XS
SM
MD
LG

Humanitarnom trkom za Magdalenu Vlaški završen program obilježavanja 40. godišnjice ZOI na Jahorini

Olimpijski centar Jahorina, simbolično je zatvorio program obilježavanja četiri decenije od Olimpijade, humanitarnom ski trkom, a prikupljena sredstva od kotizacija donirana su  za liječenje Magdalene Vlaški iz Trnova.

Ova posebna manifestacija održana je u subotu, 17. februara na stazi Poljice.

Tim povodom prisutnima su se obratili direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić i otac djevojčice Nemanja Vlaški.

Dejan Ljevnaić je istakao da je Jahorina planina na kojoj su jedinstvo i solidarnost oduvijek univerzalni jezici.

„Želim se zahvaliti svima koji će učešćem u ovoj trci doprineli ovom humanitarnom naporu. Vaša podrška će značiti mnogo porodici Vlaški, a posebno Magdaleni koja je deo naše zajednice. Ona je i takmičarka Jahorina Ultra trejl  i s ponosom možemo reći da je sada deo Jahorina tima. Njen otac, Nemanja Vlaški, koji je danas tu sa nama je takođe jedan od dugogodišnjih takmičara Jahorina Ultra trejla. Trudimo se i radimo na promociji zdravih životnih vrednosti, sporta i prirode kako leti, tako i zimi.

Magdaleni želimo uspešno lečenje i brz oporavak, i s nestrpljenjem iščekujemo da se što prije pridruži svojim vršnjacima na Jahorini. Ova trka je samo jedan korak u nizu humanitarnih akcija koje planiramo organizovati, jer smo svesni koliko je važno pokazati slogu i humanost u teškim trenucima.

Za one koji danas ne učestvuju u trci, imamo posebnu ponudu u našem suvenir šopu – kupovinom majica brendiranih povodom 40. godišnjice ZOI , možete doprineti ovom humanom cilju. Sav prihod od kotizacija i prodaje majica biće preusmeren za Magdalenino lečenje“ – rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina.

Ljevnaić je govorio i o uspjehu zimske sezone na Jahorini.

„Danas je 84. dan sezone, a ova trka je još jedan izuzetan događaj koji nas podseća na važnost zajedništva i solidarnosti. Od otvaranja skijališta 26. novembra, ugostili smo preko 190.000 gostiju, koji su ostvarili oko 1.600.000 prolaza, što svedoči o poverenju koje nam posetioci pružaju čak i u situacijama kada prirodni sneg nije obilan. U toku je najposećeniji period u sezonu, na našim stazama gotovo svaki dan skija preko 7.000 skijaša.

Želim da pohvalim sve radnike Olimpijskog centra Jahorina jer su uloženi ogromni napori kako bi skijanje na Jahorini bilo moguće. Svaki četvrti ski centar u Evropi je zatvoren zbog nedostatka uslova a u regionu većina nikada nije ni krenula sa radom ili su morali zaustavljati skijanje a mi zahvaljujući sistemu osnažavanja radimo već 84 dana u kontinuitetu“ – rekao je on.

Nemanja Vlaški, otac Magdalene Vlaški izrazio je svoju zahvalnost Olimpijskom centru Jahorina i svim učesnicima trke.

„ Olimpijski centar Jahorina pruža kontinuiranu podršku našoj porodici u procesu liječenja naše Magdalene. Ovo je jedinstvena prilika da se zahvalim i svim ljudima koji su uz nas sve vrijeme, svima onima koji su pomagali i još uvijek pomažu u Magdaleninom liječenju. Ona se trenutno nalazi u Nišu na rehabilitaciji i trenutno nije pokretna. S obzirom na to da smo iscrpili sve standardne metode liječenja u Srbiji i regionu, očekujemo nastavak liječenja u Turskoj. Nadamo se da ćemo uskoro otputovati u Istanbul, te je ova vrsta podrške od neizmjernog značaja za moju porodicu. Hvala svim još jednom i puno sreće na stazi!“ rekao je Vlaški.

Učešće u trci uzeo je veliki broj onih koji dijele ljubav prema skijanju i altruizmu. Pored odraslih na stazi su se našli i najmlađi skijaši. Prikupljeno je iznos od 7.160 KM.

Olimpijski centar Jahorina je za najbolje takmičare pripremio i vrijedne nagrade.

Najuspješniji  bio je  Dejan Lučić, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Strahinja Đokanović, odnosno Jovan Kličkov.

Pored skijanja u humanitarnu svrhu, obezbijeđene su i poklon majice sa simbolima u čast 40-godišnjice Olimpijade za sve učesnike, kao znak zahvalnosti za podršku.

Prije humanitarne trke, održana je i  Dječija olimpijada za najmlađe ljubitelje zime i skijanja.

Podsjećanja radi, Olimpijski centar Jahorina u mjesecu februaru proslavio je 40. godišnjicu ZOI u Sarajevo. Svi gosti ove planine imali su priliku uživati u bogatom zabavnom, umjetničkom i sportskom programu.

 Otvaranjem samostalne izložbe Aleksandre Kokotović povodom 40 godina od olimpijade u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu, započelo je obilježavanje ovog važnog jubileja.

Jedan od vrhunaca ovog jubileja je Olimpijska izložba smještena u polazu gondole "Poljice". Ova izložba, otvorena je 8.2. Olimpijski centar Jahorina za njenu realizaciju posebnu zahvalnost duguje  Đorđu Kardum, koji je za nju ustupio svoje eksponate. Njegova 15-godišnja strastvena kolekcija sadrži unikatne  rekvizite i skijaška odijela iz vremena olimpijade.  Pored njega, Toma Lopatić, bivši olimpijac, te Emirov muzej koji se nalazi Jahorini, pružili su značajnu podršku ustupanjem svojih antikviteta . U donaciji su učestvovali  i zaposleni OC Jahorina,  jedni od njih su i  porodica Stevanović, zahvaljujući Slađani  u postavku je uvrštena autentična baklja, a najstariju mapu Jahorine posjetioci  će moći pogledati zahvaljujući Srđanu. Postavku brižno nadgleda kustos  Marija Nišić, art menadžer Olimpijskog centra Jahorina.

U sklopu obilježavanja jubileja održana je sada već tradicionalna trka slaloma, pod nazivom DiplomatSKi, u organizaciji Ambasade Republike Slovenije i Olimpijskog centra Jahorina.

Vučko je u proslavi svog rođendana posebno uživao, učestvovao je na paradi ratraka, družio se sa skijašima i dijelio unikatne poklone. Žurka 80ih upotpunila je doživljaj i oživjela jedno prošlo vrijeme.

„Jahorina ove zime proslavlja svoj veliki jubilej, 40. godina njegovanja sportskog duha, ljubavi i tolerancije. Te 1984. Jugoslavija je bila centar sportskog života, a Jahorina je zauzela svoje mjesto na pijedestalu  dešavanja. Godina Olimpijade je donijela prosperitet na ove prostore, a Jahorinu učinila istorijski besmrtnom.  Danas, 40 godina kasnije Jahorina je potpuno moderno i opremljeno skijalište, koje posećuju turisti iz svih dijelova svijeta. Zbog svoje impozantne istorije, ona je prije svega planina svih naroda nekadašnje Republike, onaj komad zemlje koji svi doživljavaju kao svoj. Na ovoj planini duh olimpizma i njegove temeljne vrijednosti su način života svakog zaposlenog Olimpijskog centra.“ – rekli su iz Olimpijskog centra Jahorina.

Ostali fotosi: