XS
SM
MD
LG

Ćosić: Jahorina ima moju podršku, ali u duelu protiv Slavije nemam dilemu za koga navijam

Ambicija stabilnost u društvu najboljih/ Foto Vaske

Košarkaši Slavije će sutra (četvrtak) početi sa pripremama za novu sezonu. Trener Srđan Stanić će okupiti svoje košarkaše, uz pojedine opravdane izostanke na startu rada i tako će početi uvodni mjesec za novu sezonu, jako bitan za sve ono što dolazi kasnije. 

Uoči početka priprema razgovarali smo sa predsjednikom Slavije, ujedno i gradonačelnikom Istočnog Sarajeva, Ljubišom Ćosićem, a osim Sokolova, dotakli smo se i ulaska paljanske Jahorine u elitni rang bh. košarke, finansiranja sporta u samom gradu, te Fudbalskog kluba Slavija čiji je Ćosić također predsjednik.

- Prošla sezona je bila prilično turbulentna i dosta neizvjesna do samog kraja. Strijepili smo do kraja za opstanak, međutim igrači su dali maksimum, ekipa se konsolidovala i uspjeli smo izboriti opstanak. Ova sezona nosi novu ambiciju, da budemo za nijansu bolji, što znači da budemo stabilan premijerligaš. Ova sezona donosi identične finansije, sa budžetom koji je negdje na nivou prošlogodišnjeg, do nekih 300.000 KM. Taj budžet dominantno finansiraju Opština Istočno Novo Sarajevo, Grad Istočno Sarajevo i par još zaljubljenika u košarku i donatora. Moram reći da se može desiti često da podrži i Opština Pale, Opština Istočna Ilidža, Opština Trnovo. To jesu neki manji iznosi u odnosu na ukupni budžet, ali nisu zanermaljivi i zahvalni smo na tome, počinje naš razgovor Ljubiša Ćosić, pa nastavlja: 

- Ambicije nisu isključivo zavisne od finansijskih sredstava. Kako rekoh mi ćemo imati sličan iznos finansija, ali se nadamo da će ekipa biti stabilnija i za nijansu bolja. Pogotovo, krećemo sa istim trenerom, imaćemo nekoliko novih pojačanja. Krećemo u četvrtak sa pripremama, prva utakmica gradski derbi 5.oktobra sa Jahorinom. Našu bazu uvijek čine naši igrači. Moram da izrazim žaljenje zbog odlaska, ali mi je istovremeno i drago jer je on sam želio da se proba negdje drugo, Dušana Eleza. Dijete našeg kluba, uvijek su mu otvorena vrata Slavije i uvijek može da se vrati ovdje. On je vidio priliku da proba u nekoj drugoj sredini i to smo podržali. Ostali domaći igrači predvođeni kapitenom Damjanovićem ostaju. Došao nam je mlađi momak iz Sarajeva, Zrno. Cilj nam je bio da pojačamo centarsku liniju, Vuk Bojanić je stigao, igrao je ABA 2 ligu. Stigao nam je Kangu iz kraljevačke Sloge, prilično dobar igrač. Iza sebe ima nešto lošiju sezonu, ali vjerujemo da će to biti bolje ove sezone. Prema tome, predvođeni kosturom ekipe i bazom ekipe, Stanićem kao trenerom, idemo sa optimizmom. Raspored je prilično težak na startu sezone, ali u svakom slučaju mislim da će oni koji vole košarku da uživaju i ja se nadam ispunjenoj dvorani, dobroj atmosferi i dobroj košarci. Za košarku, vođenu moram da kažem, sjajnim uspjehom reprezentacije Srbije ovog ljeta, vlada interesovanje i to interesovanje se nastavlja 5. oktora. Mislim da neće biti problem da ostvarimo cilj, a to je da ni u kom slučaju ne dozvolimo borbu za opstanak kao prošli put. O većim ambicijama ne želim da pričam, o njima ćemo se referirati kada prođu prva dva-tri mjeseca.

Projekat oporavka krenuo prije deset godina/ Foto Vaske

Finansiranje sportskih kolektiva uglavnom pada na leđa gradske i opštinske uprave, pa nas je zanimalo i Ćosićevo mišljenje o privatnom ulaganju u sportske kolektive.

