XS
SM
MD
LG

Izraelci traže od UEFA izbacivanje Sarajeva

Kerografija na Ko[evu FOTO: FK Sarajevo

Fudbalski klub Sarajevo biće suočen s drastičnom kaznom od strane Disciplinskih organa Evropske fudbalske unije (UEFA) jer su njegovi najvatreniji navijači okupljeni pod imenom „Horde zla“ na meču prvog kola kvalifikacija za Ligu konferencija protiv kazahstanskog Aktobea na olimpijskom stadionu Koševo isticali političke poruke.
Na severnoj tribini stadiona "Koševo" razvijena je koreografija srebreničkog cveta u bojama palestinske zastave. Isti taj cvet UEFA je zabranila Sarajlijama da nose na dresovima u Kazahstanu i naredila da ga prekriju crnom trakom, što je i učinjeno. Sada se ti dresovi napaze u slobodnoj prodaji za navijače i koštako oko 100 evra.
Međutim, domaća utakmica je iskorištena za političke poruke, a pored srebreničkog cveta navijači FK Sarajevo su s jedne strane razvili male zastave Armije BiH sa ljiljanima, pod kojima je Naser Orić počinio ratne zločine, a sa druge palestinske zastave uz poruku:
„Sjećate li se genocida u Srebrenici? Zaustavite genocid u Palestini!“
Na ovu koreografiju „Hordi zla“ reagovala je zvanična internet stranica „Vojs of Izrael“ koja je od UEFA zatražila izbacivanje FK Sarajevo s međunarodne scene zbog antisemitskih poruka i poziva na linč Jevreja. 
„Navijači Sarajeva glorifikovali su teror Hamasa protiv Jevreja u meču sa Aktobeom. Skandirali su: „Ubij jevreje, ubij Jevreje“. UEFA mora da izbaci antisemitsko Sarajevo iz evropskih takmičenja, naterajte ih da plate tešku kaznu“, napisala je pomenuta stranica.
Disciplinci u Nionu će imati pune ruke posla jer su navijači FK Sarajevo, očigledno, prešli određene granice.
Sarajevo je eliminisalo Aktobe posle boljeg izvođenja penala i sada mu predstoji dvomeč sa slovačkim predstavnikom Spartakom iz Trnave. junak koševskog meča i penal-serije bio je Emil Rockov, nekadašnji golman Vojvodine.