XS
SM
MD
LG

Na Evropsko iz Banja Luke?

Rajko Papović

Sportski žurnal je pokrenuo zanimljivu inicijativu i probudio ideju iz 2008. godine da reprezentacije Republike Srpske i Srbije odigraju revijalni humanitarni susret na Gradskom stadionu u Banjaluci kojim bi najmlađa i najzapadnija srpska zemlja i armija navijača ispratili Orlove na Evropsko prvenstvo u Nemačku narednog leta.

Takođe, Žurnal je predložio da se sav prihod sa ove utakmice usmeri u izgradnju Nacionalnog stadiona Republike Srpske čiji projekat je najavio predsednik Milorad Dodik na „Danu fudbala Republike Srpske” u Banskom dvoru, marta 2022. godine. Fudbalski praznik na koji Republika Srpska čeka više od deceniju ipo imao bi istorijski značaj za fudbal „zemlje dva entiteta i tri naroda”, ali i poslao poruku u svet da fudbal nema granice i da njegovo viteštvo i plemenitost, ljubav koju gaji, dosežu tamo gde niko na ovom svetu ne može da stigne.

Inicijativa Žurnala za buđenje ideje o utakmici Republika Srpska – Srbija u Banjaluci naišla je na opštu podršku i odobravanje sportske javnosti sa obe strane reke Drine. Preovlađuje razmišljanje da Republika Srpska ima pravo na odigravanje prijateljskih i humanitarnih mečeva kao što to mogu Katalonija, Andaluzija, Kanarska ostrva, nepriznati turski deo Kipra… Te beneficije su, nekada, imale i nepostojeća Herceg-Bosna, odnosno samoproglašeni i nepriznati Fudbalski savez BiH čija komponenta je bio samo jedan od tri konstitutivna naroda u „Dejtonskoj zemlji”.

– Sport u Republici Srpskoj, njegova organizacija i delovanje, po Dejtonskom mirovnom sporazumu je isključivo u nadležnosti Republike Srpske. Isto kao što je obrazovanje, zdravstvo, kultura i druge društvene delatnosti potpuno su samostalne i nezavisne u svom organizovanju na teritoriji Republike Srpske. Sportski savezi Republike Srpske, kao i sistemi takmičenja na nivou Republike ostali su autonomni i sačuvali su svoju održivu samostalnost - istakao je Rajko Papović, nekadašnji ministar sporta Republike Srpske, a danas savetnik u kabinetu predsednika Milorada Dodika.

Još kao ministar Papović je odmah po okončanju rata prisustvovao u delegaciji Republike Srpske sastancima u UEFA i FIFA oko fudbalskog uređenja u BiH.

– Određeni broj naših saveza su punopravni članovi međunarodnih sportskih federacija i kao takvi samostalno nastupaju kao Republika Srpska na međunarodnim zvaničnim takmičenjima. Sportski savezi koji nisu međunarodno priznati i ne mogu čak da nastupaju samostalno na prijateljskim mečevima morali bi pokrenuti reviziju priznanja kod međunarodnih asocijacija i federacija – dodao je Papović.

On je upoznat sa činjenicom da se utakmica Republika Srpska – Srbija zagovara već 15 godina, ali da još uvek nije dobila „zeleno” svetlo.

– Apsurd je, i ne postoji bilo kakvo uporište, da se Fudbalskom savezu Republike Srpske zabranjuje odigravanje prijateljske utakmice sa nekim od Saveza iz okruženja, konkretno sa FS Srbije. Nadam se da će UEFA i FIFA kao evropska i svetska kuća fudbala pravilno ceniti naš zahtev, te doprinoseći afirmaciji i razvoju fudbalskog sporta dozvoliti Fudbalskom savezu Republike Srpske da može da organizuje prijateljske utakmice Republike Srpske sa savezima zemalja okruženja i šire, isključivo u interesu sporta i razvoja fudbalske igre – rekao je na kraju Rajko Papović, savetnik u kabinetu Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske.

PODRŽAVAM INICIJATIVU ŽURNALA

Rajku Papoviću se svidela inicijativa Sportskog žurnala o pokretanju priče za odigravanje revijalne humanitarne utakmice Republika Srpska – Srbija.

– Sportski žurnal je jedan od uporišta sporta Republike Srpske kao dnevni list kuće „Politika” koja je najmerodavniji svedok viševokovnih zbivanja na ovim našim turbulentnim prostorima. Podržavam ovu ideju sa željom da se ona i realizuje, a nema sumnje da postoje sva uporišta na osnovu kojih Fudbalski savez Republike Srpske može da dobije dozvolu za jednu ovakvu utakmicu koja bi fudbalu donela dodatnu, posebnu dimenziju – istakao je Papović.