XS
SM
MD
LG

Orlovi protiv Austrije

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće prvi pripremni duel za Evropsko prvenstvo protiv Austrije. Utakmica počinje u 20.45, a direktan prenos je na Prvom programu RTS-a. Na našem portalu pratite najvažnije detalje i analizu meča.

Srbija protiv Austrije u Beču - prva pripremna utakmica za Evro (RTS1, 20.45)Srbija protiv Austrije u Beču - prva pripremna utakmica za Evro (RTS1, 20.45)

Srbija protiv Austrije započinje pripreme za Evropsko prvenstvo. Utakmica će nagovestiti sistem igre na kontinentalnom šampionatu, a pobeda u meču biće motiv da se nagovesti željeni domet.

Večerašnji rivali su odigrali četiri meča, od toga su tri utakmice pripale Srbiji, a jedna Austriji. Poslednji duel odigran je oktobra 2017. godine u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i završen je trijumfom Austrije - 3:2.

Ovoga puta selekcije se sastaju kao učesnici kontinentalnog takmičenja i u prvoj proveri pokazaće igrače na koje će selektori Dragan Stojković i Ralf Ragnik u najvećoj meri računati.

U reprezentaciji Austrije igrači poput Marka Arnautovića i Marcela Sabicera su najopasniji po gol Srbije, međutim nisu samo oni u koje Ragnik ima bezuslovno poverenje. Defanzivac Bolonje Štefan Poš, vezista RB Lajpciga Kristof Baumgartner i Konrad Lajmer, koji je prošle godine upravo iz Lajpciga prešao u Bajern Minhen čine okosnicu tima Austrije.

Ragnikov presing i kontrola igre na sredini

Selekcija Austrije nema bogatu istoriju nastupa na prvenstvima Evrope, ali su poslednjih godina značajniji faktor u vrhu kontinentalnog fudbala. U susednu Nemačku idu sa ciljem da poboljšaju učinak u odnosu na prošli šampionat, kada su ispali u osmini finala.

S tim u vezi, pred Srbijom je disciplinovan protivnik koji neguje presing igru. Fudbalska filozofija selektora Ragnika je presing preko celog terena i kontrola igre koja dolazi iz zadnje linije. Time se oslobađa prostor u veznom redu i samim tim dolazi do primoravanja protivnika da se brani unutar svog šesnaesterca. Neminovnost u takvoj igri je primljen gol.

Jedini adekvatan način da se jedan tim odbrani od visokog presinga jeste da napadne protivnika. Međutim, u tom jednostavnom nadmudrivanju bilo kakva greška, na bilo kom delu terena može skupo koštati.

Podrška s tribina, vetar u leđa pred put u Stokholm

Tribine na "Ernst Hapel" stadionu u Beču biće popunjene u velikom broju od navijača Srbije. Što će izabranicima selektora Stojkovića verovatno mnogo značiti. Ipak, fokus će biti na igri, jer je bitno ne samo uvoditi u igrače u turnirsku formu, već i tim.

Posle duela protiv Austrije, Srbija će igrati na oproštaju Zlatana Ibrahimovića od dresa Švedske u Stokholmu 8. juna. I to će biti ujedno i poslednja provera pred nastup na šampionatu Evrope.

Nepoznanica, nekoliko sati pre početka meča, u timu Srbije je formacija i broj napadača s kojima će Stojković igrati. Sistem igre, barem prema dosadašnjim pristupima, sigurno će biti napadački.

Utakmica je pripremnog karaktera, duel nosi prefiks prijateljski, ali rezultat neće biti u drugom planu. On će pokazati put timovima, biće utoliko značajniji, jer se radi o ujednačenim ekipama, sličnog kvaliteta.

Srbija će, podsetimo, igrati u grupi C na šampionatu Evrope protiv Slovenije, Danske i Engleske, a Austrija je u grupi D i igraće protiv Francuske, Holandije i Poljske.

Utakmica počinje u 20.45, a direktan prenos je na Prvom programu RTS-a. Na našem portalu pratite najvažnije detalje i analizu meča.

Tehnički detalji meča

Arbitri utakmice su iz Portugalije. Glavni sudija meča biće Antonio Nobre, a pomagaće mu sunarodnici Paulo Bras i Tijago Kosta. Četvrti sudija je Andre Narciso. U VAR sobi biće Hugo Migel, a njegov pomoćnik je Elder Maleširo.

Stadion "Ernst Hapel" u Beču - kapacitet 50.865 mesta. Do 1992. zvao se "Prater" stadion. Najveći je austrijski stadion i istorijski spomenik, otvoren je 1931. godine. Za potrebe šampionata Evrope 2008. godine zdanje je renovirano, a tokom takmičenja igralo se sedam utakmica, uključujući i finale između Španije i Nemačke.