- Odlično pitanje. Mi smo grad koji, na sreću, ima dosta sportskih klubova, razvijenih. U fudbalu imate tri prvoligaša, svaki od njih mora imati minimalno 400.000 KM budžet za sezonu, pa dva premijerligaša u košarci, da ne pričam o drugim sportovima koji se podržavaju. Na sreću imamo stabilne, ali nažalost ne dovoljno velike javne budžete. Kada je u pitanju privredni sektor kao dopuna ovoj vrsti podrške mislim da se i on rasplijenio na neki način. Ljudi iz privrednog sektora podržavaju, ali mi nemamo privredne subjekte koji bilježe milionske dobiti da bi se neko odlučio da velikim iznosima podržava klub. Najčešće više privrednih subjekata sa manjim iznosima podržava klubove i to dovodi do dopunjavanja ovih budžeta. Ne možete očekivati da će na ovom nivou takmičenja u Prvoj ligi Republike Srpske u fudbalu ili prvenstvu Bosne i Hercegovine u košarci imati privrednike koji će izdvojiti 100-150 hiljada KM godišnje za klub. Svugdje u svijetu, pa tako i kod nas, privrednici očekuju povrat sredstava. Drugo su recimo kladionice koje finansiraju i tako podstiču i svoje privredne djelatnosti. Ali, ne možete očekivati takvo nešto, to je zabluda. Na kraju krajeva, imali smo mi tih pokušaja, pa nisu završili slavno. Morate da znate i da današnje generacije nisu generacije od prije 15-20 godina kada su svi trčali da igraju fudbal, košarku, rukomet i sve. Današnje generacije djece nisu u toj mjeri zagrijane za sportove kao naše generacije. Ja duboko vjerujem da je ipak baza jačanje infrastrukture i svojih pogona. Bilo je primjedbi, ali recimo omladinski pogon Slavije u košarci i dalje broji preko 100 djece iz ovog grada, odnosno dominantno iz ove dvije opštine ovdje. Ja sam za nastavak to puta dok ne dođe do uređenja toga. Na kraju krajeva i zakonsko uređenje sektora sporta nije u potpunosti dovršeno. Vi nemate mogućnost da neko bude vlasnik nekog od klubova, pa da izdvaja sredstva. Tamo i gdje postoje neki bogati sponzori u slučaju pojedinih klubova, kao što je bila recimo Budućnost Prolab, vi ste imali da su klubovi organizovani kao nevladina organizacija, a privatnik izdvaja iz vlastitog entuzijazma novac. Kada dođemo u situaciju da to budu akcionarska društva, ili d.o.o, gdje privatnik ima svoj udio, svoju infrastrukturu, mnogo štošta, onda će biti drugačije. U svakom slučaju mislim da Istočno Sarajevo imajući u vidu privredne kapacitete podržava sport dovoljno. Naravno, uvijek bi moglo to biti daleko više, naravno da bi moglo, ali na ovom nivou je to ok. Mislim da mi idemo zdravim koracima.

O nekim konkretnijim ambicijama Slavije za doglednu budućnost Ćosić kaže:

- Moram reći da što se tiče košarke ovo je treća sezona u Ligi BiH, preživili smo sezonu i postali standardni. Svakako da nam treba neke reorganizacije u smislu manjeg broja omladinskih grupa, odnosno kategorija u samom omladinskom pogonu, treba nam malo bolje organizacije. Mislim da sadašnja instrastruktura sa malom dvoranom, velikom dvoranom, to ide na dobar i korektan način. Za 4-5 godina kada napravimo krug naših igrača od 15-20 koji će činiti kostur ekipe mislim da ćemo tek tada moći pričati o nekom širenju. Na kraju krajeva, iz ovih naših igrača će se za 4-5 godina roditi treneri koji će biti vezani za Slaviju i tako će ići dalje. Košarka je sport koji je broj 2 kod nas, poslije fudbala. Kada nije fudbal doživio ekspanziju, teško je očekivati da će košarka, pogotovo na nivou Istočno Sarajeva. Imate Igokeu, koja je ozbiljan klub, projekat, ali pogledajte samo koliko to dugo traje i kakve sve pozicije stoje iza tog kluba. A, ni oni nisu uspjeli da dostignu neko košarkaško nebo, izuzev uspjeha kojeg bilježe u ABA ligi. Tako da mislim da je Slaviji potrebno još 2-3 godine u Ligi BiH, dok ne povučemo još nekoliko naših momaka, da postanemo stabilan klub i onda ćemo možda i privući nekog privatnog sponzora možda koji će ovaj budžet podići na nekih 400-500 hiljada KM i samim tim ćemo ići u boljem pravcu. 

