XS
SM
MD
LG

BiH Porazila Kipar

 

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je selekciju Kipra u prvoj utakmici kvalifikacija za EuroBasket 2025. godine.

Zmajevi su slavili rezultatom 99:66 i tako na idealan način otvorili kvalifikacije i najavili meč drugog kola sa Francuskom. 

Kiprani su bolje ušli u meč i otvorili ga serijom 11:2, nakon čega slijedi period bolje igre Zmajeva koji postepeno smanjuju zaostatak, a do prvog vodstva dolaze tri minute prije kraja prve četvrtine kada je Atić ukrao loptu, a Aleksandar Lazić zakucao za 22:20. 

Bosnu i Hercegovinu je u prvoj četvrtini održavao Džanan Musa koji je postigao čak 14 od ukupno 28 poena Zmajeva, da bi se u drugoj dionici uključili i ostali košarkaši. 

Zmajevi su, kako je četvrtina odmicala, igrali sve bolje, konstantno su povećavali prednost, a najveću razliku napravili su u finišu prvog poluvremena kada su serijom odličnih poteza u defanzivi i ofanzivi došli do prednosti od 16 poena razlike (35:51). Kiprani su uspjeli preko Konstantinosa Simitzisa smanjiti na 38:51 što je bio i konačan rezultat prvog poluvremenu.

Slijedom svega što smo vidjeli u prvom dijelu, za očekivati je bilo da će Zmajevi bez problema nastaviti u istom ritmu i održavati stečenu prednost.

Drugo poluvrijeme otvoreno je sjajnom trojkom Edina Atića što je bila sjajna uvertira za nastavak utakmice. Kiprani su u nekoliko navrata smanjili prednost na minus 10, ali Zmajevi su uvijek kvalitetno reagovali i vraćali ubjedljivu prednost koja je na kraju treće dionice iznosila velikih 19 poena (58:77). 

U posljednjoj četvrtini bh. košarkaši su bez problema odrađivali posao, uspijevali i povećavati prednost te na kraju slaviti pobjedu sa čak 33 poena razlike (66:99).