део тима, који је 1976. године поражен од сплитског Хајдука са 1:6, што је до данас најубедљивији пораз црно-белих у Хумској.

- То не може да се пореди са Партизановим поразом од ТСЦ-а. Оно је била светска лига и клубови, а данас Мики Маус! То је као данас кад би играо вртић против сениора. Хајдук је у то време био један од најбољих екипа у Југославији и Европи, ми смо и поред пораза успели да освојимо титулу. Сезону касније смо победили Динамо са 5:0 и пораз од Хајдука није могао да остави било какав траг, јер смо били индивидуално стабилни и јаки. Не, не може никако то да се пореди...


Vojvodina 1 : 2 Crvena zvezda
Železničar 2 : 1 Napredak
Radnik 1 : 1 Mladost (L)
IMT 0 : 1 Spartak ŽK
Javor Matis 4 : 0 Voždovac
Radnički 1923 0 : 4 Novi Pazar
Radnički (N) 0 : 2 Čukarički
Partizan 0 : 4 TSC
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Partizan 16 14 1 1 43
2 Crvena zvezda 16 12 1 3 37
3 TSC 16 8 6 2 30
4 Čukarički 16 6 5 5 23
5 Novi Pazar 16 7 2 7 23
6 Vojvodina 16 6 4 6 22
7 Mladost (L) 16 6 4 6 22
8 Spartak ŽK 16 7 1 8 22
9 Javor Matis 16 6 3 7 21
10 Radnički 1923 16 7 0 9 21
11 Voždovac 16 5 6 5 21
12 Napredak 16 5 3 8 18
13 IMT 16 4 3 9 15
14 Železničar 16 4 3 9 15
15 Radnički (N) 16 3 5 8 14
16 Radnik 16 1 7 8 10