Biće ovo prva godina u kojoj se Ljubiša Ćosić sreće sa situacijom da je sa jedne strane predsjednik Slavije, a sa druge strane gradonačelnik grada iz kojeg dolazi debitant u društvu najboljih, Jahorina. Ističe Ćosić da i njih Grad podržava koliko može, ali da on lično u duelu Slavije i Jahorine navija za Sokolove.  Istovremeno, u ovom razgovoru je Ćosić i najavio da će odstupiti uskoro sa mjesta predsjednika OKK Slavija 1996.

- Dobro ste to postavili pitanje. Nezahvalna uloga jako. OKK Slavija 1996 je vrlo zanimljiv projekat. Mi smo klub napravili ponovo na tradiciji stare Slavije, zbog toga što je stara Slavija bila dužna i i dalje je nekih preko 200.000 KM, upravo iz nerealnih ambicija koje su rukovođene duvanjem budžeta, a nemogućnosti da se ti budžeti izvrše. Ja se sjećam 2014. godine, prije deset godina, kada smo obnovili rad kluba, pa krenuli iz Druge lige. Tada je to bio entuzijazam vezan isključivo za Opštinu Istočno Sarajevo, koji je doveo do toga da smo prije tri godine bili prvi u Ligi BiH iz ovog grada. Sada, da budem potpuno otvoren, vjerovatno ću sačekati još ovu sezonu da se ambicije ustabile, i biću vrlo rad da prepustim mjesto predsjednika nekom drugom jer je neprirodno. Ja ću podržavati i Slaviju i Jahorinu u istoj mjeri, trudićemo se u skladu sa rezultatima, pozicioniranjem na tabeli, vremenu provedenom u ligi da to radimo. Grad podržava koliko može i Jahorinu. Nije to dovoljno sigurno, u odnosu na budžet koji Jahorina sebi projektuje. Mi ćemo biti tu, ali ću svakako otklon od predsjednikovanja vrlo brzo da pravim, samo još malo da napravimo jednu stabilnu konstrukciju, čisto iz razloga da ne bi neko rekao da ja kao gradonačelnik favorizujem jedan klub. Ja tu nemam dileme, u duelu Slavije i Jahorine ja potpuno otvoreno kažem da navijam za Slaviju, ali sam i fan Jahorine jer su to dva kluba koja dolaze iz našeg grada. Ali, predsjednikovanje mislim da treba prepustiti nekom drugo.

Uskoro povlačenje sa mjesta predsjednika/ Foto Vaske

Istovremeno, Ljubiša Ćosić je još uvijek i predsjednik FK Slavija, a najavio je i da sa tog mjesta vrlo brzo odlazi. 

- To ćemo sigurno vrlo brzo riješiti. Tog predsjednikovanja ću se vrlo brzo odreći, da pustim nekoga ko ima bolje viđenje, ko misli da može drugačije. Dugo sam tu. Opština Istočno Novo Sarajevo zadnjih 12 godina, ali i svih prethodnih podržava klub. Mnogo se u klubu toga vrti oko Opštine Istočno Novo Sarajevo. I dan danas je tako i svi oni koji ga zovu gradskim klubom neka malo stave prst na čelo, neka se obrate upravi, neka dođu, pa neka vide u kojoj mjeri je gradski klub. Od kako sam ja gradonačelnik, Grad mnogo više podržava Slaviju nego što je ranije, ranije i ne smijem da kažem koliko je to bilo. Nije to uslovljeno nekim navijačkim ambicijama, da li voliš ili ne voliš. U prethodnom periodu grad je mnogo manje davao za sport, sada daje tri puta više, ali opet nedovoljno imajući u vidu čitav grad, govori Ćosić o fudbalskom klubu, pa dodaje: 

