XS
SM
MD
LG

Penal-rulet na strani Borca

Jovo Lukić napadač Borca FOTO: FK Borac/N. Kulaga

Borac je prošao u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona jer je poslije boljeg izvođenja penala eliminisao albanskog prvaka Egnatiju – 4:1 iako je u 120 minuta igre poražen 1:2.

Prije početka utakmice sa razglasa stadiona „Elbasan arena“ puštana je provokativna muzika, a čim je krenuo meč sa tribina se čulo „UČK, UČK...“ (teroristička vojska samoproglašenog Kosova), a u 10. minutu skandirano je ime Adama Jašarija, jednog od osnivača pomenute terorističke organizacije u južnoj srpskoj pokrajini. Onda je razvijen transparent: „Igrajte za Albance“, a u 12. minutu poslije „Ubij Srbina“ italijanski arbitar Fabio Mareska je odlučio da meč prekine na pet minuta (toliko je i produžio prvo poluvrijeme).

Albanci su poveli u 16. minutu poslije izvođenja auta sa desne strane kada je u ulozi asistenta bio Fanđaja, a Ibrahimoglu je sa 15-tak metara prizemnim udarcem pogodio lijevi donji ugao, pomalo „uspavanog“ Damjana Šiškovskog. Tri minuta kasnije uzvratio je Damir Hrelja, ali je golman Šeri bez prevelikih problema odbranio njegov šut. Ibrahimoglu je u 23. minutu šutirao preko gola, da bi Jovo Lukić u 30. minutu izjednačio nakon što je loše reagovala odbrana Egnatije. U 35. minutu ponovo je Lukić bio na sceni, poslije centaršuta Zorana Kvržića sa desne strane napadač Borca je glavom sa sedam metara šutirao tik pored lijeve stative golmana Šerija. Igrao se 40. minutu kada je poslije kornera Sebastijan Erera Kardona izbacio loptu sa gol-linije. U finišu prvog dijela korneri su pravili veliki problem golu Borca, poslije svakog je uslijedio šut ka mreži Šiškovskog. U 41. minutu David Vuković je uzvratio bez efekta i na odmor se otišlo rezultatskim egalom – 1:1.

Nastavak je počeo mirno i oprezno sa obje strane. Tek u 60. minutu sa 18 metara je topovski šutirao Lušća, a lopta je završila tik pored desne stative gola Borca. Igrao se 80. minut kada je Lukić imao priliku da dotuče Albance, poslije kontranapada „tri na dva“ napadač Banjalučana je iskosa sa lijeve strane snažno šutirao i pogodio spoljni dio mreže.

Egnatija je ponovo povela u 82. minutu kada su prvo Herera Kardona, a potom i Bert Majers nonšalatno izgubili loptu na nekih 40 metara od gola uslijedio je brz napad po desnoj strani preko Albano Aleksija koji je ubacio kroz šumu nogu, a na drugoj stativi sa svega metar ipo Lorunjon Dukuo pogodio mrežu Borca – 2:1 i otišlo se u produžetka. Veliki je žal jer je Borac držao utakmicu pod kontrolom.

Dukuo je imao sjajnu priliku u 90+4. minutu kada je neprecizno šutirao sa lijeve strane. U sedam minuta nadoknade Albanci su bili mnogo opasniji, Borac neprepoznatljiv... Uslijedilo je dodatnih 30 minuta muke...

Na startu prvog produžetka Borac je krenuo agresivno i Zoran Kvržić je promašio iz povoljne pozicije, šutirao je preko gola. Poslije toga Egnatija je imala više od igre i bolje stajala na terenu, ali osim isključenja gostujućeg trenera Mladena Žižovića u 98. minutu nije vrijedno ništa pomena.

Na pauzi između dva produžetka pod sjevernom i južnom tribinom „Elbasan arene“ u toku je bilo „krpljenje“ mreža na golu, obe su bile pocjepane, pa se kasnilo s početkom drugoj „ekstra tajma“.

Iznenada se, u 106. minutu, ukazala prilika za Envera Kulašina koji je iz povoljne pozicije iskosa sa desne strane zamalo promašio. Poslije toga svi su jedva čekali penale koji su i došli... Aleksi je pogodio prečku dok je šut Lušće odbranio Šiškovski.

Egnatija – Borac      2:1 (1:1) penalima 1:4

Stadion: „Elbasan arena“ u Elbasanu. Gledalaca: 5.000. Sudija: Fabio Mareska (Italija). Strijelci: 1:0 Ibrahimoglu (16), 1:1 Lukić (30), 2:1 Dukuo (82). Strijelci iz penala: Ibrahimoglu za Egnatiju, Erera Kardona, Pejović, Hasukić, Čavić za Borac.

Žuti kartoni: Džemaili, Lušća (Egnatija), Hrelja, Vranješ, Grahovac, Herera Kardona, Kulašin, Kvržić (Borac). Crveni karton: Mladen Žižović (trener Borca) u 98. minutu.

EGNATIJA: Šeri, Dulise (od 57. Kasa), Malota, Džemajli, Fanđaj, Ahmetaj (od 74. Gjata), Aleksi, Lušća, Alijev (od 105. Lubas), Ibrahimoglu, Dukuo (od 108. Rama). Trener: Edlir Tetova.

BORAC: Šiškovski, Kvržić, Majers, Karolina, Erera Kardona, Grahovac (od 86. Pejović), Vranješ (od 56. Ćelić), Hrelja (od 56. Kulašin), Savić, Vuković (od 86. Čavić), Lukić (od 99. Hasukić). Trener: Mladen Žižović.