XS
SM
MD
LG
11.08.2024 Milka Čeremidžić

OSMATRAČNICA: Olimpijski krug
 
1. SAD – jer tako mora biti...
2. Francuska – jer domaćina treba nagraditi...
3. Srbija- jer svijetu treba, nada...
 
U przničavoj raspravi sa navijačima Denvera, jedan od ovogodišnjih olimpijskih sudionika u reprezentaciji SAD, Kevin Durant je (nehotice) otkrio suštinu odnosa u tamošnjem košarkaškom svijetu, napisavši „ za sve vas, navijače Nagetsa, niko ne mari, za one koji misle da je (Jokić) najbolji igrač lige...Pomirite se s tim....
 
“ Pri tome je, nekadašnji (prije desetak godina) trostruki MVP, zamjerio svojim mlađanim sunarodnicima manjak patriotizma... jer ne navijaju za svoju reprezentaciju...Očito da košarkaška legenda, kad je već davno pobjegla od lokalnog siromaštva, ne razumije, ili neće da razumije, svejedno je... da mladi Amerikanci navijajući za Jokića, ne navijaju i za reprezentaciju Srbije, nego za nadu...za američki san...da jedan klub iz nedođije, što (i grad i klub) Denver svakako jeste (američka nedođija) može pobjediti sve etablirane košarkaške ekipe i...biti, barem jednom, najuspješniji u tom društvu...a bez momka iz Sombora i još nekih „ stranaca“, to bi i dalje bio samo san... i zato je svakom dječaku u Denveru, SVAKE BOJE KOŽE, Nikola idol...i trn u oku onima koji košarku, pogotovu profesionalnu američku doživljavaju, ili bolje rečeno smatraju „tamnoputom privilegijom“...mada su svi vlasnici tih franšiza, koje nazivaju i klubovima, svjetlije puti...i oni iznad njih...koji upravljaju i “vlasnicima“ i klubovima...pa i Olimpijskim igrama u Parizu...e sad...što je dozvoljeno Jupiteru (da malo pomiješa karte kako bi NBA učinio zanimljivijom)...nije dozvoljeno i neće nikada biti....jer, zamislite da dvanaest „bledolikih“ pa još iz neke evropske nedođije (Balkan) sruši tu najprofitabilniju američku „tamnputu privilegiju“.
 
Da jedan ( a tako plav) sruši četvoricu u istom nagrađivanom rangu(MVP)... I zato nije fer prigovarati samo sudijama, jer i oni su tek dio(pioni) igre u kojoj se unaprijed zna pobjednik... kao i sama svjetska košarkaška organizacija...
 
Mada je... drugo polifinale u Bersiju ipak pokazalo...da valja sanjati...jer bez toga, ni sport ni život nema smisla... Ili što bi Kevin Duran rekao: „Mi ga ne obožavamo( Jokića) , mada je većina zadovoljna njegovom briljantnošću“.
 
P.S. Htjela sam i da napišem, da (u režiji ove svjetske duboke države) rasizam nikada nije jednosmjerna ulica...ali neka...!