XS
SM
MD
LG

Smanjenje seniorske i povećanje juniorske lige

Danas u Sarajevu održana Redovna Generalna skupština Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. 

Najvažnija odluka jučerašnjeg zasjedanja je da će iz Premijer lige Bosne i Hercegovine od sezone 2025/26 brojati deset klubova. Dajle u sezoni pred nama iz bh fudbalske elite će ispasti četiri kluba, pa će umjesto sadašnjih 12 za godinu dana ona brojati 10 ekipa.

Ovu odluku, ali i sve ostale, a  pored dakle smanjena  Premijer lige dogovoreno je da se smanje i pionirske i kadetske,a da od ove sezone Premijer liga juniora broji umjesto 14 dva više, dakle 16.

Govoreči na Generalnoj skupštini predsjednik Vico Zeljković je istakoa:

Generalne skupštine FS BiH, je mjesto na kojem pokazujemo rezultate našeg prošlogodišnjeg rada i aktivnosti koje nas očekuju u narednom periodu. Želim istaći kompaktnost svih struktura FS BiH koji rade u interesu fudbala u BiH. Naša primarna zadaća jeste da stvorimo ambijent za razvoj mladih igrača i promovišemo istinske vrijednosti koje fudbal pruža u svojoj univerzalnosti. Vrijednosti koje promovišeFS BiH su jedinstvo, ponos, jednakost, socijalna inkluzija, a naša ideja je pretočena u dokument pod nazivom Strategiju razvoja NS/FS BiH u periodu 2022-2026, naglasio je Zeljković, te dodao:

-Zajedno koračamo stazama prosperiteta za bolje sutra BiH fudbala. FS BiH ima jasan put sa markiranim pravcima kretanja ka FIFA i UEFA kao strateškim partnerima, jer oni našu kuću prepoznaju kao jednu od bitnih tačaka na fudbalskoj mapi Evrope i svijeta. U izradi je potpuno nova strategije razvoja ženskog fudbala, bitnom podlogom za razvoju bitnog segmenta fudbala u BiH.

Posebno se Zeljković  osvrnuo i na infrastrukturne projekte:

„Unaprjeđenje infrastrukture na fudbalskim stadionima je latentni izazov i za veće saveze nego što je naš. Nešto što nam je do juče bilo nedodirljivo i predaleko, uz neupitnu podršku FIFA i UEFA postaje naša realnost. U Bosni i Hercegovini danas postoje najmoderniji tereni na stadionima fudbalskih klubova: Borac, Velež, Sarajevo, Sloboda i Tuzla siti. Time su omogućeni uslovi za odigravanje utakmica na visokom nivou za sve klupske selekcije. U fazi samog završetka radova su i dva terena sa hibridnom podlogom, na stadionima u Širokom Brijegu i Doboju.“

Vico Zeljković je nastupima reprezentativnih selekcija rekao:

„Naše reprezentativne selekcija su predstavljale BiH širom Evrope i svijeta. Ženska A reprezentacija BiH je napravila veliki iskorak u UEFA Ligi nacija promocijom cijele plejade mladih igračica. Ostale su uskraćene za jedan korak, nisu uspjele proći reprezentaciju Švedske u baražu, jednu od pet najboljih ženskih reprezentacija u svijetu. Muška A reprezentacija BiH je odigrala polufinale baraža za UEFA Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024 protiv odgovarajuće selekcije Ukrajine. Nažalost, nismo uspjeli dohvatiti željeni cilj, plasman na EVRO 2024. Podmlađivanje najjače selekcije BiH je krenulo sa završetkom baraza i odvijaće se sukcesivno, tokom narednog perioda kroz takmičenje u UEFA Ligi nacija. Naša dobra organizacija UEFA Evropskog prvenstva za žene (U-17) nije ostala neprimijećena u krugovima koji odlučuju o budućnosti evropskog fudbala, tako da nam je UEFA utisnula novi pečat na aplikaciju za ženski EURO u BiH za 2026. godinu, zaključio je Zeljković.