XS
SM
MD
LG

Dragan Banjac: Nema stajanja, idemo napred!

Zoran Deket i Dragan Banjac FOTO: FSRS

Na vidovdanskim fudbalskim izborima u Republici Srpskoj za prvog potpredsednika Saveza iz Banjaluke u narednom četverogodišnjem mandatu (2024 – 2028) izabran je Dragan Banjac. Na predlog predsednika Vice Zeljkovića istaknuti fudbalski radnik iz Kozarske Dubice zamenio je Dušana Markovića iz Bijeljine na mestu njegovog prvog „zamenika“ (drugi je Zoran Deket iz Prnjavora).
Nema sumnje da će Banjac, kao vlasnik bogatog fudbalskog iskustva stečenog što kao sudija i instruktor, što kao dokazani fudbalski radnik, dati veliki doprinos u „remontu“ određenih stvari u organizaciji koja je, dolaskom Zeljkovića na njeno čelo, krenula uzlaznom putanjom i progresivnim putem.
-Nema stajanja! Izbori su završeni, sve je posloženo kako treba, uz konsultacije svih područja i sada nam ne preostaje ništa drugo nego da zavrnemo rukave i da radimo. Godine za mene nikada nisu problem jer fudbalu sam posvetio sav svoj život i uvek želim da idemo napred, da gledamo ka novim idejama, da unapređujemo igru i dižemo klubove. Minule četiri godine su pokazale da smo na pravom putu, sada treba da nastavimo istim smerom – počeo je priču Dragan Banjac, prvi potpredsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske.
Odmah nakon izborne sednice Skupštine u Banskom dvoru je održana i prva konstitutivna sednica novog Izvršnog odbora. Naredni sastanak „fudbalske vlade“ biće održan u sredu, 10. jula u 17 časova u Banjaluci.
-Pripremamo obiman dnevni red, nema vremena za gubljenje, moramo brzo da reagujemo. Već smo poslali dopise prema svim područnim savezima koji treba da nam predlože svoje predstavnike u stalnim komisijama Izvršnog odbora i one bi trebalo da budu imenovane na našem narednom sastanku. Tada bi u potpunosti zaokružili ovu izbornu priču koja je protekla na najvišem demokratskom nivou, uz seriju konsultacija i dogovora. Posle toga očekuju nas i izbori na nivou Fudbalskog saveza BiH, ali o njima ćemo da pričamo i razmišljamo kada dođe vreme. sada imamo još mnogo toga da uradimo u vlastitom dvorištu – dodao je Banjac.
Pred novim sazivom Izvršnom odbora stajaće mnoga pitanja, određene stvari koje u prošlosti nisu bile, u potpunosti, definisane.
-Pored započetih insfrastrukturnih projekata glavni akcenat stavićemo i na naša takmičenja. Moramo da uspostavimo jak i kvalitetan sistem, kako se neke stvari iz prošlosti ne bi ponavljale. Takmičarski element mora da bude ispred administrativnog, rezultati su ti koji diktiraju ko ide u koju ligu. Prošle sezone smo krenuli i sa promocijom Prve lige putem emisija na televiziji, specijalnih razgovora... sve to treba da unapredimo i sa direktnim prenosima, da se napravi marketinški projekat promocije i afirmacije Prve lige Republike Srpske – istakao je Banjac.
Određena problematika muči i nesređeni sistem u omladinskom fudbalu u kojem je mnogo nelogičnosti.
-I to je jedan od gorućih problema koji treba da se reši isključivo u interesu fudbala. Imamo sistem omladinskih liga bez protočnosti, niko ne ispada i niko ne ide u viši rang takmičenja. Na kraju svake sezone administrativno se sklapaju lige za takmičenja. To nije samo pitanje za nas u Republici Srpskoj već sve mora da se reši na nivou „krovnog“ Saveza. Moramo da vratimo logičnost u takmičenje – rekao je na kraju Dragan Banjac, prvi potpredsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Unaprediti i suđenje

Banjac je, kao član Izvršnog odbora FSRS u prošlom sazivu (2020 – 2024), imao i ulogu koordinatora za sudije i suđenje. Kao bivši arbitar, instruktor i predsednik Sudijske komisije kompetentan je da govori o ovog segmentu.
-Imali smo određenu problematiku u prethodnom periodu koju smo rešavali u hodu i donekle smo uspeli u našim namerama. Pred nama je još mnogo posla. Predložiću da se pred start nove sezone obavi niz konsultativnih sastanaka sa klubovima Prve i Druge lige, da održimo i sudijska predavanja njihovim predstavnicima kako bi svi zajedno dali doprinos poboljšanju suđenja i iskorenjavanju određenih uočenih negativnosti – jasan je Banjac.