- Dobro smo počeli, 3:1 protiv Sutjeske, prvo poluvrijeme, drugo onako, što znači da se ekipa još uigrava. Prošlu sezonu smo završili nerealno nisko, spletom različitih okolnosti. Ove sezone je komplikovanije, šest ekipa ispada, mi sigurno nećemo biti u tom krugu ekipa koje ispadaju. Čini mi se da je trener Muminović posložio ekipu. Cilj je apsolutni vrh tabele. Da li možemo u sami vrh tabele vidjećemo na polusezoni, kao što smo i prošle sezone imali ambiciju, pa je neslavno počelo. Počeli smo sa 3:1, pa ćemo vidjeti. I tu su se budžeti povećali, Slavija više nema budžet od 300.000, sada je on 400-450 hiljada. Opština ide dobrim koracima, vrlo brzo će se još raditi na infrastrukturi na pomoćnom terenu, gdje je sama klupska zgrada i svlačionice na pomoćnom terenu. Imamo neka obećanja koja dugo traju i spremni su i Grad i Opština ući u tu investiciju za N/FS BiH vezano za reflektore. Ima tu i nekih pojačanja u samoj Upravi. Kao što rekoh, ja ću uvijek tu biti član uprave Slavije, ali mislim da ću od polusezone, nije ovo nikakva ekskluzivna najava, zbog svojih obaveza da prepustim nekome drugo, ljudima za koje smatram da mogu i više uraditi nego što sam ja radio. Ono što je bitno, klub je finansijski stabilan potpuno, redovno izmiruje svoje obavuze, za zadnjih 10 godina smo mislim nekih 280.000 KM dugova vratili uz redovno servisiranje redovnih obaveza. To mnogi ne znaju i nisu ni dužni da znaju. Ali, kada neko priča o Slaviji, treba da zna da iza Slavije stoji jedno redovno finansiranje. Jedno je sjesti i pričati, a drugo znati da trebaš da obezbijediš finansije za klub koji predstavlja reprezent na neki način ovoga što su barem ove dvije opštine, ako ne i čitav grad. Reći ću vam da nije nimalo zahvalno biti u toj ulozi. Slušamo mi, nismo mi gluvi, kritike i prozivke, samo se bojim da od tih što kritikuju i prozivaju nismo vidjeli neki konkretan doprinos, osim onog navijačkog, kojeg možemo svi imati. I ja navijam generalno za Partizan, pa nisam zadovoljan stanjem u Partizanu, ali nisam nikada uplatio 50 ni 100 KM kao podršku Partizanu. Ne gledam to isključivo kao novac, ali mislim da ljudi ne shvataju dovoljno koliki je teret ovo finansirati sve što se radi. Nismo mi Bijeljina koja ima 50 miliona KM budžet, Trebinje 30 miliona KM, Doboj 50 miliona KM, Prijedor 50 miliona KM. Grad Istočno Sarajevo ima budžet između 14 i 15 miliona KM i ove godine ćemo doći do nekih 350-400 hiljada za sport, a recimo ja kada sam preuzima dužnost to je bilo 100.000 KM.
 

Najavio odlazak i sa mjesta predsjednika fudbalskog kluba


Slavija : Jahorina
Široki : Borac Wwin
Bosna Meridianbet : Promo
Orlovik : Leotar
Sloboda : Spars
Posušje : Mladost
Mostar : Goražde
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Slavija 0 0 0 0
2 Široki 0 0 0 0
3 Bosna Meridianbet 0 0 0 0
4 Orlovik 0 0 0 0
5 Sloboda 0 0 0 0
6 Posušje 0 0 0 0
7 Mostar 0 0 0 0
8 Goražde 0 0 0 0
9 Mladost 0 0 0 0
10 Spars 0 0 0 0
11 Leotar 0 0 0 0
12 Promo 0 0 0 0
13 Borac Wwin 0 0 0 0
14 Jahorina 0 0 0 0