XS
SM
MD
LG

Projekat „Fudbal frends“, pogled u budućnost igre

Zoran Avramović FOTO: "Fudbal frends"

Završeno je 18. izdanje nadaleko prepoznatljivog, ne samo u regionu, međunarodnog kadetskog turnira „Fudbal frends“ u Foči, svetkovine koja je Republici Srpskoj donela određeni međunarodni rejting i stavila je na mapu teritorije zagledane u fudbalsku budućnost.

Ideja Zorana Avramovića, rođenog Fočaka, dokazanog, cenjenog i poštovanog u Beogradu, ali i UEFA i FIFA (i ne samo u fudbalu!) pretvorena je u delo neprelaznih vrednosti, a „Fudbal frends“ punoletno okuplja fudbalske talente regiona i Evrope s jasnom porukom – ova igra pripada mladima!

Te 2005. godine Avramović je zajedno sa Zdravkom Krsmanovićem, tada načelnikom opštine Foča i Radenkom Vasiljevićem, prvim čovekom FK Sutjeska realizovao projekat kojem se danas mnogi dive i o kojem priča Stari kontinent. Od tada na Gradskom stadionu kraj Ćehotine gledamo svojevrsni sajam fudbalskih talenata, mladosti, igre koja okuplja milione i zabavlja milijarde. Veoma važna je podrška i razumevanje sadašnjeg načenika Foče Milana Vukadinovića.

Vizionar Zoran Avramović nije se zaustavio samo na „Fudbal frendsu“, ima on niz sličnih projekata i u Crvenoj zvezdi, ranije je to bilo i pri Olimpijskom komitetu sa sedištem u Beogradu. U sklopu svetkovine u Foči organizuje i okrugle stolove, te zajedno sa gostima, prezentuje nova zanimljiva i jako važna razmišljanja. Tako je ove godine „lansirana“ ideja o organizaciji omladinske lige na bivšim jugoslovenskim prostorima do 19 godina.

Sjajna priča, već u začetku!

Ovdašnjem fudbalu su, odavno, potrebne promene i uvođenje novina, tačnije reorganizacija i modernizacija kako bi bio unapređen, pogotovo u omladinskim selekcijama. Ovdašnji talenti se gube „u poplavi“ dolazaka stranaca svih uzrasta i upitnih kvaliteta, koji dobijaju prednost u odnosu na domaći kadar. To je direktan udar na rad u klubovima i njihove škole.

Degradacija vlastite fudbalske reprodukcije, autouništenje!

Prepoznao je to Avramović i zato pokušava da probudi svest i savest. Radi se o čoveku koji ideje pretvara u dela. Zato ne treba sumnjati u ozbiljnost namere debate u Foči. O odlikama i karakteristikama savremenog fudbala Avramović piše i na stranicama Žurnala, u kolumnama u kojima se vidi jasna vizija, daju konkretni predlozi, ali prezentuje i sadašnja realnost. Najvažnije u svemu tome je vizionarska doslednost – kako govori, tako piše, a u skladu s tim se i ponaša.

Zvezda, Beograd i Srbija, ali i Republika Srpska mogu da budu ponosni na sve ono što radi gospodin Avramović, istinski fudbalski ambasador.