XS
SM
MD
LG

Barbarezovi „Zmajevi“ tri puta kljucnuti u gnijezdu „Svraka“

Detalj sa meča u Njukaslu FOTO: Oslobođenje

Jednoentitetska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras na stadionu „Sent Džejms park“ u Njukaslu od učesnika Evropskog prvenstva Engleske rezultatom 0:3, iako u prvih 45 minuta nije bilo pogodaka. U prvom dijelu „Zmajevi“ su bili solidni na terenu uz ogroman posjed lopte domaćina, dok se u nastavku igrala „Viktorija“ pred golom gostiju.

Novi selektor Sergej Barbarez debitovao je na klupi „Zmajeva“ porazom, koji je na kraju pomalo i ubjedljiv, a na terenu je viđena jedna nova, znatno podmlađena selekcija u kojoj je bilo šest startera rođenih u dijaspori!

Prvi su zaprijetili Englezi u devetom minutu, Oli Votkins je sam izbio ispred Nikole Vasilja koji je odlično reagovao. U 28. minutu poslije kornera sa desne strane koji je izveo Trent Aleksander-Arnold stvorila se velika gužva iz koje je Ezri Konsa šutirao, a vasilj još jednom sjajno intervenisao. I treću odbranu zabilježio je golman „Zmajeva“ u 45+1. minutu kada je sa 15 metara šutirao Boven pravo u njega.

Na početku drugog dijela viđena je totalna ofanziva Engleza, lopta je uglavnom bila u i oko šesnaesterca „Zmajeva“ koji su se teško branili, gol je jednostavno „visio u vazduhu“. Šutirali su domaći iz svih pozicija i izveli čak sedam kornera u tom periodu.

U 57. minutu Benjamin Tahirović je vukao Ezrija Konsu u svom šesnaestercu poslije kornera sa desne strane, akcija je nastavljena, a onda su iz VAR seobe zvali norveškog sudiju Rohita Sagija koji je poslije pregleda snimka dosudio jedanaesterac, a u 60. minutu ga je izveo Kol Palmer. Šutirao je jako, prizemno u lijevi ugao, golman Vasilj ga je „pročitao“, čak i okrznuo loptu, ali udarac je toliko bio silovit i lopta je završila u mreži BiH – 1:0.

„Gordi Albion“ je udvostručio prednost u 85. minutu, akcija domaćina dugo je tekla oko šesnaesterca BiH, lopta je došla do Džeka Griliša na lijevu stranu koji je preciznim pasom prebacio na drugu stranu, a Aleksandre-Arnold je „uhvatio“ volej desnom nogom i pogodio suprotni donji desni ugao golmana Vasilja – 2:0. U 89. minutu Konor Galager je bio u kontranapadu, ali ga je zaustavio Nikola Vasilj. Poslije kornera pogodio je, iz gužve, i kapiten Hari Kejn – 3:0.

Engleska – Bosna i Hercegovina 3:0 (0:0)

Stadion: „Sent Džejms park“ u Njukaslu. Gledalaca: 52.305. Sudija: Rohit Sagi (Norveška). Strijelci: 1:0 Palmer (60 – penal), 2:0 Aleksandre-Arnold (85), 3:0 Kejn (89). Žuti karton: Gehi, Brajtvajt (Engleska), Tahirović, Gazibegović (Bosna i Hercegovina).

ENGLESKA: Pikford, Konsa, Dank (od 73. Gomez), Gehi (od 62. Brantvajt), Tripie (od 62. Varton), Aleksander-Arnold, Galaher, Boven, Palmer (od 61. Madison), Eze (od 62. Griliš), Votkins (od 61. Kejn). Selektor: Garet Sautgejt.

BOSNA I HERCEGOVINA: Vasilj, Katić, Bičakčić (od 73. Mujakić), Ahmedhodžić (od 82. muharemović), Radeljić (od 74. Hadžikadunić), Šarić (od 63. Huseinbašić), Tahirović, Gigović (od 82. Burnić), Gazibegović, Demirović (od 74. Tabaković), Hajradinović. Selektor: Sergej Barbarez.